Wysoka temperatura fermentacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
    generalnie prawie każdy pracuje ale nie jest sztuką przenosić problemy zawodowe na pole jakby nie było prywatne. Jeżeli praca cię wku..... to poszukaj innej która daje możliwości rozwoju. Sam coś o tym wiem już kiedyś przerabiałem podobne klimaty.
    A uważam że nie jest sztuką rzucać się do ludzi których się nie widzi a nawet popełnili błąd.
    Ja osobiście pomimo wiedzy jaką posiada Kolega z miejsca straciłem do niego cały szacunek

Pozdrawiam
    No i po co ten post?

Comment

• Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

A nie mówiłem...

PS.
      Poprzedniego posta nie zdązyłem przed Darkiem.

Comment

• zbig1973
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.07
        • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        No i po co ten post?
        jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam ale odpowiedż kolegi darco112 odebrałem jako atak. a nikogo nie zamierzam dodawać do ludzi ignorowanych.
        Tylko po co to tłumaczenie że praca, pieniądze itp............................

Jeszcze raz przepraszam

Comment

• gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

Duża micha z wodą, fermentor owinąć jakąś bawełną , dużo lodu do wody i jest szansa na zbicie temperatury(oczywiście owinięty fermentor wstawiamy do wody) pisano o tym tutaj na forum, to najprostsza metoda. Woda chłodzi od spodu, parująca woda z mokrego materiału ścisle przelegającego do ścianek fermentora odbiera ciepło, i pare stoni mniej.

Comment

• gobong
            • 2005.04
            • 658

Druga metoda też opisana dokładnie na forum to budowa prostej chłodziarki ze styropianu(to na następna warke, bo chłodziarka przyda sie i zimą) koszt takiej chłodziarki jak jako wkłady zastosować butelki z zamrozoną wodą a nie kupowane wkłady do lodówki turystycznej to około 20pln( 4 płyty styropianu +klej+taśma malarska)

Comment

• zbig1973
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.07
              • 12

dzięki za rady - każda metoda jest dobra ale pragnę włączyć się do opisu kolegi dako http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=53654
              taki termostat możęmy zrobić znacznie taniej np 20 pln

po przerobek tylko pozostaje sprawa obniżenia temperaturt załączania wewnętrznym trymerem do 6-7 st C a na stronie wyjściowej - 230 założyć przekażnik sterujący lodówką
              Histereza takiego termostatu wynosi 1 st C co w połączeniu z bezwładnością termiczną lodówki powinno dać ok 1,5 st C sondę można umieścić w fermenyującej brzeczce tak aby temperatura cieczy była miarodajna a nie odnosiła się do temp otoczenia.
              Mogą być jeszcze rozwiązania dla ciekawskich tzn - http://www.allegro.pl/item116270610_...m_cyfrowy.html
              termostat od 0 - 45 st c koszt 60 PLN
              a nie 50 - 100 USD

Comment

• gobong
                • 2005.04
                • 658

ups ja pisze o butelkach z zamrozona woda, o bawełnianym ręczniku na fermentor a tu takie cudeńka, tylko z kąd ten problem z za wysoką temperaturą?

Comment

• zbig1973
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.07
                  • 12

problem jest i w najbliższym czasie go nie zmienię
                  Brak lodówki - oczywiście zbędnej
                  ale czytając posty różne rozwiązania przychodzą do głowy - niestety umysł techniczny.

A ha
                  myślę jeszcze o zastosowaniu stojaka od wiertarki w połączeniu z kapslownicą młotkową do kapslowania butelek

Comment

• gobong
                    • 2005.04
                    • 658

opisana wcześniej i nie raz na forum metoda z miska wody i bawełnianą tkanina jet najprostsza i do zrobienia od zaraz a zmechanizowanej kapslownicy wykonanej z młotkowej też juz na forum czytałem bylo tam i zdjęcie urządzeni

Comment

• endrio
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
                      myślę jeszcze o zastosowaniu stojaka od wiertarki w połączeniu z kapslownicą młotkową do kapslowania butelek
                      Zwykłe aluminiowe stojaki raczej odpadają, zniszczyłem dwie sztuki, dopiero solidna metalowa konstrukcja wytrzymuje walkę z kapslami i chwalę sobie to rozwiązanie.

Comment

Przetwarzanie...
                      X