pomocy!! zrobilem niedawno swoją pierwszą brzeczke real ale z coopersa. doadalem kilo cukru i 19l wody no i oczywsice dolaczone do brewkita drozdze. dzis jest 2 dzien fermentacji na powierzchni ladna piana tylko jest problem... nastaw smierdzi niemiłosiernie. jak powąchałem to myslałem ze mi nos urwie. taki nieprzyjemny kwasny zapach (czyzby fermentacja aldechydowo-octowa) czy to ma tak "smierdziec" ?? zaznaczam ze bardzo uwazalem na czystosc wszystkie narzedzia jak i fermentator DOKŁADNIE wyparzylem a wczesniej umylem. prosze o rade
Brzeczka smierdzi
Collapse
X
-
Jako bardzo młody i niedoświadczony piwowar nie mogę się wypowiadać wiążąco, ale moim zdaniem poczekaj dzień czy dwa. Miałem podobny objaw: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60226 . W fekcie piwo zlane dzisiaj do butelek pachnie i smakuje bardzo sympatycznie. Jak już ktoś madry napisał na tym forum: piwowar musi być cierpliwy.
Pozdrawiam Cię. -
Wyjeżdżając na kilka dni zapewnij Twojemu dziełu właściwą temperaturę, bo po powrocie możesz się faktycznie zdziwić.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pwitam ponownie. w zwiazku z moja pierwszą warka mam kolejne pytania. dzis zmierzylem BLG wynioslo 1-2 wiec postanowilem poczekac do piatku a w piatek zlac do butelek i dodac luzeczke cukru do kazdzej z nich. czy dobrze chce zrobic??Comment
-
i znowu pytania <LOL> czym odkazic butelki?? czy uzyc roztworu pirosiarczAnu potasu czy lepiej wypłukac butelki silnym roztworem kwasu cytrynowego?? co leprze?? czy piro musi wyschnąć zebym mogł wlac piwo czy wystarczy jak po prostu przeplucze butelki zimna wada??Comment
-
umyte uprzednio przy pomocy środków myjących i szczotki do butelek butelki przepłukujemy wrzątkiem - szkoła pierwsza, którą stosuje od dawna.
umyste butelki wkładamy do piekarnika celem wygrzania - szkoła druga, ku niej się skłaniam
odkażanie piro butelek odradzam!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzesiu_pi znowu pytania <LOL> czym odkazic butelki?? czy uzyc roztworu pirosiarczAnu potasu czy lepiej wypłukac butelki silnym roztworem kwasu cytrynowego?? co leprze?? czy piro musi wyschnąć zebym mogł wlac piwo czy wystarczy jak po prostu przeplucze butelki zimna wada??
Na pewno nie zimna woda, nie kwasek cytrynowy.
Pirosiarczan potasu nie wiem, ale pirosiarczyn potasu owszem.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesodkażanie piro butelek odradzam!Comment
-
butelkę trzeba po płukaniu piro i tak wypłukać. zimną wodą to ryzyko, że woda nie była sterylna, gorącą to tak jakby wyparzyć wrzątkiem, bez konieczności korzystania z pirosiarczynu. nie płukając zostają takie jakby osady, tyle!
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesbutelkę trzeba po płukaniu piro i tak wypłukać. zimną wodą to ryzyko, że woda nie była sterylna, gorącą to tak jakby wyparzyć wrzątkiem, bez konieczności korzystania z pirosiarczynu. nie płukając zostają takie jakby osady, tyle!
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Cena: 2 500,0 zł
Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - bardzo jasne, słomka.
Aromat - cydrowy, białe wino.
Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...-
Channel: Dania
2024-03-13, 00:41 -
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment