Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Greg
Fermentacja 5 blg uwagi i spostrzeżenia proszę
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiunie ośmieszaj się chłopie
"Beta-amylaza najlepiej działa w temperaturze 55-60*C, a alfa-amylaza o 10-15*C wyżej."
Piwowarstwo, M. J. Lewis, T. W. Young, PWN, Warszawa 2001, str. 108...Comment
-
Za Wikipedia.org:
Optimal rest temperatures for major mashing enzymes
Temp Enzyme Breaks down
40 °C beta-Glucanase beta-Glucan
50 °C Protease Protein
62 °C beta-Amylase Starch
72 °C alfa-Amylase Starch
źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/BrewingComment
Related Topics
Collapse
-
Została mi jedna szklana butla i czasem z niej korzystałem, choć plastik wydawał się do szybkich zakupów z kranu w drodze lepszy. Ale mam i uszczelka już od dawna nie "trzymała"... no i się rozpadła. Szukałem na aledrogo, ale tam nic. To dość niszowy towar. Ma ktoś jakieś namiary...
-
Channel: Słup ogłoszeniowy
-
-
11,95 ekstr.
4,7% alk.
https://www.stoertebeker.com/sommer-wit
W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
Chmiel Ariana.
Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
Piana -...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny w miejscowości Stěžery koło Hradca Kralove. Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-ber%C3%A1nek
https://www.pivovarberanek.cz/...-
Channel: Czechy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Mam pytanie dotyczące użycia drożdży do mocniejszych piw. Zamówiłem ostatnio ze sklepu browarbizu zestaw surowców do uwarzenia szkockiego wee heavy (19 BLG). W opisie zestawu doradzają żeby użyć dwóch saszetek suchych drożdży (używam sucharów).
Czy jest to konieczne?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment