Nuta karmelowa w piwie Bitter lub Brown z skąd się bierze ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.08
    • 2

    Nuta karmelowa w piwie Bitter lub Brown z skąd się bierze ?

    Mam pytanie, jako nowy piwowar amator chciałbym dowiedzieć się dzięki jakim słodom ew. procesowi zacierania . Powstaje karmelowa nuta smakowa i aromat .
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Zgaduję, że ze słodów karmelowych, zacieranie nie ma na to wpływu.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Ma znaczenie, bo w wytrawnym piwie mniej czuć takich aromatów niż w słodkim.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Jakie ma znaczenie? W czasie zacierania na wytrawnie te skarmelizowane cukry uciekają, czy może drożdże je potem konsumują?

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Po prostu jak piwo jest wytrawne, to nie ma takiej intensywności smaku. Nie da się tego wytłumaczyć chemicznie poprzez proces zacierania lecz należałoby sięgnąć do tego, jak ludzkie kubki smakowe odbierają smak.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          Przetwarzanie...
          X