No chyba... w końcu... wypadałoby... POMOCY!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    No chyba... w końcu... wypadałoby... POMOCY!

    Sorki za głupi tytuł ale zaczynam wpadać w histerię... Zacznę od początku...
    Po odwiedzinach Jacksona postanowiłem poczytać trochę o warzeniu domowym. Chyba się wciągnełem... Zaczełem rozważać zakup sprzętu. Tyle, że ostatnio z kasą u mnie nie za różowo, więc przyglądam się ofertom internetowym.
    Zamierzam robić 20l warki i chciałbym ograniczyć koszty przesyłki.
    Myślę, że gar i większość "pierdułek" skombinuję lokalnie. Boję się jednak kombinować z fermentorem. Potrzebuję też kapslownicy i areometru. Dobrze myślę? (Składniki to oczywiście inna bajka...)
    1. Po przejrzeniu ofert internetowych pozostał Biowin lub zestaw Browamator "Super Start"
    Biowin wypada korzystniej cenowo, ale słyszałem na forum narzekania na ich fermentarory (poza oczywistą zaletą - większą przeźroczystością). Może ktoś doradzic?
    2. Dodatkowo wszyscy polecają Gretę, a żadna z "biowinowych" kapslownic nie jest sygnowana tym imieniem... Czy to jest Greta? Kupował ktoś taką?
    3. Nie czytałem nic na temat "lepszości" jednego areometru nad drugim, więc wnioskuję, że to wszystko jedno?
    4. Przy okazji: taki termometr by wystarczył???
    5. Nie do końca jeszcze "czaję" filtrowanie. Czy do tego wystarczą dwa dziurawe wiadra?

    Czy ktoś zna jakieś sprawdzone alternatywne adresy www podobnych sklepów?
    Last edited by Seta; 2006-08-28, 00:36.
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Przepraszam jeżeli Cię urażę, ale jeżeli już na etapie kompletowania sprzętu wpadasz w histerię to sobie daruj.

    A odpowiedzi na pytania napewno znajdziesz na forum.
    Last edited by Maidenowiec; 2006-08-28, 00:53.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Przepraszam jeżeli Cię urażę, ale jeżeli już na etapie kompletowania sprzętu wpadasz w histerię to sobie daruj. A odpowiedzi na pytania napewno znajdziesz na forum.
      Histeria bierze się stąd, że ogrom informacji na forum uniemożliwia przyswojenie wszystkiego w rozsądnym czasie. A nie chcę wywalać pieniędzy w błoto bo ich nie drukuję.
      Staram się zawsze szukać zanim zadam pytanie na forum ale wydawało mi się, że powyższe są na tyle konkretne, że mam prawo liczyć na odpowiedź. Zakładając nawet, że większość poszukiwanych przeze mnie odpowiedzi jest do odnalezienia na forum, to i tak mogło przez ostatni czas dużo się zmienić (ktoś coś gdzieś widział komuś popsuło się coś etc.)...
      Wiem, że jakbym przeczytał wszystko w necie (najlepiej 5 razy) to sam bym poznał odpowiedzi na te pytania. Ale mimo, że czytam płynnie na razie jestem w plecy.
      Czytając właśnie zrodziło mi się kilka pytań, na które nie potrafiłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi więc postanowiłem poprosić o pomoc forumowiczów. Przegiełem??
      Niestety w mojej mieścinie chyba nikt nie warzy, więc jeśli tu w "kołysce piwowarskiej" początkujący nie może prosić o pomoc to czarno widzę moją warzelczą przyszłość...

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #4
        ad1. mam wiadra z biowinu,, i na poczatku fermentowalem w nich. niestety najwieksze jakie mam ma chyba 14 l, wiec predko zrezygnowalem z prowadzenia fermentacji w nim. nie mam jednak im nic do zarzucenia - sprawdzaly sie swietnie, a nawet ostatnio jedno wrocilo do lask, bo robilem w nim piwo na wygnaniu.
        ad2. wyglada na grete i pewnie nia jest
        ad3. jesli masz gdzies w okolicy jakiegos praktikera, albo obi, to kupisz tam zarowno areometr do wina, jak i pojemniki do feremntacji. z tego co pamietam, we wroclawiu w praktikerze wybor byl wiekszy, ale w moim walbrzyskim obi tez kupilem, co potrzebowalem (areometr i wiadro)
        ad4.niewiele widac po nim - ryzyk fizyk tanie termometry lepiej sprawdzic czy pokazuja w miare dokladnie, porownujac wskazania z innym ( dokladniejszym). pamietam, ze jako pierwszy termometr kupilem sobei taki od pieca co. po pierwszych warzeniach postanowilem go porownac z innym i wyszlo, ze mnie kantowal na kilka ladnych stopni.
        ad5.dwa wiadra i jakis wezyk do spuszczania, ew. zaworek, "kurek".

        ponizej sprzet, wygrzebany z piwnicy, na ktorym ostatnio warzylem piwo. filtr: dwa wiadra 10l, z jednego wychodzi wezyk, bez zadnego zaworu , ani zacisku.po porstu byl "lamany" i wkladany za ucho wiadra, zeby brzeczka sie nie lala. umocowanie tego weza to inna bajka-wchodzi w otwor, a od srodka jest taka specjalna zatyczka, ktora go dociska. taka jakby tulejka.ciezko opisac - mopze zrobie zdjecie.aha: wygrzebalem ja kiedys z weza prysznicowego. w metalowej owijce wewnatrz jest rurka gumowa, ktora plynie woda. to wlasnie ta rurke i zatyczke z tego weza prysznicowego wykorzystalem do budowy mojego pierwszego filtra
        widac tez wiadro biowinowe do fermentacji.
        Attached Files
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #5
          Ad 1) Mam zarówno i Biowinu i Browamatora. Oba są Ok - zamknięcie w Biowinie jest wygodniejsze.
          Ad 2) Mam tę kapslownicę - jest OK. i prawdopodobnie jest to Greta
          Ad 3) Areometr lepiej tańszy. Nie ma różnicy, czy do piwa, czy do wina. No chyba, że specjalny do piwa z rozciągniętą skalą, ale kosztuje fortunę. Ja używam z Biowunu.
          Ad 4) Ten termometr do procesu zacierania nie wystarcza musi być do 80 st C. W praktyce kupuje się 0-100. Natomiast do kontroli temp w pomieszczeniu, lub piwa jest OK.
          Ad 5) Filtrator jest potrzebny w procesie zacierania. Jak kupisz fermentator z kranikiem, to proponuję drugi bez, w którym wywiercisz otwory. Propozycja Naczelnika jest również dobra, tańsza, lecz troszkę więcej włożysz w nią pracy.
          Sklep piwowarski to jeszcze Browar.biz oraz WES. Droższe to OBI i Praktiker.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #6
            Seta napij się Janowa na odstresowanie. To wszystko jest bardzo proste jeżeli zrozumie się cały 'proces produkcyjny'

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
            5. Nie do końca jeszcze "czaję" filtrowanie. Czy do tego wystarczą dwa dziurawe wiadra?
            Wiadro "zewnętrzne" z jednym otworem w bocznej ściance w którym montuje się kranik. Wiadro 'wewnętrzne' z dużą ilością wywierconych otworków (~fi 2-3mm) w dnie.

            Trzeba było przyjechać na Warsztaty do Wrocławia
            MM961
            4:-)

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #7
              [QUOTE=seta]
              4. Przy okazji: taki termometr by wystarczył???

              Jeśli myślisz, że w piwowarstwo będziesz się bawił dłużej niż przez 3 warki, to polecam Ci kupić taki termometr http://www.allegro.pl/item122179027_...150stc_fv.html
              Ciężko nawet porównać pracę z nim i z takim który trzeba trzymać w ręku lub jakoś tam mocować. Kiedyś siłowałem się z termometrem do CO, po przejściu na w/w warzenie staje się bajką
              Last edited by DanielJakubowski; 2006-08-28, 08:13.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Dzięki Panowie...
                Czyli jeśli kupię to - będę miał fermentatoro-filtrator(zewnętrzny), do tego kupiłbym to - jako dodatkowy fermentator i jakieś podobne ale tańsze w markecie z atastem do kontaktu z żywnością do podziurawienia ...
                ...i jestem w domu??
                Co do gara widziałem w sklepie emalię za 70zł; pokrywka osobno za 20zł - przyda mi się ona??

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23931

                  #9
                  ad 1: mamy kilka półprzezroczystych fermentorów 20l z Biowinu, są dobre, faktycznie zamknięcie jest dużo wygodniejsze.

                  ad 5: przeczytaj sobie opracowanie:






                  ps Maidenowiec, ależ żeś zachęcił Kolegę ;D
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23931

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                    Jeśli myślisz, że w piwowarstwo będziesz się bawił dłużej niż przez 3 warki, to polecam Ci kupić taki termometr http://www.allegro.pl/item122179027_...150stc_fv.html
                    Ciężko nawet porównać pracę z nim i z takim który trzeba trzymać w ręku lub jakoś tam mocować. Kiedyś siłowałem się z termometrem do CO, po przejściu na w/w warzenie staje się bajką
                    sonda wydaje się być trochę za krótka - nie wyobrażam sobie trzymania kabla w gorącym/wrzącym zacierze... ?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      sonda wydaje się być trochę za krótka - nie wyobrażam sobie trzymania kabla w gorącym/wrzącym zacierze... ?
                      Sprawdza się. Co prawda w 100' C nie trzymałem. Maks w 80', ale nie widze potrzeby trzymać we wrzącej wodzie. Poza tym rewelacja. Wrzucam sonde na kabelku do gara. Przykrywam pokrywką podczas zacierania i mam w d..
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        sonda wydaje się być trochę za krótka - nie wyobrażam sobie trzymania kabla w gorącym/wrzącym zacierze... ?
                        Znalazłem fajniejsze (http://www.mikrolab.pl/termometry.htm) - dzwoniłem nawet spytać się o cenę...
                        Niestety poniżej 500zł nic tam nie kupimy...
                        Last edited by Seta; 2006-08-28, 08:32.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                          Znalazłem fajniejsze (http://www.mikrolab.pl/termometry.htm) - dzwoniłem nawet spytać się o cenę...
                          Niestety poniżej 500zł nic tam nie kupimy...
                          Ja też kiedyś szukałem takiego ładnego termometru ale sobie odpuściłem. Ceny są wysokie, ale tyle płaci się za długą sondę oraz przewód wykonany z silikonu odpornego na wysokie temperatury. Ja mam elektroniczny termometr z biowinu http://www.biowin.com.pl/?bio=2&lang...a400d21d9e1037
                          Wbijam go w kawałek styropianu jako izolator cieplny i opieram całość na pokrywce. Pozostaje wprawdzie mała szczelina przy pokrywce, ale jak na razie wszystko działa.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • zbysia
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.09
                            • 907

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                            Co do gara widziałem w sklepie emalię za 70zł; pokrywka osobno za 20zł - przyda mi się ona??
                            Przyda się, nawet bardzo.. Ciężko jest doprowadzić brzeczkę do wrzenia bez pokrywki - trwa to dłużej, więcej paruje. Trza tylko uważać, żeby nie wykipiało..
                            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Wyszło mi (Biowin):
                              Termometr cyfrowy do potraw z timerem i alarmem -50°C do 120°C 24.54 PLN
                              Winomierz (cukromierz)(BLG)do pomiaru cukru i alkoholu 5.41 PLN
                              Kapslownica dwuramienna z tworzywa 49.00 PLN
                              Kapsel d.26 - 100szt. 5.91 PLN
                              Pojemnik fermentacyjny PP 30l z kranem 27.40 PLN
                              Pojemnik fermentacyjny PP 30l 20.00 PLN
                              --------------------------------------------------------------------------------
                              Razem (brutto) : 161.36 PLN
                              Koszt wysyłki pokrywa odbiorca

                              Do tego:
                              Market: gar (z pokrywką), rurki, wiadro, łycha, pończochy
                              BA: środek do dezyfekcji, papierki do kwasowości.
                              W sumie ponad 300zł + surowce na pierwszą warkę.
                              Ech... muszę rozbić świnkę-skarbonkę...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X