Ciężkie początki :-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    Ciężkie początki :-)

    Ok 2 tygodni temu, mimo wysokiej temperatury otoczenia, nastawilem pierwsza warke - trzymalem temperature wstawiajac fermentor do miski z woda i zmieniajac wklady i zamrozone butelki w misce - wydawalo sie ze bedzie ok bo ladnie odfermentowalo do ok 4 z 11 (tak jak w zalaczonym do kita opisie ;-) )
    Przelalem do butelek i odstawilem na bok. Sprobowalem przy przelewaniu i czuc bylo drozdze. Nie zrazilem sie jednak i czekam. Dzisiaj otworzylem dla sprawdzenia jedna buteleczke - gaz i piana w porzadku ale smaku piwa jakos brak - smakuje to jakos dziwnie i czuc nadal drozdzami. Czy jest jeszcze szansa dla tego piwka czy tez mozna zwolnic butelki? Co poszlo nie tak?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Mozliwości jest kilka:
    1. Spora częśc drożdży nie osiadła na dnie butelki i tworzą zmętnienie w piwie
    2. Wysoka temperatura spowodowała autolizę (rozpad) komórek drożdżowych
    3. Masz spaczony smak albo szukasz w domowym piwie smaku Lecha albo Żywca

    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #3
      Najbardziej podobaja mi sie odpowiedzi 1 i 3 ale obawiam sie ze nastapila 2 :-)
      Czy taki smak na poczatku to oznaka ze lepiej nie bedzie ? Na razie jest metne wiec moze i te drozdze jeszcze osiada?

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Nie walcz z temperaturą tylko ją wykorzystaj. Proponuję teraz klasztorniaczka uwarzyć.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Poczekaj z miesiac minimum.
          Cierpliwość, cierpliwość..... itd
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • semplice
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 89

            #6
            Klasztorniaczek? O jakas ciekawa propozycja. Musze uzupelnic moja wiedze w tym temacie :-) i ponownie napelnic fermentor. :-) Juz zalatwiam zamrazarke, termostat kupilem i bede trzymal optymalna temperaturke :-) Latwo sie nie poddam ! :-)

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
              Czy taki smak na poczatku to oznaka ze lepiej nie bedzie ? Na razie jest metne wiec moze i te drozdze jeszcze osiada?
              Trudno powiedzieć coś na temat piwa, którego się nie piło . Osiądą z czasem.
              Używaj polskich znaków, wypełnij profil i jak najszybciej zostań PU .

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                Klasztorniaczek? O jakas ciekawa propozycja. Musze uzupelnic moja wiedze w tym temacie :-) i ponownie napelnic fermentor. :-) Juz zalatwiam zamrazarke, termostat kupilem i bede trzymal optymalna temperaturke :-) Latwo sie nie poddam ! :-)
                Do klasztorniaka to masz pewnie w domu optymalną temperaturę bez żadnego dodatkowego sprzętu.

                Comment

                • semplice
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 89

                  #9
                  Poczekam jeszcze 4 tygodnie i zobaczymy. W miedzyczasie nastawie nastepna warke :-)

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Poczekaj z miesiac minimum.
                    Cierpliwość, cierpliwość..... itd
                    Popieram.... znajdź piwnice zamknij i zapomnij a będziesz zbierał obwite plony

                    Comment

                    • cafepiwosz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 85

                      #11
                      Nie zamrażarkę, tylko lodówkę. Przyda się wyłącznik elektroniczno-czasowy. Kupisz w marketach z agd rtv itp. W takiej wersji deszcz, śnieg, upały, nie mają większego znaczenia . Warzysz co chcesz i kiedy chcesz !!!! Powodzenia.
                      Attached Files

                      Comment

                      • bommbel
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.03
                        • 22

                        #12
                        jeśli masz jeno wiadro to do butelek mimo wszystko dostaje się sporo drożdży i osiadają na dnie butelki ... im dłużej piwo będzie stało w butelkach tym mniej będzie czuć drożdże no i nie polecam pić piwa przed upływem 4 tygodni od butelkowania ... szkoda czasu i pracy włożonego w przygotowanie zacnego napoju
                        Last edited by bommbel; 2006-07-14, 20:04.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X