Choroba a warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    Choroba a warzenie

    Czy przy półpaścu (wirus ten sam co ospa) można warzyć piwko bez ryzyka?
    Może brzmi to dziwnie ale tak jakoś zacząłem się zastanawiać bo szkoda by mi było 20 litrów ale, a może ktoś z was miał podobny problem?
  • fteo
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1139

    #2
    Przy tej chorobie ja bym nie warzyla piwa.
    Nie jestem po zadnym przeszkoleniu medycznym, ale ta choroba wydaje sie zbyt podejrzana na warzenie.
    http://lotnictwo.net.pl/
    http://www.flightradar24.com/
    http://www.airshow.sp.mil.pl/

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
      Czy przy półpaścu (wirus ten sam co ospa) można warzyć piwko bez ryzyka?
      Może brzmi to dziwnie ale tak jakoś zacząłem się zastanawiać bo szkoda by mi było 20 litrów ale, a może ktoś z was miał podobny problem?
      Nie wiem czy warzyć można ale wiem, że raczej niczego dźwigać nie można. Daruj sobie. Poczytaj literature, poszukaj informacji w necie, weź kartkę i dlugopis i zaplanuj następne warki.

      Comment

      • semplice
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 89

        #4
        No to chyba jedyne wyjście. Odczekam z tydzień choć też nie sposób zgadnąć kiedy ten wirus nie będzie już zagrożeniem... Szkoda bo zwolnienie i dużo czasu wolnego :-)

        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
          No to chyba jedyne wyjście. Odczekam z tydzień choć też nie sposób zgadnąć kiedy ten wirus nie będzie już zagrożeniem... Szkoda bo zwolnienie i dużo czasu wolnego :-)
          Półpasiec to niezłe g... Lepiej odpuścić trochę wolnego czasu na L4 niż mieć potem bardzo dużo wolnego czasu na rencie.

          Comment

          • semplice
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 89

            #6
            Całe szczęśćie że szybko zdiagnozowany - może obędzie się bez bólu...

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #7
              Życzę zdrowia a potem udanych warek!!!

              Comment

              • semplice
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.07
                • 89

                #8
                No dzięki - właśnie przymierzam się do swojego pierwszego zacierania - będzie to ale tylko jeszcze muszę dokładnie rozeznać które (gotowe zestawy z BA).

                Pozdrawiam

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                  Czy przy półpaścu (wirus ten sam co ospa) można warzyć piwko bez ryzyka?
                  Obawaisz się o siebie, czy o piwo?

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #10
                    O piwo. Np czy nie powstanie zabójcze piwo zarażające ospą :-)

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Po pierwsze: wirus ospy to ludzki wirus a nie piwny, potrzebuje żywych komórek aby się "produkować". Po drugie: w piwie nie wykryto żadnych drobnoustrojów chorobotwórczych.
                      Ja bym korzystał z wolnego czasu i warzył.

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #12
                        O widzę że wiesz coś więcej w temacie to powiedz mi czy nie ma żadnego niebezpieczeństwa że ten wirus będzie w butelce w formie uśpionej czy coś takiego?
                        W końcu jakoś się nim ludzie zarażają.
                        I przy okazji pamiętasz może które bakt. gram-dodatnie mogą zakazić piwo? Wydaje mi się że Lactobacillus spp.,Lb. brevis,b. buchneri,Lb. casei,Lb. coryneformis i jeszcze kilka.
                        Było też kilka gram-ujemnych...
                        To tak z ciekawości - próbuję w prostych słowach uzasadnić kumplowi sensowność sterylizowania sprzętu :-)

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                          O widzę że wiesz coś więcej w temacie to powiedz mi czy nie ma żadnego niebezpieczeństwa że ten wirus będzie w butelce w formie uśpionej czy coś takiego?
                          Nie mam pojęcia

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                          I przy okazji pamiętasz może które bakt. gram-dodatnie mogą zakazić piwo? Wydaje mi się że Lactobacillus spp.,Lb. brevis,b. buchneri,Lb. casei,Lb. coryneformis i jeszcze kilka.
                          Było też kilka gram-ujemnych...
                          To tak z ciekawości - próbuję w prostych słowach uzasadnić kumplowi sensowność sterylizowania sprzętu :-)
                          Generalnie bakterie fermantujące cukry proste i dwucukry (czyli mlekowe jak wymieniłeś) no i te rozkładające alkohol (b. octowe). A które są G(+) a które G(-) to nie wiem.
                          No i jest jeszcze całą masa drożdży dzikich...

                          Comment

                          • Piotras
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.08
                            • 307

                            #14
                            Nie lepiej zapytac lekarza?

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #15
                              Nie znam się, ale wiem jedno: zwłaszcza latem, nalezy zadbać, aby brzeczka nie była chłodzona w otwartej kadzi, do której w tym czasie mogą przeniknąć wszelkiego rodzaju drobnoustroje. Nie tylko półpaśca...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X