głupie pytanie - drożdże winiarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeComte
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 12

    głupie pytanie - drożdże winiarskie

    co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComte
    co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
    Pytanie wcale nie będzie głupie, jeśli zostanie sensownie sformułowane.
    Sprobuj raz jeszcze.
    Last edited by huanghua; 2006-07-01, 15:43.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Mistrzu
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.08
      • 750

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Pytanie wcale nie będzie głupie, jeśli zostanie sensownie sformułowane. Sprobuj raz jeszcze.
      Super pomogłeś człowiekowi, nie ma co

      Comment

      • LeComte
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.06
        • 12

        #4
        teraz sensowniej?

        jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComte
          jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?
          Zeżrą, zeżrą. Niektórzy robią wino ze słodu. Różnica jest taka, że nie dodaje się chmielu, a można dodać kwasek cytrynowy w celu zwiększenia kwasowości.
          Piwo na drożdzach winnych też wyjdzie, natomiast nie wiem czy jest sens robienia 12-18% piwa. Dla niższych zawartości alkoholu wystarczą drożdże piwowarskie.
          Osobiście nie robiłem piw na drożdżach winnych, więc to tylko teoria.
          Last edited by buran; 2006-07-02, 06:19.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nieprawdą jest stwierdzenie, że drożdże "winiarskie" są odporniejsze na wysoka zawartość alkoholu, niż "piwne". Po pierwsze, zależy to od rasy drożdży, a po drugie - od stężenia brzeczki moszczu. Bez trudu można znaleźć rasy drożdży piwnych, które znoszą 15% alkoholu, a przypomnę, że amerykanie wyhodowali drożdże piwne, które osiągaja ponad 25% alkoholu.

            Następna sprawa - drożdże "zżerają" cukry fermetujące: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę. Naprawde nie ma znaczenia dla ilości procentów, z czego pochodzi roztwór, który jest poddany fermentacji. Ma znaczenie wyłącznie dla osiągniętych w wyniku fermentacji efektów smakowo - z pachowych.

            Zarówno drożdże piwowarskie, jak i winiarskie, to jeden gatunek - Saccharomyces cerevisiae. Więc odpowiedź na pytanie - co się stanie - jest prosta: nic. Wyjdzie piwo.

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu
              Super pomogłeś człowiekowi, nie ma co
              OK, może masz i rację

              Dodatkowo, od drożdży winiarskich wymaga się:
              - odporności na duże stężenia kwasu siarkowego (IV), dla piwowara mało istotna cecha
              - minimalnego pienienia
              - szybkiego i jak największego odfermentowania
              - wytwarzania pewnych produktów ubocznych fermentacji, które stanowią bukiet wina.
              - i inne

              Wydaje mi się, że z wielu cech drożdży winiarskich, najbardziej "widoczne" będą cechy smakowo-zapachowe w przyszłym piwie.
              Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
              Życzę powodzenia w próbach

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              ...efektów smakowo - z pachowych...
              A fuuuuuj! Odrobina higieny i naprawdę będzie lepiej
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X