Długa fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vieluaq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 5

    Długa fermentacja

    Witam,
    to moja pierwsza warka i od razu dzieją się rzeczy dziwne. Trwa już tydzień, bąbelki ciągle buzują, gruba piana na powierzchni. Ekstrakt z brewkita, drożdże górnej fermentacji. Blg obecnie ok. 5. Co robić?
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #2
    Grunt to cierpliwość. Czekaj aż się skończy fermentacja (kiedyś to nastąpi ) i nie grzeb tak w tym piwie bo narobisz bałaganu
    Last edited by peter007; 2006-05-14, 22:13.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #3
      Spokojnie czekać. Nie gmerać, nie ruszać, nie otwierać bez potrzeby. Fermentacja może spokojnie trwać 2 tygodnie,w niektórych przypadkach dłużej. Po prostu masz świeże i głodne drożdze. Daj im poszaleć, to tylko korzystnie wpłynie na Twoje piwko.
      Jak się wyszumią, to zlej na cichą fermentację i po ok. 2 tygodniach, po wyklarowaniu możesz butelkować.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        warto podać w jakiej temperaturze stoi fermentor
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • vieluaq
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.07
          • 5

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          warto podać w jakiej temperaturze stoi fermentor
          Fermentor stoi w temperaturze 20-21 stopni. Nie grzebię w tym piwie, tylko sprawdzałem Blg.
          Last edited by vieluaq; 2006-05-14, 22:19.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vieluaq
            Witam,
            to moja pierwsza warka i od razu dzieją się rzeczy dziwne. Trwa już tydzień, bąbelki ciągle buzują, gruba piana na powierzchni. Ekstrakt z brewkita, drożdże górnej fermentacji. Blg obecnie ok. 5. Co robić?

            Pianą może być gęstwa drożdżowa wylegująca się na piwku, niektóre szczepy drożdżowe tak mają (górne w końcu). Podaj jakich użyłeś drożdży. Poczekaj jeszcze kilka dni jeżeli pomiar BLG nie będzie się zmieniał możesz zebrać drożdże do słoja a piwko przelać na cichą.

            Comment

            • vieluaq
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.07
              • 5

              #7
              Tak, to górna fermentacja, ale ciągle bąbelki buzują, więc chyba to nie tylko gęstwa drożdżowa. Jak długo można czekać na koniec fermentacji? Macie jakieś własne rekordy?

              Comment

              • Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

                #8
                ano ja mam...wprawdzie to była dolna fermentacja ,ale trwała 16 dni
                chickkiller :)

                Comment

                • Qboland
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.04
                  • 242

                  #9
                  Nie przejmuj się, moje już 12 dzień puszcza bąbelki. Wszysto zależy od tego jak szybko twoje drożdże ruszyły i w jakiej temperaturze pracują. Czy było ich na początku dużo czy mało czy były suche czy płynne i oczywiście od gatunku. Przy 5 Blg wynika, że jeszcze mają co jeść.

                  Comment

                  • vieluaq
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.07
                    • 5

                    #10
                    Nadal fermentuje

                    To juz 14 dzien burzliwej fermentacji. Piana nadal gesta i wysoka, bombelki przez rurke co 5 sekund, wartosc Blg = 5. Zaczynam sie niepokoic, ze wyjdzie mi samogon.
                    I zastanawiam sie dlaczego tak sie stalo: moze za malo przemieszalem brzeczke na poczatku, moze brzeczka byla za ciepla, kiedy wrzucalem drozdze?

                    Comment

                    • piotrg
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.05
                      • 59

                      #11
                      Mnie na początku jak napowietrzałem ręcznie (trochę słabo skuteczna metoda) też się to zdarzało że fermentacja trwała bardzo długo, ok dwu tygodni. Jak się tlenu drożdżą nie da to się powoli namnażają i fermentacja trwa długo (tyle że fermentującej brzeczki lepiej nie ruszać- na tym etapie napowietrzanie może zaszkodzić). Teraz używam brzęczyka do napowiertrzania akwarium, właczam to ustrojstwo na godzinę i fermentacja startuje piorunem i nie trwa dłużej niż tydzień (chyba że w mieszkaniu jest za zimno ale to osobny temat).
                      FemtoBrowar
                      http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #12
                        Czekaj! jak w rurce co 5 sec. bulknie to znaczy że fermentuje! Wolno ale fermentuje. I nie przejmuj się nic złego się nie dzieje. 5 blg to jeszcze dużo. Albo zejdzie do 3-4, albo musi ustać fermentacja tzn. 'bulkanie' (lub też bardziej profesjonalniei blg nie będzie się zmniejszać). .

                        Co do rekordu - miesiąc burzliwej! ale to na dolniakach - a zielone piwko całkiem całkiem.

                        Marek
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • vieluaq
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.07
                          • 5

                          #13
                          Niepokoje sie coraz bardziej...

                          ...a niepokoje sie dlatego, ze mija juz 20. dzien burzliwej fermentacji i Blg tylko nieznacznie spadlo (moze jest 4,5, moze nadal 5 - róznie pokazuje), bulgotanie trwa (co 25-30 sekund babelek przez rurke). Skosztowalem z ciekawosci: smak nabral goryczki, moze jest lekko kwaskowy, ale nie kwasny. Fajnie nagazowane. I zastanawiam sie, czy jeszcze czekac, czy zlewac na cicha fermentacje. Pierwotnie planowalem od razu zlewac do butelek (bo to z brewkita), ale w tej sytuacji jestem mocno zagubiony. Pomózcie, prosze, starzy wyjadacze!

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Zlej na cichą.

                            Comment

                            • twin1
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.04
                              • 7

                              #15
                              witam

                              chciałem trochę podciagnąc - ja też ma taki problem, jest to brewkit coopersa (via biowin) - Irish stout. juz raz to piwo robiłem, i konczyło po 5 dniach. teraz jest 8 i ciagle nic!!! pracuje i nie chce przestać. próbowalem - jest jakies takie słabe jakby, troche kwaskowate. czyzby zarazone? szkoda mi wylać, bo lubie ciemne. czy to mozliwe że przeterminowanie o 3 miesiące tak zadziałało? (nie miałem warunków i musiałem długo czekać - przeterminowało sie w miedzyczasie). jeżeli ktos ma doswiadczenie w tym zakresie - chetnie skorzystam.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X