starter-czy skwaśniał?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luigi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 9

    starter-czy skwaśniał?

    Na szybko . Zrobiłem starter do drożdży Safale s-04- lyzeczka miodu wielokwiatowego gotowana w ok. 200ml wody do wygotowanego słoika. Wszystko na świeżo - ugotowany starter o gorącego słoja i w zimną wodę. Nasypałem do tego w/w drożdże i po 0,5 h wychodzą ze słoika. Jest jedno ale- zapach lekko winny, a drożdże (piana) kwaskowata. Zepsute? Drożdże trzymałęm w lodówce (ok.5st. C)
    Dziekuję za podpowiedzi. Przepraszam, pewnie już to było, ale nie udało mi się na szybko odszukać podobnych tematów - brzeczka czeka
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Hmmm, może ten miód jest taki kwaskowaty w smaku albo słoik był po ogórkach niedomyty

    A tak na prawdę, to jeżeli jest to lekki zapach 'jabłuszkowy' to nie powinien skwasić brzeczki. Nieraz mi starter nie pachniał jabłuszkiem i brzeczka skisła a nie raz mi jakbłuszkiem pachniał i nie skisła Ryzyk fizyk tak na prawdę. Jak masz inne drożdże to zrób nowy starter, a jak nie masz to i tak nic innego nie zrobisz więc dodaj ten starter. Chyba, że ktoś Cię na szybko z Twojego miasta gęstwą poratuje - skąd jesteś ? nie masz w profilu miasta.
    Last edited by Shlangbaum; 2006-09-02, 15:14.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      A ile czasu ta gęstwa stałą?

      Comment

      • luigi
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.03
        • 9

        #4
        dzięki za szybką reakcję
        drożdże były prosto z saszetki. Piana jest kwaśna w smaku i tego się boję. Mam jeszcze gęstwę z Wyest'ów 3068 po pszenicznym (3tyg. temu robione-zebrane 2 tyg.temu) i pewnie ona będzie w zamian- w skladzie obecnej warki na ok. 5 kg slodu ogólnie jest 1kg pszenicznego, więc spróbuję. A tak a propos, ten pszeniczniak (3tyg. temu) miał 3kg pszenicy na 1kg pilzneńskiego, po 2 tgodniach leżakowania w smaku na początku jest wyczuwalna nuta goździka, ale na koniec zostaje taki mdły posmak (nalewane bez drożdży). Wiem, że pszeniczniaki są specyficzne, ale zastanawiam się czy w tym przypadku jest to moj błąd, specyfika tych drożdży czy może 75% pszenicznego słodu. Jak myslicie?
        Jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi. Idę zadawać

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Trzeba byłoby skosztować tego pszeniczniaka żeby coś o nim powiedzieć

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Jeśli z torebki to są OK. Jak pisał Shlangbaum - czsami startery pachną obrzydliwie a piwo wychodzi dobre.
            Jeśli Ci się nie spieszy zostaw ten starter na 2 dni i wtedy zobaczysz, czy nie wyrośnie jakiś kożuch. Ale ja bym tego nie robił

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              Ciekawe, nigdy nie próbowałem piany ze startera U mnie każdy starter pachniał lekko kwaskowato i jabłkami. Jak widać norma.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • luigi
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 9

                #8
                Brzeczka zadana drożdżami z Wyeast 3068, zobaczymy co z tego wyjdzie. Te safale s-04 pachnaiły jak mieszanka owoców i pomidorków, które zostawiłem na tydzień w siatce na parapecie - taki skisły powiew (poprzednie suche drożdże tak nie pachniały, ale sam już nie wiem). Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.
                P.S. Poproszę AdminaArta żeby wykasował ten wątek - część użytkowników jest cięta na takich zaśmiecaczy forum, po co ich denerwować Ich zdrowie I Wasze też ofkors

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luigi
                  Brzeczka zadana drożdżami z Wyeast 3068, zobaczymy co z tego wyjdzie. Te safale s-04 pachnaiły jak mieszanka owoców i pomidorków, które zostawiłem na tydzień w siatce na parapecie - taki skisły powiew (poprzednie suche drożdże tak nie pachniały, ale sam już nie wiem). Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.
                  P.S. Poproszę AdminaArta żeby wykasował ten wątek - część użytkowników jest cięta na takich zaśmiecaczy forum, po co ich denerwować Ich zdrowie I Wasze też ofkors
                  nie ma co usuwać. trochę więcej pewności siebie

                  Zresztą ciętość Użytkowników ukazuje się w zasadzie wtedy gdy owi zderzają się z roszczeniowcami lub po prostu ultraleniwymi osobnikami, co tutaj nie miało miejsca
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    U mnie zawsze startery na suchych drożdżach pachnął winnie i po tym poznaję, że wszystko jest ok.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      Po kilkunastu (kilku dla Marcina ) zrobionych warkach sam będziesz w stanie ocenić czy dany starter dobrze rokuje, czy należy wylać w kanał. Ja przy każdej wątpliwości robię drugi, a tamten od razu wylewam w kanał (zwłaszcza z gęstw).

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        U mnie zawsze startery na suchych drożdżach pachnął winnie i po tym poznaję, że wszystko jest ok.
                        Też mi się wydaje, że to ich zwyczajny zapach.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Mi tak mówił pewien chemik i tego się trzymam, a płynne drożdże biorę tylko od pewnego dostawcy i wtedy nie muszę nic sprawdzać.

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #14
                            W okresie letnim należy wyjątkowo ostroznie podchodzić do spraw inkubacji drożdży, o czym sam sie kiedys przekonałem. Jedna z moich warek latem wystartowała (w sensie fermentacji) w ciągu kilkunastu godzin, nim zdążyłem zadać... drożdże!
                            W powietrzu unosi się bowiem w tym okresie mnóstwo drobnoustrojów i drożdży dzikich.
                            Inną sprawa jest, że te drożdże moga produkować tego rodzaju estry, jeśli fermentują w pożywce/miodzie w temperaturach rzędu dwudziestukilku stopni. Takie też wyszłoby pewnie z nich piwo, gdybyś drożdże wsypał do brzeczki bez rehydratacji.

                            A jesli chodzi o piwa pszeniczne, to chyba z uwagi na zawartość glutenów w pszenicy, i duży jej udział w zasypie, piwo Twoje wykazuje posmaki "mdłe".

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X