Witam, chcialbym zrobic swoje pierwsze piwko ale nie wiem czy powinnem brac sie za koncentrat czy naturalne skladniki. Czy piwko koncentratow typuhttp://winiarz.strona.pl/?p=productsList&iCategory=5 ustepuje jakoscia piwu zrobionemu z wlasnych skladnikow? Chodzi mi o walory smakowe, pomijajac fakt wiekszej frajdy robienia wszystkiego samemu. Prosze o opinie
Gotowy koncentrat czy skladniki?
Collapse
X
-
-
Pierwsze moje piwko było z brewkita Coopers Bavarian Lager drugie WESołe piwo jasne. Róznią się. Ale, które lepsze, nie wiem Pierwsze, po pięciu miesiącach, jest o wiele lepsze niż po dwóch miesiącach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoNajlepiej zacząć od brewkita.
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPisz "moim zdaniem".
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Jacer, serio!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJacer, serio!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPisz "moim zdaniem".
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaAle Jacer o nic nie pytał
Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.
A całkiem serio, to uważam, że najlepiej wystartować właśnie z brewkitów. Skupić się na temp. fermentacji, czystości/dezynfekcji, refermentacji/butelkowaniu itp.
Potem jest czas na zacieranie.
A piwo z brewkita swoja jakością z pewnościa położy na łopatki wiele piw samodzielnie zacieranych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPytał.
Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoNie siadaj po pijaku przed kompem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoTo nie jacer tylko Pietrro.
Nie siadaj po pijaku przed kompem
No i żebym tak choc kropelkę przełknął!
Hmmm... znakiem tego, chyba bym musiał jednak co nieco wyjąć do degustacji, dla poprawienia ostrości.
A Maruda i tak nie ma racji...
... i sama jest ubabrana.
Comment
-
Comment