Pierwsza warka z zacieraniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Pierwsza warka z zacieraniem

    Chcę zrobić pierwszą warkę z procesem zacierania.
    Jaki przepis byście polecili?
    żeby był w miarę łatwy- słyszałem, że np. zacierane pszeniczne często nie wychodzi,
    a ja szukam czegoś co Raczej na pewno wyjdzie (żeby się nie zrazić )
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi!

    Pytanie 2: Skąd wziąść przepis na konkretne piwo? ( np. na lagera )
    Są w internecie, czy w książkach?
    rowarek esoła
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    #2
    Ja jako początkujący, jestem na etapie testowania piw z gotowych zestawów Browamatora. Cenowo nie wychodzi źle, nic się nie marnuje, ponieważ są odważone ilości słodów, jest możliwość zakupienia zestawów w których są ześrutowane słody. Dołączają ubogą co prawda, ale przystępnie napisaną instrukcję warzenia.
    Na początek zacierania polecam.

    Ja jako pierwsze zacierałem Pale Ale, które się zaciera bardzo prosto, bo są tylko 2 przerwy (zacieranie infuzyjne) a piwo wyszło bardzo dobre (nie tylko moim zdaniem )
    Last edited by kolomar; 2006-05-21, 13:13.
    Warzenie piwa

    Comment

    • piotrg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.05
      • 59

      #3
      Co do przepisów to są książki o bardzo różnej wartości, sporo można na forum znaleść - czasami są to prawie samobójcze próby, ale sporo jest naprawdę ciekawych.

      Jeśli chodzi o przeniczniaki to na 54 moich warek tylko jedna nie nadawała się do spożycia - pozostałe były różnie oceniane ale generalnie dobrze. Nie ma się co bać pszenicy, co prawda nie robiłem innych piw niż pszeniczne ale nie wyda mi się to znacznie trudniejsze, oczywiście filtracja nie należy do łatwych ale to kwestja cierpliwości.

      Piotrek
      PS. Jeśli interesują cię przepisy na piwa przeniczne to napisz na PW.
      FemtoBrowar
      http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        większość receptur na anglo-amerykańskie piwa są na dwie przerwy i filozofii w tym nie ma żadnej. całą masę różnych receptur można znaleść w necie. przepisy zawierają często niespotykane u nas słody czy chmiele, ale zawsze można puścić wodze fantazji
        na początek dobre są polecane przez przedmówcę zestawy BA.

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #5
          Na początek - kup sobie gotowy zestaw ześrutowanych surowców. To po najmniejszej linii oporu. Może jedynie zamiast dołączonych drożdży zastosuj drożdże płynne (jeśli masz taką możliwość, kosztują niemało, chyba, że np. weźmiesz ode mnie odzyskane Wyeast Irish Ale, tylko takie teraz mam).

          Co do receptur - poczytaj sobie dział "Twoje warzenie", tam znajdziesz mnóstwo opowieści innych piwowarów, to skarbnica receptur Kolejna możliwość - dział repectur na stronie BA, jest ubogi ale coś dla siebie znajdziesz.

          Ja robię tak, że staram się na podstawie opisu stylu piwa dobrać zasyp tak aby z grubsza się ze wzorcem zgadzał, np. koźlaka robię z monachijskiego/pilzneńskiego i karmelu, pilznera z pilzneńskiego i monachijskiego. Kombinuję aby kolorem pasowało do wzorca i jazda. Jestem początkującym amatorem (19 warek) ale ostatnie efekty mojej pracy (zwłaszcza dolna fermentacja) wprawia mnie w zdumienie. Pozytywnie.

          Powodzenia z garem


          Comment

          Przetwarzanie...
          X