Chmielenie
Collapse
X
-
Granulat nie jest złem a szyszka nie jest dobra.
Wszystko zależy od technologii warzenia:rodzaju gara (z kranikiem lub bez) rodzaju użytego filtratora i sposobu chłodzenia .
Stosowanie szyszki w pewnym układzie logistycznym daje szybko chłodną czystą i klarowną brzeczkę nastawną i to zapewne ma na myśli Wesoły.
Stosowanie granulatu zasadniczo utrudnia a wręcz uniemożliwia w warunkach amatorskich uzyskanie czystej brzeczki nastawnej.
Jak wynika z mojej praktyki, brzeczka zdekantowana z nad osadów ma pewną ilość białek i chmielu ale nie wpływa to w zauważalny sposób na proces fermentacji ani na walory smakowe piwa.
O jednej też sprawie warto wspomnieć czyli o dostępności szyszki chmielowej-jest dostępna tylko lokalnie lub w handlu w asortymencie wysoce niezadowalającym co do gatunków.
Jeśli o proporcje chmielenia granulatem to zapraszam do "Mojego warzenia""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dostępność szyszki jest słaba, ale jeśli uda się ją jednak sensownie kupić, to wychodzi nawet 50% taniej od granulatu (wliczając gorszą wydajność). Dlatego granulat to kapitalistyczne zło!
W zamrażarce rzeczywiście się nie mieści - ale w butlach po wodzie w piwnicy jak najbardziej...
Jeszcze jeden argument za szyszkami - myślę, że dzięki duużo mniejszej gęstości, bardziej od granulatu nadają się do stosowaniu w połączeniu z woreczkami/rajstopami itp. Co pozwala zaoszczędzić czas na zabawy w kalrowanie, schładzanie i ponowne gotowanie. Chyba, że ktoś używa tego jako rezerwy - wtedy to bez różnicy...Comment
-
-
szyszka jest tańsza bo jako chmiel nieprzetworzony ma narzucone tylko 3% VATu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja w zasadzie korzystam tak samo często z szyszek jak i granulatu. Preferencji większych nie mam.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Co do wątku "idealistycznego" tej dyskusji, to mówimy, że używanie granulatu "prawie się niczym nie różni" od naturalnych szyszek. I racja... ale słyszałem kiedyś opinię, że "prawie się niczym nie różni" stosowanie ekstraktów (słodowych i chmielowych), prawie bez znaczenia jest dodatek enzymów itp. Gdzieś trzeba postawić tą granicę.
Coder (bez urazy) np uważa wręcz za pożądane chemiczne modyfikacje wody.
Ja tam nie wiem... Może i po tak jest lepiej/łatwiej, ale ja robię piwo nie po to żeby "prawie się niczym nie różniło" od tego dostępnego w sklepie, a wręcz przeciwnie.
"Stabilność jakościowa" w b.a. nie brzmi dobrze... To hasło-klucz polityki jakości (ISO 9000) często stosowane np przez marketingowców "wielkiej trójki"...
Z drugiej strony: Czy uważam, że stosowanie granulatu jest niedopuszczalne? Oczywiście, że nie. Sam czasem używam. Ale szyszki uważam za - powiedzmy - "bardziej na miejscu".Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-01-07, 17:08.Comment
-
Jeszcze jeden argument za szyszkami - myślę, że dzięki duużo mniejszej gęstości, bardziej od granulatu nadają się do stosowaniu w połączeniu z woreczkami/rajstopami itp. Co pozwala zaoszczędzić czas na zabawy w kalrowanie, schładzanie i ponowne gotowanie.
wykorzystując jej cechy.Utrata AA biorąc pod uwagę jeden sezon przechowywania też byłaby do zaakceptowania dla wykorzystania amatorskiego.
A tak między namito co opisałem w wątku wcześniejszym dotyczyło sypania szyszki bezpośrednio do gara a później filtrowania brzeczki z pomocą "odchmielaczy" z wykorzystaniem szyszek jako "złoża filtracyjnego"
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-01-07, 17:10. Powód: Gdy to pisałem to dodano dwa nowe wątki"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Co do wątku "idealistycznego" tej dyskusji, to mówimy, że używanie granulatu "prawie się niczym nie różni" od naturalnych szyszek. I racja... ale słyszałem kiedyś opinię, że "prawie się niczym nie różni" stosowanie ekstraktów (słodowych i chmielowych), prawie bez znaczenia jest dodatek enzymów itp. Gdzieś trzeba postawić tą granicę.Idąc tym tropem ten, kto zamawia ześrutowany słód, idzie na zgniły kompromis.
W pewnym wypadku dodatek do brzeczki cukru (takiego czy innego) jest uzasadniony, no ale to przecież sprzeniewierzenie się zasadzie Reinheitsgebot.
Nie dajmy się zwariować.
Coder (bez urazy) np uważa wręcz za pożądane chemiczne modyfikacje wody.
Ja tam nie wiem... Może i po tak jest lepiej/łatwiej, ale ja robię piwo nie po to żeby "prawie się niczym nie różniło" od tego dostępnego w sklepie, a wręcz przeciwnie.
"Stabilność jakościowa" w b.a. nie brzmi dobrze... To hasło-klucz polityki jakości (ISO 9000) często stosowane np przez marketingowców "wielkiej trójki"...
Czyli jednak wartość sentymentalna.Comment
-
W stosowanej w mojej warzelni znacznie wygodniejsze jest stosowanie szyszek.
Na dole w kadzi warzelnej mam wstawiony odchmielacz o średnicy oczek 1mm. Dodatkowo szyszyki chmielowe po zakończonym gotowaniu opadają na dno i tworzą naturalne złoże filtracyjne.
Chmiel przechowuje we wiadrach w atmosferze SO4. Nie zauważyłem dużego ubytku alfa kwasów i substancji aromatycznych wraz z upływem czasu. Dodatkowo stosuje współczynnik wbudowany w Promaschu.
Kolejnym atutem jest to, że chmiel w szyszce mam bezpośrednio z plantacji w barterze.Pozdrawiam, WesołyComment
-
I jeszcze jedno jest wspólne - chmiel pływa luzem.Comment
-
Comment
-
Wczoraj kupiłem po raz pierwszy chmiel ( 25 g aromatyczny do ciemnego pszeniczniaka, warzenie w sobotę). Mam siateczki, zobaczymy jak wyjdzie chmielenie. Najgorsze, że nie wiadomo ile ten chmiel ma alfa-kwasów, kupowane w Warszawie. A czy da się obliczyć ile chmiel ma alfa-kwasów i jaka będzie goryczka piwa - IBU?
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment