Słód palony

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Filon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.05
    • 33

    Słód palony

    W trakcie wycieczki po browarze w Żywcu, dostałem trochę słodu palonego.
    Niestety w recepturach nie spotkałem się z takim pojęciem, więc nie bardzo wiem, jako czego go używać? Czy jest to: jęczmień palony, słód barwiący, czekoladowy czy moze karmelowy ciemny ? Proszę o pomoc Wiedzących
    Two beers or not two beers, that is the question...
  • szefi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 194

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Filon
    Niestety w recepturach nie spotkałem się z takim pojęciem, więc nie bardzo wiem, jako czego go używać? Czy jest to: jęczmień palony, słód barwiący, czekoladowy czy moze karmelowy ciemny ?
    Jęczmień palony znalazłem w wielu przepisach np. w przepisie BA na STOUT'a.
    Jak na moją skromną wiedzę dodaje on "specyficznego" smaku który własnie można określić jako palony. Jest składnikiem niesłodowanym, a z racji swojego wysokiego EBC myślę że także barwi brzeczkę.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Po pierwszym użyciu stwierdzam, że ten słód z Żywca to coś między ciemnym karmelem a palonym jęczmieniem. Ma jednak na pewno właściwości barwiące
      Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-06-23, 08:50.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #4
        Słód palony w Żywcu jest SŁODEM BARWIĄCYM.
        Słodu karmelowe najczęściej są scukrzane w trakcie palenia.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Nie mylić ze słodem barwiącym ze Strzegomia - "żywcowy" jest jaśniejszy (>1000 EBC ). Taki był w zeszłym roku, w tym chyba podobny.
          Słyszałem, że któryś kolega wziął cały worek tego słodu i później zastanawiał się co z tym zrobi .

          Comment

          • Filon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 33

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
            Jęczmień palony znalazłem w wielu przepisach np. w przepisie BA na STOUT'a.
            Jęczmień palony ja również znalazłem, niestety nie mogłem znaleźć słodu palonego

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Słyszałem, że któryś kolega wziął cały worek tego słodu i później zastanawiał się co z tym zrobi.
            Na szczęście nie byłem to ja

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Nie mylić ze słodem barwiącym ze Strzegomia - "żywcowy" jest jaśniejszy (>1000 EBC ). Taki był w zeszłym roku, w tym chyba podobny.
            Czyli poprostu należy dać go więcej?
            Two beers or not two beers, that is the question...

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Tak, ale wtedy do brzeczki przejdzie więcej smaku spalenizny.
              Warzyłem kiedyś portera z 200 g słodu żywieckiego i 100 g Carafa I. I to było za dużo.
              Mam też zanotowane, że ten słód ma ok 800 EBC Jest chyba jaśniejszy od Carafy I.

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                Tak, ale wtedy do brzeczki przejdzie więcej smaku spalenizny.
                Warzyłem kiedyś portera z 200 g słodu żywieckiego i 100 g Carafa I. I to było za dużo.
                Mam też zanotowane, że ten słód ma ok 800 EBC Jest chyba jaśniejszy od Carafy I.
                Bez przesady,ja dałem 200 gram do ciemniaka i było ok.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                Słyszałem, że któryś kolega wziął cały worek tego słodu i później zastanawiał się co z tym zrobi .
                Czyżbyś chciał trochę?
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot

                  Czyżbyś chciał trochę?

                  To Ty tak dowaliłeś?!
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Titus_Fox
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.10
                    • 400

                    #10
                    Heh, wzięliśmy z Kichotem cały worek, odsypał mi z niego "nieco" przed wyjazdem do domu. Jak przyjechałem i zważyłem to dokładnie, okazało się, że mam go 11 kilo

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
                      Heh, wzięliśmy z Kichotem cały worek, odsypał mi z niego "nieco" przed wyjazdem do domu. Jak przyjechałem i zważyłem to dokładnie, okazało się, że mam go 11 kilo
                      To lekko licząc ... 100 ciemniaczków możesz uwarzyć po 20 litrów wareczka ... 2000l piwka! WOW!
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-06-23, 12:43.
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        Bez przesady,ja dałem 200 gram do ciemniaka i było ok.
                        Ja dałem w sumie 300 g na 15 litrów i jak dla mnie było za dużo.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        Czyżbyś chciał trochę?
                        Wysyłka pocztą nie bardzo się opłaca.

                        Comment

                        • szefi
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 194

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          Czyżbyś chciał trochę?
                          Znaczy chcesz odstąpić to ja się piszę bo nie mam żadnych ciemnych.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                            Znaczy chcesz odstąpić to ja się piszę bo nie mam żadnych ciemnych.
                            Gwoli ścisłości - palonych, a nie ciemnych. Do ciemnych zalicza się np. monachijski.
                            Taka mała dygresja

                            Comment

                            • Filon
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.05
                              • 33

                              #15
                              Reasumując, jak zmodyfikowalibyście recepturę np. Portera 22 Blg
                              ze strony Browaamatora:

                              słód pilźnieński 2 kg
                              słód monachijski 2 kg
                              słód caramunisch 1 kg
                              słód czekoladowy 0,2 kg
                              słód barwiący 0,1 kg
                              ekstrakt jasny 1,8 kg

                              żeby użyć w nim tego żywieckiego słodu?
                              Two beers or not two beers, that is the question...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X