Rozpocząłem robienie pierwszego piwa, a że nie chciałem z brew-kita to normalie tak jak w przepisach pośrutowałem słód, potem pogrzałem odpowiednio, odfiltrowałem młóto, nachmieliłem, schłodziłem do 22 stopni i dodałem drożdże Safbrew (włąściwie zrobiony z nich krem; drożdże przeznaczone do gónej fermentacji). Po około godzinie, czy dwóch na powierzchni pojawiła siedelikatna piana i zaczął się wydzielać dość intensywnie dwutlenek węgla, jednak na następny dzień to wszystko ustało, temperatura ciągle była 22 stopnie, próbowałem dosypać cukru (2 szklanki), jednak to dało tyle, co nic. Czy da się jeszcze uratować jakoś moje niedoszłe piwo?
Bardzo mała piana / brak fermentacji - pomocy!
Collapse
X
-
Jeżeli masz cukromierz wyskalowany w BLG wykonaj pomiar, jeżeli nie posiadasz takowego nie sposób stwierdzić na 100% czy fermentacja się już zakończyła czy jeszcze nie ruszyła.
Jak bym pyska umoczył też bym Ci powiedział
W OBI i Lerua Merlin można cukromierz kupić za 10 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kssystemNie pomogło niestety przy mieszaniu tworzy się delikatna panka na środku, ale potem nic tak, jak poprzednio. czy da sięto jeszcze uratować w inny sposób? Kupić kolejne drożdże? Czy mogę już tylko to wylać?Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-08-27, 20:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJak się kombinuje z jakimiś dziwnymi sposobami, to nie ma się co dziwić. Zrób wreszcie to, co proponowałem ja, a potem Mark33, albo przestań zawracać głowę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wygląda na to że popełniłeś ten błąd co ja więc powiem - u mnie fermentowało burzliwie jakieś 24h maksymalnie. Po tym czasie w zasadzie piana jest szczątkowa - jeszcze trochę robi ale alkoholu będą szczątkowe ilości.
U mnie BLG na starcie (piątek) było 14 a teraz jest około 10-11 - zobaczę do ilu zejdzie do weekendu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceWygląda na to że popełniłeś ten błąd co ja więc powiem - u mnie fermentowało burzliwie jakieś 24h maksymalnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTto była chyba porada z serii "samozwańczy ekspert zachęca do warzenia"
Można znaleźć tu różne diagnozy, ale bez sprawdzenia blg nic o tym piwie nie wiemy, więc przed aprawdzeniem go inne rady są bezpodstawne.
Comment
-
-
Krótka fermentacja w moim przypadku była wynikiem błędu jaki popełniłem przy zacieraniu (dokładny opis w wątku o moim warzeniu).
Skoro już wybierasz jedno ze zdań z postu i budujesz z niego nową rzeczywistość to odpowiem na podobnym poziomie abstrakcji: nie można popełnić błędu jeśli błędem nazywasz krótką fermentację ponieważ fermentacja to proces który nie jest wykonywany przez człowieka.
Można natomiast popełnić błąd który prowadzi do krótkiej fermentacji - np. przerwę cukrową zrobić w 75 stopniach i tym samym zapewnić sobie szczątkową ilość fermentujących cukrów w brzeczce.
P.S. Czepianie się słówek i pół-zdań wyrwanych z kontekstu jest dosyć nudne jednak... :-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcMożesz powiedzieć, o którą Ci chodzi?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceKrótka fermentacja w moim przypadku była wynikiem błędu jaki popełniłem przy zacieraniu (dokładny opis w wątku o moim warzeniu).
Skoro już wybierasz jedno ze zdań z postu i budujesz z niego nową rzeczywistość to odpowiem na podobnym poziomie abstrakcji: nie można popełnić błędu jeśli błędem nazywasz krótką fermentację ponieważ fermentacja to proces który nie jest wykonywany przez człowieka.
Można natomiast popełnić błąd który prowadzi do krótkiej fermentacji - np. przerwę cukrową zrobić w 75 stopniach i tym samym zapewnić sobie szczątkową ilość fermentujących cukrów w brzeczce.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTo cytowaną.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-08-30, 09:58.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcZacieranie na słodko też nie jest błędem, a o sposobie zacierania nic nie wiemy. (...)
Comment
-
Comment