Bardzo mała piana / brak fermentacji - pomocy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kssystem
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.08
    • 2

    Bardzo mała piana / brak fermentacji - pomocy!

    Rozpocząłem robienie pierwszego piwa, a że nie chciałem z brew-kita to normalie tak jak w przepisach pośrutowałem słód, potem pogrzałem odpowiednio, odfiltrowałem młóto, nachmieliłem, schłodziłem do 22 stopni i dodałem drożdże Safbrew (włąściwie zrobiony z nich krem; drożdże przeznaczone do gónej fermentacji). Po około godzinie, czy dwóch na powierzchni pojawiła siedelikatna piana i zaczął się wydzielać dość intensywnie dwutlenek węgla, jednak na następny dzień to wszystko ustało, temperatura ciągle była 22 stopnie, próbowałem dosypać cukru (2 szklanki), jednak to dało tyle, co nic. Czy da się jeszcze uratować jakoś moje niedoszłe piwo?
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Z tym cukrem to zaszalałeś, najpierw sprawdź blg.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Weź wyparzoną porządnie łygę (najlepiej taką z dziurkami, durszlakową) i zamieszaj porządnie przez 3 minuty. Po kilku godzinach fermentacja znów ruszy z kopyta.

      Miałem kiedyś taki sam problem jak Ty i zastosowałem opisaną przeze mnie powyżej banalną metodę Krzysia i zawsze skutkuje.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Sposób skuteczny szczególnie wtedy, gdy nie ma już cukrów fermentowalnych w brzeczce.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Sposób skuteczny szczególnie wtedy, gdy nie ma już cukrów fermentowalnych w brzeczce.
          Tego nie wiadomo. Nie dogaduj.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • kssystem
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.08
            • 2

            #6
            Nie pomogło niestety przy mieszaniu tworzy się delikatna panka na środku, ale potem nic tak, jak poprzednio. czy da sięto jeszcze uratować w inny sposób? Kupić kolejne drożdże? Czy mogę już tylko to wylać?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Jeżeli masz cukromierz wyskalowany w BLG wykonaj pomiar, jeżeli nie posiadasz takowego nie sposób stwierdzić na 100% czy fermentacja się już zakończyła czy jeszcze nie ruszyła.
              Jak bym pyska umoczył też bym Ci powiedział
              W OBI i Lerua Merlin można cukromierz kupić za 10 zł.

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kssystem
                Nie pomogło niestety przy mieszaniu tworzy się delikatna panka na środku, ale potem nic tak, jak poprzednio. czy da sięto jeszcze uratować w inny sposób? Kupić kolejne drożdże? Czy mogę już tylko to wylać?
                Jak się kombinuje z jakimiś dziwnymi sposobami, to nie ma się co dziwić. Zrób wreszcie to, co proponowałem ja, a potem Mark33, albo przestań zawracać głowę.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-08-27, 20:43.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23979

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Jak się kombinuje z jakimiś dziwnymi sposobami, to nie ma się co dziwić. Zrób wreszcie to, co proponowałem ja, a potem Mark33, albo przestań zawracać głowę.
                  to była chyba porada z serii "samozwańczy ekspert zachęca do warzenia"
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #10
                    Wygląda na to że popełniłeś ten błąd co ja więc powiem - u mnie fermentowało burzliwie jakieś 24h maksymalnie. Po tym czasie w zasadzie piana jest szczątkowa - jeszcze trochę robi ale alkoholu będą szczątkowe ilości.
                    U mnie BLG na starcie (piątek) było 14 a teraz jest około 10-11 - zobaczę do ilu zejdzie do weekendu.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                      Wygląda na to że popełniłeś ten błąd co ja więc powiem - u mnie fermentowało burzliwie jakieś 24h maksymalnie.
                      Czy szybka fermentacja, to jakiś błąd?

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      to była chyba porada z serii "samozwańczy ekspert zachęca do warzenia"
                      Możesz powiedzieć, o którą Ci chodzi?

                      Można znaleźć tu różne diagnozy, ale bez sprawdzenia blg nic o tym piwie nie wiemy, więc przed aprawdzeniem go inne rady są bezpodstawne.

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #12
                        Krótka fermentacja w moim przypadku była wynikiem błędu jaki popełniłem przy zacieraniu (dokładny opis w wątku o moim warzeniu).
                        Skoro już wybierasz jedno ze zdań z postu i budujesz z niego nową rzeczywistość to odpowiem na podobnym poziomie abstrakcji: nie można popełnić błędu jeśli błędem nazywasz krótką fermentację ponieważ fermentacja to proces który nie jest wykonywany przez człowieka.
                        Można natomiast popełnić błąd który prowadzi do krótkiej fermentacji - np. przerwę cukrową zrobić w 75 stopniach i tym samym zapewnić sobie szczątkową ilość fermentujących cukrów w brzeczce.

                        P.S. Czepianie się słówek i pół-zdań wyrwanych z kontekstu jest dosyć nudne jednak... :-)

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23979

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Możesz powiedzieć, o którą Ci chodzi?
                          o cytowaną.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                            Krótka fermentacja w moim przypadku była wynikiem błędu jaki popełniłem przy zacieraniu (dokładny opis w wątku o moim warzeniu).
                            Skoro już wybierasz jedno ze zdań z postu i budujesz z niego nową rzeczywistość to odpowiem na podobnym poziomie abstrakcji: nie można popełnić błędu jeśli błędem nazywasz krótką fermentację ponieważ fermentacja to proces który nie jest wykonywany przez człowieka.
                            Można natomiast popełnić błąd który prowadzi do krótkiej fermentacji - np. przerwę cukrową zrobić w 75 stopniach i tym samym zapewnić sobie szczątkową ilość fermentujących cukrów w brzeczce.
                            Zacieranie na słodko też nie jest błędem, a o sposobie zacierania nic nie wiemy.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            o cytowaną.
                            Więc może przy następnej takiej wypowiedzi "wysil się trochę albo przemilcz sprawę".
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-08-30, 09:58.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19275

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                              Zacieranie na słodko też nie jest błędem, a o sposobie zacierania nic nie wiemy. (...)
                              zapewne nie, ale jeśli było w planie. mniemam, że nie było to w planie, więc jest błędem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X