Dochmielanie brewkita

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hipis
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.06
    • 6

    Dochmielanie brewkita

    Witam wszystkich zgromadzonych piwowarów.
    Niedawno dostałem od wujka brew-kita (Coopers Australian Lager) i wydaje mi sie ze trzeba go troche zmodyfikować. Może to tylko moje glupie wrażenie ale chętnie bym zrobil taki eksperyment. Chce uzyskac 20 litrow piwa, oczywiscie nie obejdzie sie bez dodatkowego ekstraktu slodowego i nie wiem jak mam to gotować. Czy od razu wrzucić cały chmiel goryczkowy i aromatyczny czy najpierw aromatyczny a pozniej gorczykowy. AAAAA i bardzo wazna rzecz ile byscie polecili władowac tego chmielu zeby otrzymać ładny aromat. W ogóle to czekam na jakies propozycje a najlepszą uskutecznie i podziele się z wami nabytym w ten sposób doświadczeniem
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    Goryczkowy na poczatku gotowana a aromat pod koniec - 5 do 10 min
    GAWEŁ

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      ja bym dał 20 g szyszek aromatu, goryczkowego zależnie od gatunku 10-25 g.

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        To piwo ma dosyć chmielu, aczkolwiek zaproponowana przez e-prezesa daweczka aromatycznego nie zaszkodzi. Nie dawaj goryczkowego. A w ogóle to nie baw sie w dodatkowe chmielenie, bo jeszcze zepsujesz to piwo.
        Najważniejsze jest to, ze dodasz ekstrakt słodowy, a nie cukier.
        A jesli juz chcesz eksperymentować, to w tym przypadku proponuje nie z chmielem (tego jest w brewkicie ile trzeba) a z drożdżami i temperaturą.
        Proponuję:
        - zrobic wg instrukcji z opcją z dodatkiem ekstraktu; nie dodawać ani grama cukru,
        - zaopatrzyc sie w drożdże dolnej fermentacji (zakupić lub wypełnić swój profil - może ktos blisko mieszkający da Ci darmową gęstwę) i fermentowac w temp ok. 10 st. C (to może byc trudne, ale zawsze możesz z lodówki wyrzucić wszystkie wędliny i na jakiś miesiąc stac sie jaroszem )
        - drożdże z brewkita np. wyrzucić...

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          nie czuję się aż takim autorytetem, ale np. pilsner muntonsa był dość porządnie nachmielony goryczkowo, ale już pils (z serii perfect pint) nie. wszystko zależy jakie piwa lubisz. dochmielenie goryczkowym polecam szczególnie jak chce się do puszki brew-kita dodać pewną ilość ekstraktu (od 0.5 do 1 kg).

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            E-prezesie, chciałem tylko zwrócic koledze uwagę na kwestie znacznie istotniejsze niż dochmielanie. No bo człowiek będzie oczekiwał wspaniałego lagera, a wyjdzie mu cos niekoniecznie pijalnego i to nie z uwagi na to, że producent dał akurat tyle chmielu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              E-prezesie, chciałem tylko zwrócic koledze uwagę na kwestie znacznie istotniejsze niż dochmielanie. No bo człowiek będzie oczekiwał wspaniałego lagera, a wyjdzie mu cos niekoniecznie pijalnego i to nie z uwagi na to, że producent dał akurat tyle chmielu.
              to fakt, robiłem też bocka z puszki na ichniejszych drożdżach w zalecanej temp. (górnoferm.) i nici z bocka. masz rację absolutną!

              Comment

              • Hipis
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.06
                • 6

                #8
                Witam ponownie
                Musze powiedziec ze wpadlem w lekkie zaklopotanie i wlasciwie nie wiem co mam robic, ale skoro Wielkie B mówi ze mozna kombinowac w inna strone to moze wlasnie tedy droga. Kupiłem drozdze z browamatora Safale US-56 saszetka 11,5 g bo wujek gdzies zapodzial oryginalnie drozdze z brewkita :P Podaja ze drozdze sa uzywane w USA co mnie osobiscie razi, ale przeczytałem ze sa produkowane w chorwacji i od razu padlo skojarzenie z pieknymi kobietami na kamienistej plazy - biore, pomyslalem.
                10 stopni na pewno nie otrzymam bo nie mam starej lodówki a w nowej niestety nie mam miejsca na fermenator. Maks to bedzie 16 stopni w piwnicy pod garażem ale nie wiele to zmieni. Cóż.... czekam na paczke i zabieram sie do roboty - informacje i nowe pomysly bede podawał dalej w tym temacie. Smacznego

                Comment

                • wg2
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.07
                  • 264

                  #9
                  Te drożdże pracują w optimum 15 do 24 stopni, wg Browamatora, wiec 16 bedzie super. WG
                  GAWEŁ

                  Comment

                  • Hipis
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.06
                    • 6

                    #10
                    Sie macie ludzie
                    W piątek doszła do mnie paczka z browamatora i od razu zabrałem sie do roboty. Po zagotowaniu puszki Coopersa i ekstraktu słodowego jasnego 1.25kg, przelaniu do fermentatora i uzupełnieniu poziomu brzeczki do 20l czystą wodą, okazało się ze aerometr pokazał 8 blg przy 23 stopniach C Nie powiem że jestem zadowolony z tego odczytu i chyba sami wiecie dlaczego. Najwyrazniej potwierdziły się moje przeczucia że z tej puchy kokosów nie bedzie :] a moze by tak to dochmielic na zimno ? watpie zeby cos dalo sie z tym jeszcze zrobic, piwo bedzie malo tresciwe, praktycznie bez alkoholu.... No coz przynajmniej miałem za pół darmo...

                    Comment

                    • michalh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 284

                      #11
                      Ostatnio radzę początkujcym kolegom zaczynanie nie od brew-kita, ale od ekstraktu nie nachmielonego i wykonanie chmielenia.
                      Nachmielone ekstrakty po dłuższym czasie w puszce mają taki dziwny mydlany zapach chmielu - warto to dochmielić aromatycznie jak nie jest zbyt świeży.
                      Z tego co pamiętam, to pucha 1,8 + 1,25 na 20l powinna dac dużo więcej niż 8Blg, powinno być około 11-12 (tak robiłem piwo ostatnio ze 2 lata temu, ale chyba dobrze pamiętam).
                      Sprawdź aerometr - czy w czystej wodzie pokazuje zero.
                      Radziłbym nie bawić sie w chmielenie na zimno na początku.
                      Powodzenia w warzeniu.

                      Comment

                      • Hipis
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.06
                        • 6

                        #12
                        Sprawdziłem aerometr i w czystej wodzie pokazuje lekko ponad 1blg czyli moja brzeczka miała powiedzmy.... 9, 1/3 blg troche mało, ale zobaczymy co z tego będzie.
                        Dzięki za rady
                        Last edited by Hipis; 2006-08-15, 12:43.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          pamiętaj, że to było w 23 stopniach, w prawidłowych 20 mogło być więcej.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X