Fermentacja 5 blg uwagi i spostrzeżenia proszę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Greg
    No oczywiście, że tak. W tej temp. pracuje zarówno beta, jak i alfa amylaza. Gdyby zacierał w 62*C to odfermentowałoby zapewne niżej.
    nie ośmieszaj się chłopie

    Comment

    • Greg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.11
      • 72

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      nie ośmieszaj się chłopie
      Spoko, Krzysiu, nie wszyscy na tym padole są geniuszami...

      "Beta-amylaza najlepiej działa w temperaturze 55-60*C, a alfa-amylaza o 10-15*C wyżej."
      Piwowarstwo, M. J. Lewis, T. W. Young, PWN, Warszawa 2001, str. 108...

      Comment

      • Greg
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.11
        • 72

        #18
        Za Wikipedia.org:

        Optimal rest temperatures for major mashing enzymes
        Temp Enzyme Breaks down
        40 °C beta-Glucanase beta-Glucan
        50 °C Protease Protein
        62 °C beta-Amylase Starch
        72 °C alfa-Amylase Starch

        źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Brewing

        Comment

        Przetwarzanie...
        X