pomocy!! zrobilem niedawno swoją pierwszą brzeczke real ale z coopersa. doadalem kilo cukru i 19l wody no i oczywsice dolaczone do brewkita drozdze. dzis jest 2 dzien fermentacji na powierzchni ladna piana tylko jest problem... nastaw smierdzi niemiłosiernie. jak powąchałem to myslałem ze mi nos urwie. taki nieprzyjemny kwasny zapach (czyzby fermentacja aldechydowo-octowa) czy to ma tak "smierdziec" ?? zaznaczam ze bardzo uwazalem na czystosc wszystkie narzedzia jak i fermentator DOKŁADNIE wyparzylem a wczesniej umylem. prosze o rade
Brzeczka smierdzi
Collapse
X
-
Jako bardzo młody i niedoświadczony piwowar nie mogę się wypowiadać wiążąco, ale moim zdaniem poczekaj dzień czy dwa. Miałem podobny objaw: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60226 . W fekcie piwo zlane dzisiaj do butelek pachnie i smakuje bardzo sympatycznie. Jak już ktoś madry napisał na tym forum: piwowar musi być cierpliwy.
Pozdrawiam Cię.
-
-
Wyjeżdżając na kilka dni zapewnij Twojemu dziełu właściwą temperaturę, bo po powrocie możesz się faktycznie zdziwić.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pwitam ponownie. w zwiazku z moja pierwszą warka mam kolejne pytania. dzis zmierzylem BLG wynioslo 1-2 wiec postanowilem poczekac do piatku a w piatek zlac do butelek i dodac luzeczke cukru do kazdzej z nich. czy dobrze chce zrobic??
Comment
-
-
i znowu pytania <LOL> czym odkazic butelki?? czy uzyc roztworu pirosiarczAnu potasu czy lepiej wypłukac butelki silnym roztworem kwasu cytrynowego?? co leprze?? czy piro musi wyschnąć zebym mogł wlac piwo czy wystarczy jak po prostu przeplucze butelki zimna wada??
Comment
-
-
umyte uprzednio przy pomocy środków myjących i szczotki do butelek butelki przepłukujemy wrzątkiem - szkoła pierwsza, którą stosuje od dawna.
umyste butelki wkładamy do piekarnika celem wygrzania - szkoła druga, ku niej się skłaniam
odkażanie piro butelek odradzam!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pi znowu pytania <LOL> czym odkazic butelki?? czy uzyc roztworu pirosiarczAnu potasu czy lepiej wypłukac butelki silnym roztworem kwasu cytrynowego?? co leprze?? czy piro musi wyschnąć zebym mogł wlac piwo czy wystarczy jak po prostu przeplucze butelki zimna wada??
Na pewno nie zimna woda, nie kwasek cytrynowy.
Pirosiarczan potasu nie wiem , ale pirosiarczyn potasu owszem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesodkażanie piro butelek odradzam!
Comment
-
-
butelkę trzeba po płukaniu piro i tak wypłukać. zimną wodą to ryzyko, że woda nie była sterylna , gorącą to tak jakby wyparzyć wrzątkiem, bez konieczności korzystania z pirosiarczynu. nie płukając zostają takie jakby osady, tyle!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesbutelkę trzeba po płukaniu piro i tak wypłukać. zimną wodą to ryzyko, że woda nie była sterylna , gorącą to tak jakby wyparzyć wrzątkiem, bez konieczności korzystania z pirosiarczynu. nie płukając zostają takie jakby osady, tyle!
Comment
-
Comment