co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
głupie pytanie - drożdże winiarskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComteco się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
Sprobuj raz jeszcze.Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-07-01, 16:43.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) -
teraz sensowniej?
jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComtejeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?
Piwo na drożdzach winnych też wyjdzie, natomiast nie wiem czy jest sens robienia 12-18% piwa. Dla niższych zawartości alkoholu wystarczą drożdże piwowarskie.
Osobiście nie robiłem piw na drożdżach winnych, więc to tylko teoria.Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-07-02, 07:19.Comment
-
Nieprawdą jest stwierdzenie, że drożdże "winiarskie" są odporniejsze na wysoka zawartość alkoholu, niż "piwne". Po pierwsze, zależy to od rasy drożdży, a po drugie - od stężenia brzeczki moszczu. Bez trudu można znaleźć rasy drożdży piwnych, które znoszą 15% alkoholu, a przypomnę, że amerykanie wyhodowali drożdże piwne, które osiągaja ponad 25% alkoholu.
Następna sprawa - drożdże "zżerają" cukry fermetujące: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę. Naprawde nie ma znaczenia dla ilości procentów, z czego pochodzi roztwór, który jest poddany fermentacji. Ma znaczenie wyłącznie dla osiągniętych w wyniku fermentacji efektów smakowo - z pachowych.
Zarówno drożdże piwowarskie, jak i winiarskie, to jeden gatunek - Saccharomyces cerevisiae. Więc odpowiedź na pytanie - co się stanie - jest prosta: nic. Wyjdzie piwo.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzuSuper pomogłeś człowiekowi, nie ma coOK, może masz i rację
Dodatkowo, od drożdży winiarskich wymaga się:
- odporności na duże stężenia kwasu siarkowego (IV), dla piwowara mało istotna cecha
- minimalnego pienienia
- szybkiego i jak największego odfermentowania
- wytwarzania pewnych produktów ubocznych fermentacji, które stanowią bukiet wina.
- i inne
Wydaje mi się, że z wielu cech drożdży winiarskich, najbardziej "widoczne" będą cechy smakowo-zapachowe w przyszłym piwie.
Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Życzę powodzenia w próbach
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu...efektów smakowo - z pachowych...W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich,
wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...2 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment