Wysoka temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
    generalnie prawie każdy pracuje ale nie jest sztuką przenosić problemy zawodowe na pole jakby nie było prywatne. Jeżeli praca cię wku..... to poszukaj innej która daje możliwości rozwoju. Sam coś o tym wiem już kiedyś przerabiałem podobne klimaty.
    A uważam że nie jest sztuką rzucać się do ludzi których się nie widzi a nawet popełnili błąd.
    Ja osobiście pomimo wiedzy jaką posiada Kolega z miejsca straciłem do niego cały szacunek

    Pozdrawiam
    No i po co ten post?

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      A nie mówiłem...

      PS.
      Poprzedniego posta nie zdązyłem przed Darkiem.

      Comment

      • zbig1973
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.07
        • 12

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        No i po co ten post?
        jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam ale odpowiedż kolegi darco112 odebrałem jako atak. a nikogo nie zamierzam dodawać do ludzi ignorowanych.
        Tylko po co to tłumaczenie że praca, pieniądze itp............................

        Jeszcze raz przepraszam

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Duża micha z wodą, fermentor owinąć jakąś bawełną , dużo lodu do wody i jest szansa na zbicie temperatury(oczywiście owinięty fermentor wstawiamy do wody) pisano o tym tutaj na forum, to najprostsza metoda. Woda chłodzi od spodu, parująca woda z mokrego materiału ścisle przelegającego do ścianek fermentora odbiera ciepło, i pare stoni mniej.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #20
            Druga metoda też opisana dokładnie na forum to budowa prostej chłodziarki ze styropianu(to na następna warke, bo chłodziarka przyda sie i zimą) koszt takiej chłodziarki jak jako wkłady zastosować butelki z zamrozoną wodą a nie kupowane wkłady do lodówki turystycznej to około 20pln( 4 płyty styropianu +klej+taśma malarska)

            Comment

            • zbig1973
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.07
              • 12

              #21
              dzięki za rady - każda metoda jest dobra ale pragnę włączyć się do opisu kolegi dako http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=53654
              taki termostat możęmy zrobić znacznie taniej np 20 pln

              po przerobek tylko pozostaje sprawa obniżenia temperaturt załączania wewnętrznym trymerem do 6-7 st C a na stronie wyjściowej - 230 założyć przekażnik sterujący lodówką
              Histereza takiego termostatu wynosi 1 st C co w połączeniu z bezwładnością termiczną lodówki powinno dać ok 1,5 st C sondę można umieścić w fermenyującej brzeczce tak aby temperatura cieczy była miarodajna a nie odnosiła się do temp otoczenia.
              Mogą być jeszcze rozwiązania dla ciekawskich tzn - http://www.allegro.pl/item116270610_...m_cyfrowy.html
              termostat od 0 - 45 st c koszt 60 PLN
              a nie 50 - 100 USD

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #22
                ups ja pisze o butelkach z zamrozona woda, o bawełnianym ręczniku na fermentor a tu takie cudeńka, tylko z kąd ten problem z za wysoką temperaturą?

                Comment

                • zbig1973
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.07
                  • 12

                  #23
                  problem jest i w najbliższym czasie go nie zmienię
                  Brak lodówki - oczywiście zbędnej
                  ale czytając posty różne rozwiązania przychodzą do głowy - niestety umysł techniczny.

                  A ha
                  myślę jeszcze o zastosowaniu stojaka od wiertarki w połączeniu z kapslownicą młotkową do kapslowania butelek

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #24
                    opisana wcześniej i nie raz na forum metoda z miska wody i bawełnianą tkanina jet najprostsza i do zrobienia od zaraz a zmechanizowanej kapslownicy wykonanej z młotkowej też juz na forum czytałem bylo tam i zdjęcie urządzeni

                    Comment

                    • endrio
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 222

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
                      myślę jeszcze o zastosowaniu stojaka od wiertarki w połączeniu z kapslownicą młotkową do kapslowania butelek
                      Zwykłe aluminiowe stojaki raczej odpadają, zniszczyłem dwie sztuki, dopiero solidna metalowa konstrukcja wytrzymuje walkę z kapslami i chwalę sobie to rozwiązanie.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • RomaNzRumunii
                        Kolsch temperatura fermentacji
                        RomaNzRumunii
                        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                        2023-11-25, 21:07
                      • wirdar1
                        Brewkit Czech Pils
                        wirdar1
                        Witam
                        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                        2023-03-21, 15:51
                      • smir
                        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                        smir
                        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                        ...
                        2021-05-24, 21:09
                      • bartek90
                        Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                        bartek90
                        Cześć wszystkim,
                        jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                        Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                        2020-05-14, 12:41
                      • dadek
                        Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                        dadek
                        Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                        2024-05-12, 23:57
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...