Pytanie o filtrowanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
    Marusia, słonko złote, wcale się nie gniewam
    Dzięki za informację.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nie do mnie: tak, wpływa, im drobniej ześrutowany słód tym większa wydajność.
      W wrunkach domowych ta różnica wydajności jest raczej pomijalna, większe znaczenie będzie miało dobre wymieszanie zacieru, przedłużenie czasu zacierania czy zastosowanie metody dekokcyjnej.

      W nowoczesnych metodach przemysłowych słód można mielić na mąkę i filtrować młóto w filtrach płytowych, i wtedy rzeczywiście wrost wydajności będzie pomierzalny. Nie zalecam jednak takich eksperymentów w domu.

      Comment

      • misiu36100
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 36

        #18
        Pewnie uznacie to za śmieszne ale czasem dziwne pomysły mają sens.Chodzi mi o wykorzystanie filtra firmy Tetra stosowanego w akwarystyce, żeby pozbyć się części stałych.

        Ostatnia zmiana dokonana przez misiu36100; 2011-01-04, 18:40.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Fakt, jest śmieszne.

          Comment

          • szoszon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.01
            • 44

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Oprócz walorów wizualnych klarowna brzeczka ma swój cel.
            Zawiesina w brzeczce pochodząca z niedokładnie zhydrolizowanej skrobii, części młota i inne, są dobrym miejscem do immobilizacji nieporządanych mikroorganizmów, które w sprzyjajacych warunkach przeprowadzą własną, zazwyczaj dla nas nieporządaną fermentację.
            Taką zdolność adhezji wykorzystuje się w biotechnologii do unieruchamiana mikroorganizmów i enzymów.

            Tak mi się wydaje...
            Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szoszon
              Przecież po to daje się szczepionkę drożdżową ,starter żeby ukierunkować proces fermentacji i nieporządane mikroorganizmy pozbawić szansy rozwoju.
              Tak, to prawda, ale wątek jest o klarowności brzeczki. Niestety męty w brzeczce pozostałe po filtracji, "oblepiają" komórki drożdżowe zmniejszając ich "wydajność" i fermentacja może nie przebiegać w pełni prawidłowo. Takie spowalnianie filtracji, połączone np. z niedostateczną ilością komórek drożdży w przeliczeniu na mililitr piwa, może prowadzić do rozwoju jakiejś niepożądanej mikroflory.

              Comment

              • Vospylsan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 24

                #22
                Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24055

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                  Wybaczcie, wczoraj uwarzyłem I warkę i stoi teraz na burzliwej fermentacji. Zamierzam za 6 dni przelać brzeczkę na cichą fermentację. Czy muszę dodawać jeszcze raz jakieś drożdże do cichej?
                  Nie, tylko zlewasz młode piwo znad osadu.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Vospylsan
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.04
                    • 24

                    #24
                    Czy ktoś może używał tego wężyka
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                    warto to kupić czy lepiej robić samemu??

                    Comment

                    • oczko21
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 72

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vospylsan
                      Czy ktoś może używał tego wężyka
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...rator_z_oplotu
                      warto to kupić czy lepiej robić samemu??
                      lepiej zrobić samemu

                      Comment

                      • kowdi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.04
                        • 41

                        #26
                        Wężyk jak wężyk, ja sam kupiłem gotowy, 60 cm z alepiwo i nie narzekam. Wolałem kupić gotowy razem ze składnikami na piwo niż zamawiać składniki i męczyć się z wężykiem. Jak jesteś leniwy to kup gotowy, jak masz czas i chce Ci się to zrobienie będzie tańsze.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24055

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oczko21
                          lepiej zrobić samemu
                          To się nazywa moc argumentów Jak ktoś lubi się bawić w majsterkowicza to polecamy zrobienie samemu, jest trochę frajdy

                          Natomiast nasze nie mają już od kilku lat w środku gumy EPDM, która resztkowo pozostaje przy chałupniczym wyrywaniu gumowego węża ze sklepowych sraczwężyków
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • pegazus300
                            Osady białkowe podczas gotowania
                            pegazus300
                            Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
                            2018-04-04, 09:17
                          • m2200
                            Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
                            m2200
                            Witam,

                            problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

                            Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
                            ...
                            2017-05-20, 00:32
                          • darekd
                            Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
                            darekd
                            Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

                            "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
                            11% ekstr.
                            5% alk.

                            Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
                            2025-03-20, 21:09
                          • darekd
                            100 Blumen, El Dorado Pale Ale
                            darekd
                            Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

                            https://www.100blumen.at/

                            ekstr. 10,2%
                            alk. 4,3%

                            Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...
                            2025-02-10, 17:30
                          • ART
                            Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
                            ART
                            New England IPA

                            parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
                            2024-12-07, 19:06
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...