Po zakończeniu burzliwej fermentacji większość przelewa młode piwo na fermentację cichą a niektórzy odrazu je butelkują. Tak się zastanawiam czy piwo na cichej juz dojrzewa? Jeśli nie to zakapslowane odrazu po burzliwej bedzie zawsze dojrzalsze od tego które było na cichej (oczywiście jeśli są z tej samej warki lub leżakują zakapslowane przez ten sam okres).
Dojrzewanie
Collapse
X
-
Zasadniczo celem przelania piwa na cichą fermentacje jest to aby stało się ono bardziej klarowne a nie jego dojrzewanie, ale jak mniemam ten proces w trakcie cichej także się odbywa tylko, że oczywiście ze względu na inne warunki ma odmienny charakter.
-
-
Moim zdaniem Krzysiu właściwie to ujął.
Dodam tylko tyle, że jeśli chcemy spożywać nasze piwo w pełni dojrzałe, po odpowiednim okresie leżakowania (i dłużej), to warto odczekać i maksymalnie dekantować piwo przed trwałym zamknięciem go w pojemniku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBędzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.
chodzi o piwo bez cichej fermentacji, jak mniemam.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
Comment