Witam
Postanowilem posmakowac czegos nowego i wyprobowalem
Stout brew-kita Coopersa. Zamiast cukru wykorzystalem
ekstrakt słodowy John Bull Dark (Ciemny) 1,6 kg i po gotowaniu
wszystkiego (ok. 10min.) zmieszalem z 18l wody. Po schlodzeniu
do temperatury 24 stopni areometr wykazal 13Blg. Nastepnie
dodalem drozdze i odstawilem do spizarni (temp caly czas 24 st.).
Fermentacja rozpoczela sie po 8h. Nastepne 12h to istne wybuchy
z pojemnika fermentacyjnego. Co tam sie dzialo z tymi drozdzami,
az trudno sobie wyobrazic. Nieoczekiwanie jednak po 36h od wstawienia
drozdzy bable zaczely milknac i juz prawie nie ma oznak fermentacji.
Zdziwiony troche sprawdzilem temperature - caly czas 24stopnie.
Troche sie zmartwilem ze moze jak mnie nie bylo temp skoczyla
i zabila drozdze, ale z drugiej strony w spizarni panuje stala temp.
Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
kilkunastu dniach, czy wiec na pewno u mnie wszystko jest ok? Plyn
ma zapach piwa, w smaku tez przypomina piwo, choc jeszcze znacznie
czuc drozdze? Czy juz ktos wczesniej spotkal sie z tak blyskawiczna
fermentacja? Czekam teraz do jutra wieczor, aby znowu zbadac
poziom Blg.
Postanowilem posmakowac czegos nowego i wyprobowalem
Stout brew-kita Coopersa. Zamiast cukru wykorzystalem
ekstrakt słodowy John Bull Dark (Ciemny) 1,6 kg i po gotowaniu
wszystkiego (ok. 10min.) zmieszalem z 18l wody. Po schlodzeniu
do temperatury 24 stopni areometr wykazal 13Blg. Nastepnie
dodalem drozdze i odstawilem do spizarni (temp caly czas 24 st.).
Fermentacja rozpoczela sie po 8h. Nastepne 12h to istne wybuchy
z pojemnika fermentacyjnego. Co tam sie dzialo z tymi drozdzami,
az trudno sobie wyobrazic. Nieoczekiwanie jednak po 36h od wstawienia
drozdzy bable zaczely milknac i juz prawie nie ma oznak fermentacji.
Zdziwiony troche sprawdzilem temperature - caly czas 24stopnie.
Troche sie zmartwilem ze moze jak mnie nie bylo temp skoczyla
i zabila drozdze, ale z drugiej strony w spizarni panuje stala temp.
Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
kilkunastu dniach, czy wiec na pewno u mnie wszystko jest ok? Plyn
ma zapach piwa, w smaku tez przypomina piwo, choc jeszcze znacznie
czuc drozdze? Czy juz ktos wczesniej spotkal sie z tak blyskawiczna
fermentacja? Czekam teraz do jutra wieczor, aby znowu zbadac
poziom Blg.
Comment