Po zakończeniu burzliwej fermentacji większość przelewa młode piwo na fermentację cichą a niektórzy odrazu je butelkują. Tak się zastanawiam czy piwo na cichej juz dojrzewa? Jeśli nie to zakapslowane odrazu po burzliwej bedzie zawsze dojrzalsze od tego które było na cichej (oczywiście jeśli są z tej samej warki lub leżakują zakapslowane przez ten sam okres).
Dojrzewanie
Collapse
X
-
Zasadniczo celem przelania piwa na cichą fermentacje jest to aby stało się ono bardziej klarowne a nie jego dojrzewanie, ale jak mniemam ten proces w trakcie cichej także się odbywa tylko, że oczywiście ze względu na inne warunki ma odmienny charakter. -
Moim zdaniem Krzysiu właściwie to ujął.
Dodam tylko tyle, że jeśli chcemy spożywać nasze piwo w pełni dojrzałe, po odpowiednim okresie leżakowania (i dłużej), to warto odczekać i maksymalnie dekantować piwo przed trwałym zamknięciem go w pojemniku.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBędzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.
chodzi o piwo bez cichej fermentacji, jak mniemam.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
Sklad
Pale ale 2kg
Wiedeński 1kg
Monachijski 1kg
Crystal 150 0.3kg
Chmiel cascade 130g
Zacieranie 70°
13 litrow wody
68 ° - 70 min
78° - 5 min
Wysladzanie 15 L w temp. 78°...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment