Fermentacja bez drożdży.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #1

    Fermentacja bez drożdży.

    Zdarzyło mi się to juz drugi raz. Podczas warzenia zabutelkowałem część wrzącej brzeczki do wysterylizowanej butelki. Jakie było moje zdziwienie, kiedy 10 minut temu otwierając tę butelkę wybuchła gazem i sprawiła, że wszędzie na około znalazło się piwo - piszę piwo, bo brzeczka przefermentowała. Nie skwaśniała, nie zepsuła się, smakuje dość topornie ale jednak jak piwo. Jak to możliwe w momencie kiedy nie dodawałem do tej brzeczki drożdży, zlewałem ją wrzącą do wyparzonej butli Czyżby podczas przelewania brzeczki do naczynia zakaziły ją jakieś wytrzymałe na temperaturę dzikie drożdże Efekt jest imponujący, może zrobię tak gueze w domu

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    brudne paluchy miałeś i tyle!
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Skoro odfermentowało, to musiały zrobić to drożdże. W tym przypadku dzikie.
      Daje to wyobrażenie, ile latem w powietrzu unosi się dzikich drożdży. No i ile musi się ich przedostawać do fermentora z brzeczką, gdzie rozmnażają się wraz z drożdżami zadawanymi przez piwowara.

      Im więcej warek tym gęstwa drożdżowa gorsza.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
        brudne paluchy miałeś i tyle!
        Myślisz, że maczałem je we wrzącej brzeczce ?

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Domowa dezynfekcja/sterylizacja może być obarczona pewnym błędem.
          Bakterie przetrwalnikujące, spory grzybowe... spokojnie wytrzymują zalanie ich wrząca brzeczką.
          Jeśli już w domowych warunkach chcesz otrzymać jakość przechowywanej brzeczki na poziomie sterylnym, to polecam uciążliwą tyndalizację.
          Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-09-06, 14:05.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Myślisz, że maczałem je we wrzącej brzeczce ?

            nie, ale Ci skapło cosik!
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10806

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              nie, ale Ci skapło cosik!
              z czego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 21:57
              • dadek
                Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 06:14
              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 17:59
              • darekd
                De la Senne, Saison de la Senne
                darekd
                Browar z Brukseli i bardzo oryginalny saison (barrel aged traditional saison), inspirowany tradycjami XIX w.
                Otóż jest to mieszana fermentacja będąca miksem klasycznego saisona zmieszanego ze starym lambikiem z browaru Cantillion i wyleżakowany trzy lata w dębowych beczkach.

                ...
                2022-07-03, 00:14
              • RomaNzRumunii
                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                2021-01-25, 21:25
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...