Witam,
Jestem doświadczonym winiarzem, który przygotowuje się do pierwszej warki.
Zapoznałem się z artykułami, zgromadziłem sprzęt.
Jutro zamierzam warzyć, ale troche się denerwuję więc proszę o akceptację planu całej akcji.
Warzyć będę monachijskie ciemne - zestaw z browamatora.
1. Dezynfekcja - mam płyn dezynfekujący do mycia rąk - taki jakiego używają chirurdzy przed operacjami. Myślę że starczy.
2. Zacieranie - zacierać planuję wszystkei słody razem.
Co do przerw:
- pierwsza przerwa - 35 minut
- druga przerwa - 35 minut
Mam taki oto kocioł warzelny:
Wiem że nie wygląda najlepiej, ale dzisiaj dodatkowo potraktuję go ACE żeby wytępić wszystko co złe.
3. Filtracja - zamierzam fitrować za pomocą 2 wiader - takich jak tu:
Niestety nie moge zamontować w zewnętrznym wiadrze kranika więc, między wiadra wsunę wężyk i będę powoli ściągał przefiltrowaną brzeczkę za jego pomocą. Waidra
Taki wężyk:
4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?
5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni
6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.
Akceptujecie? Co ewentualnie zmienić?
Pozdrawiam,
veeh
Jestem doświadczonym winiarzem, który przygotowuje się do pierwszej warki.
Zapoznałem się z artykułami, zgromadziłem sprzęt.
Jutro zamierzam warzyć, ale troche się denerwuję więc proszę o akceptację planu całej akcji.
Warzyć będę monachijskie ciemne - zestaw z browamatora.
1. Dezynfekcja - mam płyn dezynfekujący do mycia rąk - taki jakiego używają chirurdzy przed operacjami. Myślę że starczy.
2. Zacieranie - zacierać planuję wszystkei słody razem.
Co do przerw:
- pierwsza przerwa - 35 minut
- druga przerwa - 35 minut
Mam taki oto kocioł warzelny:
Wiem że nie wygląda najlepiej, ale dzisiaj dodatkowo potraktuję go ACE żeby wytępić wszystko co złe.
3. Filtracja - zamierzam fitrować za pomocą 2 wiader - takich jak tu:
Niestety nie moge zamontować w zewnętrznym wiadrze kranika więc, między wiadra wsunę wężyk i będę powoli ściągał przefiltrowaną brzeczkę za jego pomocą. Waidra
Taki wężyk:
4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?
5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni
6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.
Akceptujecie? Co ewentualnie zmienić?
Pozdrawiam,
veeh
Comment