Fermentacja w 36h?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karczoh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 3

    Fermentacja w 36h?

    Witam

    Postanowilem posmakowac czegos nowego i wyprobowalem
    Stout brew-kita Coopersa. Zamiast cukru wykorzystalem
    ekstrakt słodowy John Bull Dark (Ciemny) 1,6 kg i po gotowaniu
    wszystkiego (ok. 10min.) zmieszalem z 18l wody. Po schlodzeniu
    do temperatury 24 stopni areometr wykazal 13Blg. Nastepnie
    dodalem drozdze i odstawilem do spizarni (temp caly czas 24 st.).

    Fermentacja rozpoczela sie po 8h. Nastepne 12h to istne wybuchy
    z pojemnika fermentacyjnego. Co tam sie dzialo z tymi drozdzami,
    az trudno sobie wyobrazic. Nieoczekiwanie jednak po 36h od wstawienia
    drozdzy bable zaczely milknac i juz prawie nie ma oznak fermentacji.

    Zdziwiony troche sprawdzilem temperature - caly czas 24stopnie.
    Troche sie zmartwilem ze moze jak mnie nie bylo temp skoczyla
    i zabila drozdze, ale z drugiej strony w spizarni panuje stala temp.
    Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
    a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
    kilkunastu dniach, czy wiec na pewno u mnie wszystko jest ok? Plyn
    ma zapach piwa, w smaku tez przypomina piwo, choc jeszcze znacznie
    czuc drozdze? Czy juz ktos wczesniej spotkal sie z tak blyskawiczna
    fermentacja? Czekam teraz do jutra wieczor, aby znowu zbadac
    poziom Blg.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    temperatura wysoka to i fermentacja szybka.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karczoh
      Witam


      Niemogac zaspokoic ciekawosci dokonalem pomiaru areometrem,
      a tam 5Blg! Czytajac forum niektore osoby osiagaja taki wynik po
      kilkunastu dniach

      Eeee, to chyba jak się fermentuje piwa o wyższych ekstraktach, to po kilkunastu dniach, przy 13 blg to masz zupełnie normalny pomiar, zwłaszcza przy 24 stopniach.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • bommbel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.03
        • 22

        #4
        u mnie jest tak samo ... w kuchni mam w miare stala teperature 23-24stopnie ... narazie robilem 2 brew kity i oba konczyly fermentowac po 36-48h.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Ja sobie pozwoliłem zrobić jedną warkę w takiej temp. i istotnie piana szybko znikła, ale za cho... nie chciała się klarować, mimo że trzymałem 6 dni. zlałem w końcu na cichą i od dwóch dni widzę, że już ładnie się klaruje w temp. 18*C

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            A u mnie z 13Blg zeszło od wtorku do 5Blg w temp. 22-24 st. czyli w miare normalnie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            Przetwarzanie...
            X