Wysoka temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbig1973
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 12

    Wysoka temperatura fermentacji

    mam pytanie w sprawie temperatury:

    Wczoraj nastawiłem brzeczkę
    IPA (brewkit) + słód jasny 21 wody
    blg 0k 9,5-10
    piana pojawiła się po 6 godzinach - widać na zdjęciu
    dzisiaj temperatura wzrosła do 31 st C ( niestety nie przeniosłem do piwnicy gdzie mam 24 st )
    a przeprowadzkę piwa do piwnicy uczyniłem dopiero dziś - jakie przewidujecie losy mojego nastawu
    Attached Files
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    31 C to przegięcie... Po co zaśmiecasz czyjś wątek pytaniami na temat własnego warzenia?
    Last edited by darko; 2006-07-23, 13:47.

    Comment

    • zbig1973
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.07
      • 12

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      31 C to przegięcie... Po co zaśmiecasz czyjś wątek pytaniami na temat własnego warzenia?
      nie sposób jest zakładać nowe posty uważam że lepiej podłączyć się do takiego który mówi o podobnym problemie.
      Dzięki Kolego- przepraszam Proszę Pana ( nie chcę urazić ) za bardzo miłe przyjęcie na forum.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
        nie sposób jest zakładać nowe posty uważam że lepiej podłączyć się do takiego który mówi o podobnym problemie.
        Ten temat nie mówi o "podobnym problemie" tylko jest to temat Oloridera. Najlepiej załóż swój temat w dziale "Twoje warzenie" i tam będziesz pytał o co tylko chcesz.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #5
          Darko, trochę ostatnio chyba nie w sosie jesteś.

          temat wydzielony
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Jakbyś codziennie chodził o spać o 5 rano a wypłątę miał dośać za 1,5 miesiąca też byś był nie w sosie .
            Ostatnio "młodzi" forumowicze przestali jakoś przejmować się ogólnie przyjętymi zasadami.
            Za nadmiar chamstwa - przepraszam.

            Comment

            • cafepiwosz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 85

              #7
              Nie spodziewaj się wielu postów, bo nikt nie fermentuje w takich temperaturach. 24 C to także bardzo dużo. Są pewne szczepy drożdzy, które pracują w wyższych temperaturach, ale nie sądze, by w twoim przypadku były one zastosowane. Wybrałeś zły moment na warzenie piwa. Teraz warzą tylko Ci, co mają sprzęt chłodniczy, lub jakieś chłodne piwnice. Jak nie schłodzisz natychmiast fermentora, to warkę skosi Ci jakaś zaraza - różnie to nazywają na forum - kwasiżur, kwas...itp.

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                Jakbyś codziennie chodził o spać o 5 rano a wypłątę miał dośać za 1,5 miesiąca też byś był nie w sosie .
                Ostatnio "młodzi" forumowicze przestali jakoś przejmować się ogólnie przyjętymi zasadami.
                Za nadmiar chamstwa - przepraszam.
                Darko, wybacz że się wtrącam, ale to nie o nadmiar chamstwa moim zdaniem tu chodzi. W każdym razie ja nigdy nie nazwałbym Cię chamem. Moim zdaniem po prostu jako piwowar z dość dużym już doświadczeniem nieco zapominasz, że młodzi forumowicze, w tym również ja, nie są w stanie w ciągu kilku godzin zapoznać się ze wszystkimi zasadami forum. Poza tym forum zawiera tysiące tematów i nie sposób przekopać się przez wszystkie. Naprawdę łatwiej jest po raz kolejny zapytać licząc na odpowiedź życzliwych ludzi. Zasady te są dla Ciebie normalne, bo jesteś tu od 3 lat. My musimy się tych zasad dopiero uczyć. Nie od razu Kraków zbudowano. Daj nam trochę czasu a sobie trochę cierpliwości i wyrozumiałości. Zaręczam Ci że efekty będą bardzo sympatyczne dla obu stron.

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                  Jak nie schłodzisz natychmiast fermentora, to warkę skosi Ci jakaś zaraza - różnie to nazywają na forum - kwasiżur, kwas...itp.
                  Nie chodzi tu o to, że coś może zepsuć piwo (choć podczas upałów jest większe prawdopodobieństwo uzyskania kwasiżura), ale o to, że fermentacja pójdzie w złym kierunku i piwo będzie niedobre.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                    Naprawdę łatwiej jest po raz kolejny zapytać licząc na odpowiedź życzliwych ludzi. Zasady te są dla Ciebie normalne, bo jesteś tu od 3 lat. My musimy się tych zasad dopiero uczyć. Nie od razu Kraków zbudowano. Daj nam trochę czasu a sobie trochę cierpliwości i wyrozumiałości.
                    No i ja próbuję w tym pomóc zwracając uwagę na pewnie "nieprawidłowości" . Skąd masz wiedzieć, że robisz coś źle, jęsli nikt Ci o tym nie powie?
                    A po za uwagami niemerytorycznymi zawsze staram się odpowiedzieć na czyjeś pytanie dość rzeczowo.
                    No dobra, obiecuję poprawę

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #11
                      I ja naprawdę widzę i doceniam Twoje starania. Byłeś jednym z pierwszych, którzy udzielali mi dobrych rad. Pamiętam o tym. I bardzo Cię proszę- rób tak dalej. Tylko postaraj się nie dopuszczać do "zmęczenia materiału" I wówczas gwarantuję Ci, że jeśli ART ogłosi kiedyś konkurs na najsypatyczniejszego forumowicza, to będziesz miał wielkie szanse.
                      Twoje zdrowie.

                      PS.
                      Zbig1973, wybacz że Ci temat zaśmiecam, ale to w naszym wspólnym interesie. Ten facet naprawdę sporo wie

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                        Ten facet naprawdę sporo wie
                        Bardzo mi przykro, ale muszę zdementować te plotki
                        A byłem pierwszy bo często korzystam z komputera.
                        Last edited by darko; 2006-07-24, 16:52.

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                          Nie od razu Kraków zbudowano.
                          Protestuję

                          A tak poważnie, to na jakiejś stronie dla piwowarów domowych Made in USA przeczytałem, że do wysokich temperatur zaleca się drożdże burton ale. Najlepiej trawią powyżej 24* C według tego co przeliczyłem z *F.
                          Last edited by Shlangbaum; 2006-07-24, 17:39.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • zbig1973
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.07
                            • 12

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            Jakbyś codziennie chodził o spać o 5 rano a wypłątę miał dośać za 1,5 miesiąca też byś był nie w sosie .
                            Ostatnio "młodzi" forumowicze przestali jakoś przejmować się ogólnie przyjętymi zasadami.
                            Za nadmiar chamstwa - przepraszam.
                            generalnie prawie każdy pracuje ale nie jest sztuką przenosić problemy zawodowe na pole jakby nie było prywatne. Jeżeli praca cię wku..... to poszukaj innej która daje możliwości rozwoju. Sam coś o tym wiem już kiedyś przerabiałem podobne klimaty.
                            A uważam że nie jest sztuką rzucać się do ludzi których się nie widzi a nawet popełnili błąd.
                            Ja osobiście pomimo wiedzy jaką posiada Kolega z miejsca straciłem do niego cały szacunek

                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
                              generalnie prawie każdy pracuje ale nie jest sztuką przenosić problemy zawodowe na pole jakby nie było prywatne. Jeżeli praca cię wku..... to poszukaj innej która daje możliwości rozwoju. Sam coś o tym wiem już kiedyś przerabiałem podobne klimaty.
                              A uważam że nie jest sztuką rzucać się do ludzi których się nie widzi a nawet popełnili błąd.
                              Ja osobiście pomimo wiedzy jaką posiada Kolega z miejsca straciłem do niego cały szacunek

                              Pozdrawiam
                              Wycieczek osobistych sobie nie życzę. Jeśli czujesz się obrażony - mam to gdzieś i alepuję o dodanie mnie do listy ignorowanych ja uczynię to samo.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X