Dojrzewanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Dojrzewanie

    Po zakończeniu burzliwej fermentacji większość przelewa młode piwo na fermentację cichą a niektórzy odrazu je butelkują. Tak się zastanawiam czy piwo na cichej juz dojrzewa? Jeśli nie to zakapslowane odrazu po burzliwej bedzie zawsze dojrzalsze od tego które było na cichej (oczywiście jeśli są z tej samej warki lub leżakują zakapslowane przez ten sam okres).
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Zasadniczo celem przelania piwa na cichą fermentacje jest to aby stało się ono bardziej klarowne a nie jego dojrzewanie, ale jak mniemam ten proces w trakcie cichej także się odbywa tylko, że oczywiście ze względu na inne warunki ma odmienny charakter.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ja bym to zdefiniował inaczej - fermentacja cicha jest pierwszym etapem dojrzewania, nastawionym głównie na wytrącenie osadów z piwa. Niby to samo, ale odpowiedź na pytanie bardziej oczywista.

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Moim zdaniem Krzysiu właściwie to ujął.
        Dodam tylko tyle, że jeśli chcemy spożywać nasze piwo w pełni dojrzałe, po odpowiednim okresie leżakowania (i dłużej), to warto odczekać i maksymalnie dekantować piwo przed trwałym zamknięciem go w pojemniku.

        Comment

        • Robkar95
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 50

          #5
          Więc piwo po cichej po określonym czasie będzie tak samo dojrzałe od tego które na niej nie było i siłą rzeczy będzie klarowniejsze.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Będzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Będzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.

              chodzi o piwo bez cichej fermentacji, jak mniemam.

              Marek
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 17:06
              • rosiks
                Receptura na APA
                rosiks
                Witam,

                Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                2017-12-25, 18:52
              • Danny_daniello
                IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
                Danny_daniello
                Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
                Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
                2020-04-20, 22:19
              • ohdesu
                Piana przy cichej fermentacji
                ohdesu
                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                2019-03-03, 14:39
              • tadzo
                KonRAD warzy
                tadzo
                Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
                Sklad
                Pale ale 2kg
                Wiedeński 1kg
                Monachijski 1kg
                Crystal 150 0.3kg

                Chmiel cascade 130g
                Zacieranie 70°
                13 litrow wody
                68 ° - 70 min
                78° - 5 min
                Wysladzanie 15 L w temp. 78°...
                2018-11-14, 12:34
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...