ooo wypraszam sobie. Co to znaczy to samo?
Gotowy koncentrat czy skladniki?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerooo wypraszam sobie. Co to znaczy to samo?
Pijane są...
... a teraz to już pewnie śpią.
Comment
-
-
eee tam przejęzyczenie, zwykłe niedbalstwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
dla kogoś kto trochę forum poczytał pewnie i zacieranie jest prostsze...
niemniej trzeba wiedzieć:
- w jaki sposób ześrutować słód -> zakupić dodatkowo śrutownik (ew. kupić od razu ześrutowany - dla leniwych);
- o istnieniu przerw, czemu służą i kontrolować je -> trzeba mieć wtedy termometr i odpowiednio duży gar;
- o wysładzaniu co nieco (a więc że za gorącą wodą nie można) -> znów trzeba zaopatrzyć się w filtrator;
- o chmieleniu ździebko, czyli co w czym i dlaczego -> w przypadku granulatu dodatkowo zakupić siateczki do chmielu lub sprawić sobie je samemu;
- że to potrwa dużo dłużej niż w przypadku brew-kita, a efekt nie zawsze może być zadowalający z wielu powodów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes- w jaki sposób ześrutować słód -> zakupić dodatkowo śrutownik (ew. kupić od razu ześrutowany - dla leniwych);.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes- o istnieniu przerw, czemu służą i kontrolować je -> trzeba mieć wtedy termometr i odpowiednio duży gar
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes- o wysładzaniu co nieco (a więc że za gorącą wodą nie można) -> znów trzeba zaopatrzyć się w filtrator
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes- o chmieleniu ździebko, czyli co w czym i dlaczego -> w przypadku granulatu dodatkowo zakupić siateczki do chmielu lub sprawić sobie je samemu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes- że to potrwa dużo dłużej niż w przypadku brew-kita, a efekt nie zawsze może być zadowalający z wielu powodów.
Nie podałeś ani jednego argumentu, za tym, że zacieranie jest trudniejsze. Chyba, że dla Ciebie trudne jest to, na co trzeba wydać więcej kasy na początku(a ona się zwraca) i poświecić temu trochę czasu. Dla mnie jest to początkowo droższe i bardziej pracochłonne, a na pewno nie trudniejsze.
Dlaczego z brew-kita jest trudniej zrobić piwo:
-bo nie wiadomo do końca, gotować, czy nie
-nie wiadomo, czy woda z butelek się nadaje, jeśli nie, to też trzeba mieć spory gar do przegotowania wody
- jeśli mamy brew kita, to zazwyczaj nie czytamy nic poza instrukcją do niego i potem pojawia się sporo problemów jak np. czy butelkować, jeśli nie zeszło do 1blg, czy cicha przeprowadza się w butelkach itd.
Comment
-
-
Podoba mi sie ta dyskusja. Juz cos na jej ksztalt kiedys tu bylo ...
Ale co tam - tylko zacieranie i to od samego poczatku. Jak spadac, to z wysokiego konia
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes(...)
- o wysładzaniu co nieco (a więc że za gorącą wodą nie można) -> znów trzeba zaopatrzyć się w filtrator;
- o chmieleniu ździebko, czyli co w czym i dlaczego -> w przypadku granulatu dodatkowo zakupić siateczki do chmielu lub sprawić sobie je samemu;
- że to potrwa dużo dłużej niż w przypadku brew-kita, a efekt nie zawsze może być zadowalający z wielu powodów.
Do chmielenia tez nigdy nie uzywalem siateczek. Kilka razy jedynie ponczoch, ale i to jest moim zdaniem bez sensu. Co innego do cichej fermentacji.
Co do trwania i efektu - warto posiedziec dluzej nad garem, bo to przeciez ma byc przyjemnosc dla warzacego. A jesli ktos zaklada , ze efekt bedzie nie taki, jak byc powinien, to neich sie w ogole nie zabiera za warzenie, tylko idzie po piwo do sklepu. Zawsze jednakoway efekt gwarantowanyPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
-
Kilka szkoleń już zrobiłem i wiem, że niektórym sprawia trudność czytanie, a jeszcze wcześniej wyszukanie tego na forum, więc wiem, że jak ktoś się na początku napali to i tak nic nie przeczyta tylko będzie chciał jak najszybciej zobaczyć efekt.
Ja sam zaczynałem od słodu (1 warkę) a potem długo ekstrakt + chmielenie i każdemu to polecam. Uczyłem się na własnych błędach, bo mnie szukanie informacji trochę zajęło - stąd taka moja rada.
A co do uwag Marcina:
Ja nie twierdziłem, że zakup dodatkowych akcesoriów jest trudny. Uważam tylko, że może zmrozić początkującego, gdyż jednorazowy zakup zamknie się już sporą kwotą - nie każdego na to stać! Poza tym spędzenie 6-8 godzin w kuchni nie każdemu może się podobać.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-08-17, 17:28.
Comment
-
-
Być może jako najmłodszy stażem w gronie osób odpowiadających nie powinienem w ogóle się odzywać, ale co mi tam. Najwyżej mnie pożrecie
Moim zdaniem lepiej jednak zacząć od zacierania. Rzeczywiście są z tym związane pewne niebezpieczeństwa, ale widać że Pietrro ma duże ambicje i nie widzę powodu by Go tłamsić. Jeżeli solidnie się przygotuje przeczytawszy najpierw co nieco, to da sobie radę. I rzecz najważniejsza: żaden brewkit nie da takiej satysfakcji jak piwo zrobione samemu od początku. Wiem, bo moje 2 pierwsze warki to właśnie piwo z puszek. Smak nie powalił mnie na kolana, natomiast emocje w porównaniu do późniejszych warek zacieranych to niebo a ziemia. Efekty wizualno-smakowe, tudzież organoleptyczne nieporównywalne.
Poza tym przy zacieraniu znacznie łatwiej i szybciej zdobywa się niezbędne do robienia dobrego piwa doświadczenie. To doświadczenie z czasem będzie procentowało. A im szybciej, tym lepiej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesJa nie twierdziłem, że zakup dodatkowych akcesoriów jest trudny. Uważam tylko, że może zmrozić początkującego, gdyż jednorazowy zakup zamknie się już sporą kwotą - nie każdego na to stać!
Kwestia wysokiej ceny też jest sporna, bo nie wszystko musi być nowe, ale wtedy trzeba poświęcić jeszcze więcej czasu.
Gdyby Pietrro powiedział skąd jest, to pewnie w okolicy znalazł by się jakiś piwowar ze śrutownikiem i doświadczeniem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesPoza tym spędzenie 6-8 godzin w kuchni nie każdemu może się podobać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascPoza tym przy zacieraniu znacznie łatwiej i szybciej zdobywa się niezbędne do robienia dobrego piwa doświadczenie. To doświadczenie z czasem będzie procentowało. A im szybciej, tym lepiej.
Comment
-
-
Piwo z gotowych ekstraktów pozwala niedoswiadczonemu piwowarowi na skupienie się na najistotniejszych czynnikach decydujących o jakości piwa.
I bez zacierania jest ich wystarczająco dużo, aby nowicjusz miał mętlik w głowie.
A samo zacieranie, jako juz wyższa szkoła wtajemniczenia, w której piwowar powinien wiedzieć dlaczego postepuje tak a nie inaczej, to kilka godzin więcej spedzonych w kuchni i żadna pewność, że brzeczka będzie przynajmniej porównywalna z ekstraktem wyprodukowanym przez ludzi, którzy na tym zjedli zęby.
A skoro tak, to może ktos ze zwolenników rzucania "młodych" na głeboka wodę, odpowie na pytanie: Jak się ma np. przykręcenie o 1/4 obrotu śruby dociskowej popularnego śrutownika PORKERT, do późniejszej filrtracji? - O tyle akurat chciałem poprawić wydajność warki przy mojej 56-ej. To jedno z wielu pytań, które mógłbym zadać, ale na razie zostaję na czynnosci wstępnej i niby najprostszej.
Moim zdaniem, NAJLEPIEJ skupic się na czynnikach innych niz zacieranie. Zrozumienie pozostałych procesów pozwoli na własciwe podejscie do kwestii zacierania.
PS. Gdyby koncentraty nie biły tak po kieszeni, to pewnie sam korzystałbym z ich dobrodziejstwa/wygody, a piwa zacierane stanowiłyby chyba nie więcej niz 1/4 produkcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA skoro tak, to może ktos ze zwolenników rzucania "młodych" na głeboka wodę, odpowie na pytanie: Jak się ma np. przykręcenie o 1/4 obrotu śruby dociskowej popularnego śrutownika PORKERT...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment