Szukam przepisu na portera.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    Szukam przepisu na portera.

    Mam serdeczną prośbę do wszystkich doświadczonych piwowarów domowych:
    Znacie się już trochę czasu, wymieniacie się sprodukowanymi przez siebie piwami, potraficie ocenić ich jakość. Poszukuję przepisu na dobrego, prawdziwego portera, ale takiego sprawdzonego przez wielu ludzi i przez wielu uznanego za dobry. Ja wiem, że w sieci jest mnóstwo opisów i receptur. Tylko że jest maj, porter powinien pół roku leżakować, a chciałbym na Boże Narodzenie pokazać paru ludziom co to jest piwo. Dlatego tym razem nie chcę eksperymentować, tylko oprzeć się na sprawdzonej recepturze. Szukam czegoś pewnego, co pozwoli paru osobom zamknąć paszcze. Moim marzeniem jest wykonanie takiego portera tylko przy użyciu słodów, bez ekstraktów czy innych wyciągów smakowych. Jeśli łaska, to poproszę o łopatologiczne przedstawienie słodów, drożdzy, zacierania, temperatur itp. Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Zacznij od tego, a potem przejdz tu i tu.
    Poszukaj dobrze, wyciągnij z receptur średnią i będzie OK
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #3
      http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=9&menu_pwd[163923]=%2F5&sbl=&sess_id=2473300800
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #4
        Huanghua- widzę że na Ciebie zawsze mogę liczyć Jeśli zdobędę się na portera, to masz u mnie butelczynę na święta.
        Peter 007- dzięki, ten przepis też widziałem, mało tego , on właśnie natchnął mnie do podjęcia tematu. Czym jednak można zastąpić ekstrakt słodowy jasny z tej receptury?
        Nie chcę stosować ekstraktów, to ma być tylko słód, chmiel i woda. Ewentualnie troszkę ziół.

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Zacznij od tego, a potem przejdz tu i tu.
          Poszukaj dobrze, wyciągnij z receptur średnią i będzie OK
          Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał przyjemność skosztować porterów z podanych powyżej przepisów Krzysia? Bardzo proszę o opinie, pochlebne na forum, niepochlebne ( jeśli są ) na PW. Dzięki

          Comment

          Przetwarzanie...
          X