Proszę o akceptację całego procesu i ewentualne korekty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • veeh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 20

    Proszę o akceptację całego procesu i ewentualne korekty

    Witam,
    Jestem doświadczonym winiarzem, który przygotowuje się do pierwszej warki.
    Zapoznałem się z artykułami, zgromadziłem sprzęt.
    Jutro zamierzam warzyć, ale troche się denerwuję więc proszę o akceptację planu całej akcji.

    Warzyć będę monachijskie ciemne - zestaw z browamatora.

    1. Dezynfekcja - mam płyn dezynfekujący do mycia rąk - taki jakiego używają chirurdzy przed operacjami. Myślę że starczy.

    2. Zacieranie - zacierać planuję wszystkei słody razem.
    Co do przerw:
    - pierwsza przerwa - 35 minut
    - druga przerwa - 35 minut
    Mam taki oto kocioł warzelny:

    Wiem że nie wygląda najlepiej, ale dzisiaj dodatkowo potraktuję go ACE żeby wytępić wszystko co złe.

    3. Filtracja - zamierzam fitrować za pomocą 2 wiader - takich jak tu:

    Niestety nie moge zamontować w zewnętrznym wiadrze kranika więc, między wiadra wsunę wężyk i będę powoli ściągał przefiltrowaną brzeczkę za jego pomocą. Waidra
    Taki wężyk:


    4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?

    5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni

    6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.

    Akceptujecie? Co ewentualnie zmienić?

    Pozdrawiam,
    veeh
    Last edited by veeh; 2006-07-19, 19:24.
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
    6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.

    Akceptujecie? Co ewentualnie zmienić?

    Pozdrawiam,
    veeh
    Skoro drożdże winiarskie to chyba nie do piwa?
    Jak zadasz drożdże w temperaturze pokojowej to spokojnie powinny ruszyć.Oczywiście musisz to zrobić troszkę wcześniej.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
      Witam,
      Jestem doświadczonym winiarzem, który przygotowuje się do pierwszej warki.
      Zapoznałem się z artykułami, zgromadziłem sprzęt.
      Jutro zamierzam warzyć, ale troche się denerwuję więc proszę o akceptację planu całej akcji.

      Warzyć będę monachijskie ciemne - zestaw z browamatora.

      1. Dezynfekcja - mam płyn dezynfekujący do mycia rąk - taki jakiego używają chirurdzy przed operacjami. Myślę że starczy.

      2. Zacieranie - zacierać planuję wszystkei słody razem.
      Co do przerw:
      - pierwsza przerwa - 35 minut
      - druga przerwa - 35 minut
      Mam taki oto kocioł warzelny:

      Wiem że nie wygląda najlepiej, ale dzisiaj dodatkowo potraktuję go ACE żeby wytępić wszystko co złe.

      3. Filtracja - zamierzam fitrować za pomocą 2 wiader - takich jak tu:

      Niestety nie moge zamontować w zewnętrznym wiadrze kranika więc, między wiadra wsunę wężyk i będę powoli ściągał przefiltrowaną brzeczkę za jego pomocą. Waidra
      Taki wężyk:


      4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?

      5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni

      6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.

      Akceptujecie? Co ewentualnie zmienić?

      Pozdrawiam,
      veeh
      Witam
      Przede wszystkim wypełnij profil.
      2. Ale co to za przerwy?
      4. 60-90 minut wystarczy
      6. Drożdże winiarskie sobie odpuść.

      Comment

      • veeh
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.06
        • 20

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Witam
        Przede wszystkim wypełnij profil.
        2. Ale co to za przerwy?
        4. 60-90 minut wystarczy
        6. Drożdże winiarskie sobie odpuść.
        ad2. Przerwy:
        pierwsza w 65-67 stopniach
        druga w 75-77 stopniach

        6. Drożdże winiarskie mam jako ostatnią deskę ratunku

        Czy dobrze?
        Last edited by veeh; 2006-07-19, 19:42.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
          ad2. Przerwy:
          pierwsza w 65-67 stopniach
          druga w 75-77 stopniach

          6. Drożdże winiarskie mam jako ostatnią deskę ratunku

          Czy dobrze?
          Jeśli chodzi Ci o przerwy scukrzającą i dekstrynującą to źle.
          powinno być: 62 i 70-72 st C

          Comment

          • veeh
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.06
            • 20

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Jeśli chodzi Ci o przerwy scukrzającą i dekstrynującą to źle.
            powinno być: 62 i 70-72 st C
            Ok, tamte informacje wziąłem z artykułu "zacieranie jest proste" ze strony browamatora.
            Postąpię tak jak powiedziałeś.

            aaaaaaa jeszcze jedno. Mój kocioł ma 20 litrów pojemności. Mam też większy ale aluminiowy. Różnie mówią o aluminium - jedni że można stosować - inni że nie. Napiszcie jak jest naprawdę, bo w większym łatwiej by mi się chmieliło.
            Last edited by veeh; 2006-07-19, 19:54.

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              Jeżeli to jest Twoje pierwsze warzenie to lepiej poczekaj na koniec upałów.
              Przy takich temperaturach wszystkie drobnoustroje rozwijają się błyskawicznie.
              Niebezpieczeństwo skażenia brzeczki jest zbyt duże.
              Brzeczkę dużo łatwiej skazić niz wino.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • veeh
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.06
                • 20

                #8
                A jakie jest prawdopodobieństwo zakarzenia?
                Ja piwo będę filtrował i trzymał w około 19 stopniach, bo tyle mam w piwnicy. Czy to za wysoka temperatura?

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                  A jakie jest prawdopodobieństwo zakarzenia?
                  Ja piwo będę filtrował i trzymał w około 19 stopniach, bo tyle mam w piwnicy. Czy to za wysoka temperatura?
                  19 st C. to idealna temperatura do prowadzenia górnej frmentacji.
                  Ja przerywam warzenie, jeśli temperatura w mojej piwnicy przekroczy 20 st. C. Właśnie teraz mam taką przymusową przerwę. Temperatura dochodzi nawet do 24 st. C.
                  Piwo fermentowane w temperaturze znacznie przekraczającej 20 st. C, nawet jak nie ulegnie zakażeniu, jest wyraźnie gorsze od piwa fermentowanego w temperaturze do 20 st. C.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh

                    4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?
                    Wystarczy 60 min. dla większości gatunków piw

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                    5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni
                    Najszybciej chłodzącą mieszanką, skoro masz dostęp do lodu, jest lód+woda+sól.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                    6. Zadanie drożdży. W razie gdyby nie wystartowały te z zestawu mam sporą ilość winiarskich.
                    Winiarskie sobie daruj, lepiej zawsze mieć na zabezpieczenie dodatkowe suche piwowarskie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Najszybciej chłodzącą mieszanką, skoro masz dostęp do lodu, jest lód+woda+sól.
                      A próbowałaś? Taka mieszanka pozwala uzyskać minusowe temp. wody, ale czy sprzyspieszy chłodzenie?
                      Last edited by darko; 2006-07-20, 07:53.

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                        6. Drożdże winiarskie mam jako ostatnią deskę ratunku
                        Jak będziesz musiał się ratować to zgłoś się do mnie. Mam w lodówce zapas suchych drożdży i słoiczek gęstwy THG. To napewno lepsze niż winiarskie do piwa

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          A próbowałaś? Taka mieszanka pozwala uzyskać minusowe temp. wody, ale czy sprzyspieszy chłodzenie?
                          Nie próbowałam, ale oglądałam ostatnio na discovery program, w którym sprawdzali jak najszybciej schłodzić sześciopak piwa M. in. do identycznych pojemników nalali:
                          1. zimnej wody
                          2. lodu
                          3. zimnej wody, lodu i soli

                          Po 5 minutach sprawdzali zmiane temperatury i ta kombinacja trzecia dała o wiele lepsze rezultaty niż pozostała dwie (najgorzej wypadła zimna woda).
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mjp
                            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                            • 2004.02
                            • 954

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            A próbowałaś? Taka mieszanka pozwala uzyskać minusowe temp. wody, ale czy sprzyspieszy chłodzenie?
                            Próbowałem. Różnego rodzaju mieszaniny chłodzące (woda+lód+jakaś sól, niekoniecznie sól kuchenna) stosowane są powszechnie w laboratoriach do chłodzenia. Jak sam zauważyłeś taka mieszanina ma termperaturę niższą (i to czasem sporo) od zera, a efektywność chłodzenia zależy od różnicy temperatur. Im większa, tym lepiej.
                            Maciek
                            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                            Comment

                            • mjp
                              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                              • 2004.02
                              • 954

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                              Witam,
                              3. Filtracja - zamierzam fitrować za pomocą 2 wiader - takich jak tu:

                              Niestety nie moge zamontować w zewnętrznym wiadrze kranika więc, między wiadra wsunę wężyk i będę powoli ściągał przefiltrowaną brzeczkę za jego pomocą. Waidra
                              Taki wężyk:
                              Jeśli już nie możesz zainstalować kranika w wiadrze zewnętrznym, to chyba lepiej zrobić filtr z nacinanych rurek miedzianych. Było o tym spoto na forum, a i szybkość i jakość filtracji podobno lepsza niż wiadro w wiadrze (piszę podobno, bo jeszcze nigdy filtra z rurki miedzianej nie używałem). No i to wewnętrzne wiadro jakieś takie małe, mogą być problemy ze zmieszczeniem w nim zacieru.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                              4. Chmielenie - do brzeczki przefiltrowanej dorzucam chmiel i goruję przez 120 minut. Ile czasu wy proponujecie?
                              Chmiele goryczkowe gotuj przez 60 minut, aromatyczne 5-15 minut. Całość łącznie 60 minut. Dłuższe gotowanie nie ma większego sensu. Chyba, że chcesz odparować wodę i zagęścić brzeczkę.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh
                              5. Chłodzenie - w wannie z zimną wodą i sporą ilością lodu do 28 stopni
                              Ochłodź przynajmniej do 24 stopni, a jeszcze lepiej do 20.
                              Maciek
                              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X