Wyeast 3787 Trappist High Gravity a piwo 12 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karlik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    Wyeast 3787 Trappist High Gravity a piwo 12 Blg

    czy ktoś z szanownych forumowiczów robił piwo na drożdżach Wyeast 3787 Trappist High Gravity o blg pocz. około 12; jak to smakuje?jak ale czy jak klasztorniak?słyszałem gdzieś, że te smaki charakterystyczne dla piw klasztornych uwidaczniają się w pełni tylko przy mocnej brzeczce.
    proszę o podzielenie się wrażeniami(ewentualnie sprawdzoną recepturą)
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Właściwości KAŻDYCH drożdży uwidatniają się tym wyraźniej, im mocniejsza je st brzeczka - dlatego, że więcej materiału jest do przerobienia i więcej związków smakowych i aromatycznych powstaje. Rzecz w tym, że jesdne lepiej sobie radzą przy wysokim stężeniu brzeczki, a potem alkoholu, inne gorzej. Te drożdże akurat najlepiej prezentują swoje możliwości przy bogatych w składniki smakowo - aromatyczne, mocnych brzeczkach.

    Zrobiłem jakieś słabsze piwo z tymi drożdżami, ale nie pamiętam, które. Chyba nic nadzwyczajnego się z tego nie urodziło.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Tak, żal marnować tych drożdży na 12-stki. Od 16 w górę, wtedy poczujesz prawdziwego klasztorniaka Najlepiej z kolendrą.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        12-ki na tych drożdżach też wychodzą przednie, należy tylko stosunkowo dużo dać słodów karmelowych, nie przechmielić i długo leżakować - min. 6 miesięcy.

        Comment

        • karlik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.09
          • 23

          #5
          tripla o blg 21 już zrobiłem;mam drożdże i zastanawiam się czy warto zrobić na nich 12.a jak z tymi karmelkami, bo szczerze to ja nauczyłem się ich dawać jak najmniej.chciałem zrobić tylko pilzneński i na 20l dodać najwyżej 0,3kg karmelka jasnego co wy na to?bardzo lubię ale i jeśli według moich teortycznych założeń wyjdzie z tego ciekawe ale z nutkami owocowo-kolendrowymi to będzie extra.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karlik
            tripla o blg 21 już zrobiłem;mam drożdże i zastanawiam się czy warto zrobić na nich 12.a jak z tymi karmelkami, bo szczerze to ja nauczyłem się ich dawać jak najmniej.chciałem zrobić tylko pilzneński i na 20l dodać najwyżej 0,3kg karmelka jasnego co wy na to?bardzo lubię ale i jeśli według moich teortycznych założeń wyjdzie z tego ciekawe ale z nutkami owocowo-kolendrowymi to będzie extra.
            Ja bym dał 0,3 kg karmelowego jasnego + 0,10-0,2 caramunisch lub caraamber.

            Comment

            • Ayodele
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 25

              #7
              Jakimi suchymi drożdżami można zastąpić drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity ?
              Wiem,że będzie różnica ale chciałbym spróbować.
              Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
              - William Faulkner

              Comment

              • Shamsh77
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.11
                • 5

                #8
                można spróbować użyć M31 Belgian Tripel Yeast mangrove jack

                Comment

                • Shamsh77
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.11
                  • 5

                  #9
                  tak samo jest FERMENTIS SAFBREW ABBEY BE-256 ale to esli nie znajdziesz żadnych innych.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Oprócz tych już wspomnianych przez kolegę: Safbrew S-33, Belgian Abbey M47 Mangrove Jack's Craft Series 10 g, Safbrew T-58.
                    Tylko że to nie tyle że "będzie różnica" - to będzie zupełnie inne piwo. Ja polecałbym zaopatrzyć się w np. FM27 - w sklepie centrumpiwowarstwa.pl po niecałe 20 złotych.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Ayodele
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.04
                      • 25

                      #11
                      Dzięki !
                      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                      - William Faulkner

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X