głupie pytanie - drożdże winiarskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeComte
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 12

    #1

    głupie pytanie - drożdże winiarskie

    co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComte
    co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
    Pytanie wcale nie będzie głupie, jeśli zostanie sensownie sformułowane.
    Sprobuj raz jeszcze.
    Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-07-01, 16:43.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Mistrzu
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.08
      • 750

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Pytanie wcale nie będzie głupie, jeśli zostanie sensownie sformułowane. Sprobuj raz jeszcze.
      Super pomogłeś człowiekowi, nie ma co

      Comment

      • LeComte
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.06
        • 12

        #4
        teraz sensowniej?

        jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComte
          jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?
          Zeżrą, zeżrą. Niektórzy robią wino ze słodu. Różnica jest taka, że nie dodaje się chmielu, a można dodać kwasek cytrynowy w celu zwiększenia kwasowości.
          Piwo na drożdzach winnych też wyjdzie, natomiast nie wiem czy jest sens robienia 12-18% piwa. Dla niższych zawartości alkoholu wystarczą drożdże piwowarskie.
          Osobiście nie robiłem piw na drożdżach winnych, więc to tylko teoria.
          Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-07-02, 07:19.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nieprawdą jest stwierdzenie, że drożdże "winiarskie" są odporniejsze na wysoka zawartość alkoholu, niż "piwne". Po pierwsze, zależy to od rasy drożdży, a po drugie - od stężenia brzeczki moszczu. Bez trudu można znaleźć rasy drożdży piwnych, które znoszą 15% alkoholu, a przypomnę, że amerykanie wyhodowali drożdże piwne, które osiągaja ponad 25% alkoholu.

            Następna sprawa - drożdże "zżerają" cukry fermetujące: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę. Naprawde nie ma znaczenia dla ilości procentów, z czego pochodzi roztwór, który jest poddany fermentacji. Ma znaczenie wyłącznie dla osiągniętych w wyniku fermentacji efektów smakowo - z pachowych.

            Zarówno drożdże piwowarskie, jak i winiarskie, to jeden gatunek - Saccharomyces cerevisiae. Więc odpowiedź na pytanie - co się stanie - jest prosta: nic. Wyjdzie piwo.

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu
              Super pomogłeś człowiekowi, nie ma co
              OK, może masz i rację

              Dodatkowo, od drożdży winiarskich wymaga się:
              - odporności na duże stężenia kwasu siarkowego (IV), dla piwowara mało istotna cecha
              - minimalnego pienienia
              - szybkiego i jak największego odfermentowania
              - wytwarzania pewnych produktów ubocznych fermentacji, które stanowią bukiet wina.
              - i inne

              Wydaje mi się, że z wielu cech drożdży winiarskich, najbardziej "widoczne" będą cechy smakowo-zapachowe w przyszłym piwie.
              Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
              Życzę powodzenia w próbach

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              ...efektów smakowo - z pachowych...
              A fuuuuuj! Odrobina higieny i naprawdę będzie lepiej
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • tomaszjanczyk
                Pierwsza próba - pytanie na CITO
                tomaszjanczyk
                Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                Zaczynałem około 16:00.

                Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                2020-04-22, 10:46
              • kzl99
                Mam małe pytanie
                kzl99
                Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
                Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
                2017-04-16, 10:52
              • grzez
                Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                grzez
                Witam wszystkich,

                wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                2021-03-23, 19:58
              • Niyaki
                [Pytanie] Praca inżynierska
                Niyaki
                Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                2019-11-06, 20:40
              • jujooo
                Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                jujooo
                Witam serdecznie.

                Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                2023-08-23, 16:14
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...