co się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
głupie pytanie - drożdże winiarskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComteco się stanie jeśli użyję drożdży winiarskich??
Sprobuj raz jeszcze.Last edited by huanghua; 2006-07-01, 15:43.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
teraz sensowniej?
jeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeComtejeśli użyję do produkcji piwa drożdży winiarskich a nie piwnych. Laik by mógł pomyśleć, że wyjdzie mocniejszy napitek, bo winiarskie są bardziej wytrzymałe na stężenie alkoholu, ale chemiczne myśląc powstają wątpliwości - czy drożdże winiarskie będą umiały zeżreć produkty warzenia słodu?
Piwo na drożdzach winnych też wyjdzie, natomiast nie wiem czy jest sens robienia 12-18% piwa. Dla niższych zawartości alkoholu wystarczą drożdże piwowarskie.
Osobiście nie robiłem piw na drożdżach winnych, więc to tylko teoria.Last edited by buran; 2006-07-02, 06:19.
Comment
-
-
Nieprawdą jest stwierdzenie, że drożdże "winiarskie" są odporniejsze na wysoka zawartość alkoholu, niż "piwne". Po pierwsze, zależy to od rasy drożdży, a po drugie - od stężenia brzeczki moszczu. Bez trudu można znaleźć rasy drożdży piwnych, które znoszą 15% alkoholu, a przypomnę, że amerykanie wyhodowali drożdże piwne, które osiągaja ponad 25% alkoholu.
Następna sprawa - drożdże "zżerają" cukry fermetujące: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę. Naprawde nie ma znaczenia dla ilości procentów, z czego pochodzi roztwór, który jest poddany fermentacji. Ma znaczenie wyłącznie dla osiągniętych w wyniku fermentacji efektów smakowo - z pachowych.
Zarówno drożdże piwowarskie, jak i winiarskie, to jeden gatunek - Saccharomyces cerevisiae. Więc odpowiedź na pytanie - co się stanie - jest prosta: nic. Wyjdzie piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzuSuper pomogłeś człowiekowi, nie ma co
Dodatkowo, od drożdży winiarskich wymaga się:
- odporności na duże stężenia kwasu siarkowego (IV), dla piwowara mało istotna cecha
- minimalnego pienienia
- szybkiego i jak największego odfermentowania
- wytwarzania pewnych produktów ubocznych fermentacji, które stanowią bukiet wina.
- i inne
Wydaje mi się, że z wielu cech drożdży winiarskich, najbardziej "widoczne" będą cechy smakowo-zapachowe w przyszłym piwie.
Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Życzę powodzenia w próbach
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu...efektów smakowo - z pachowych...W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment