Witam, chcialbym zrobic swoje pierwsze piwko ale nie wiem czy powinnem brac sie za koncentrat czy naturalne skladniki. Czy piwko koncentratow typuhttp://winiarz.strona.pl/?p=productsList&iCategory=5 ustepuje jakoscia piwu zrobionemu z wlasnych skladnikow? Chodzi mi o walory smakowe, pomijajac fakt wiekszej frajdy robienia wszystkiego samemu. Prosze o opinie
Gotowy koncentrat czy skladniki?
Collapse
X
-
-
Pierwsze moje piwko było z brewkita Coopers Bavarian Lager drugie WESołe piwo jasne. Róznią się. Ale, które lepsze, nie wiemPierwsze, po pięciu miesiącach, jest o wiele lepsze niż po dwóch miesiącach.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoNajlepiej zacząć od brewkita.
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPisz "moim zdaniem".
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Jacer, serio!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJacer, serio!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPisz "moim zdaniem".
Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
. Mimo wszystko uważam, że najlepiej zacząć od samej fermentacji (czyli brewkita).
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaAle Jacer o nic nie pytał
Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.
A całkiem serio, to uważam, że najlepiej wystartować właśnie z brewkitów. Skupić się na temp. fermentacji, czystości/dezynfekcji, refermentacji/butelkowaniu itp.
Potem jest czas na zacieranie.
A piwo z brewkita swoja jakością z pewnościa położy na łopatki wiele piw samodzielnie zacieranych.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPytał.
Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoNie siadaj po pijaku przed kompemComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoTo nie jacer tylko Pietrro.
Nie siadaj po pijaku przed kompemPietro a Jacer to dla mnie to samo.
No i żebym tak choc kropelkę przełknął!
Hmmm... znakiem tego, chyba bym musiał jednak co nieco wyjąć do degustacji, dla poprawienia ostrości.
A Maruda i tak nie ma racji...
... i sama jest ubabrana.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
-
Witam. Pytanie jest kierowane raczej do ludzi na emigracji a w szczególności w Niemczech.
W jakich sklepach w DE robicie zakupy składników/surowców do warzenia?
Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam-
Channel: Gdzie dostać...
-
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.
To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...-
Channel: Czechy
-
-
Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.
Belgian DIPA,
18% ekstr.,
7,5% alk.
Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka
https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/
Aromat - głównie chmielowy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-14, 00:37 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment