Jabłkowy zapach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    Jabłkowy zapach

    Korzystając kiedyś z suchego ekstraktu słodowego Muntons zauważyłem, że po fermentacji zielone piw waniało jabłkiem. Po leżakowaniu zapach ten trochę złagodniał, ale z czym ta nuta jest związana? właśnie zlewałem z na cichą piwo z znów z użyciem ekstraktu suchego i ten sam problem.
    Miałem kiedyś ten sam zapach, choć mniej intensywniejszy przy rehydratyzacji nottinghamów (cukrem), i zawsze wiązałem to właśnie z jego użyciem.
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Dokładnie to samo czułem przy moim zielonym lagerze, do którego użyłem suchego Muntonsa.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    Przetwarzanie...
    X