Dojrzewanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Dojrzewanie

    Po zakończeniu burzliwej fermentacji większość przelewa młode piwo na fermentację cichą a niektórzy odrazu je butelkują. Tak się zastanawiam czy piwo na cichej juz dojrzewa? Jeśli nie to zakapslowane odrazu po burzliwej bedzie zawsze dojrzalsze od tego które było na cichej (oczywiście jeśli są z tej samej warki lub leżakują zakapslowane przez ten sam okres).
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Zasadniczo celem przelania piwa na cichą fermentacje jest to aby stało się ono bardziej klarowne a nie jego dojrzewanie, ale jak mniemam ten proces w trakcie cichej także się odbywa tylko, że oczywiście ze względu na inne warunki ma odmienny charakter.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ja bym to zdefiniował inaczej - fermentacja cicha jest pierwszym etapem dojrzewania, nastawionym głównie na wytrącenie osadów z piwa. Niby to samo, ale odpowiedź na pytanie bardziej oczywista.

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Moim zdaniem Krzysiu właściwie to ujął.
        Dodam tylko tyle, że jeśli chcemy spożywać nasze piwo w pełni dojrzałe, po odpowiednim okresie leżakowania (i dłużej), to warto odczekać i maksymalnie dekantować piwo przed trwałym zamknięciem go w pojemniku.

        Comment

        • Robkar95
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 50

          #5
          Więc piwo po cichej po określonym czasie będzie tak samo dojrzałe od tego które na niej nie było i siłą rzeczy będzie klarowniejsze.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Będzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Będzie tak samo dojrzałe i tak samo klarowne, a jedyna różnica będzie taka, że w butelkach będzie więcej osadu.

              chodzi o piwo bez cichej fermentacji, jak mniemam.

              Marek
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              Przetwarzanie...
              X