kalasztorne piwko pomocy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • deeking
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.01
    • 20

    #1

    kalasztorne piwko pomocy!

    witam wszystkich

    potrzebuje waszej pomocy

    chcialbym nawazyc piwa klasztornego ale nie umiem sobie poradzic z proporcjami slodu wody i cukru kandyzowanego .

    Ile wynosi prawidlowe blg dla prawdziwego klasztorniaka i jakie sa wtedy proporcje.
    Pomozcie bo malo czasu mi zostalo ?

    czy 5 kg zasypu i 1.5kg kandyzowanego cukru to nie zaduzo na 20l ?

    pozdrowka

    deeking
    - deeking -
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    chłopie, a co to za bimber pędzisz?
    nie spotkałem się z recepturą w której byłby aż taki duży udział procentowy cukru. w tej co mam jest go 0.6 kg na 4.75 kg słodów. baling 19 przy 15 litrach.

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #3
      tez wlasnie wydaje mi sie ze to za duzo za duzo i dlatego pytam ?

      podajcie mi jakies normalne proporcje na 20 litrow porzadnego klasztorniaka
      - deeking -

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
        tez wlasnie wydaje mi sie ze to za duzo za duzo i dlatego pytam ?

        podajcie mi jakies normalne proporcje na 20 litrow porzadnego klasztorniaka
        4 kg pilsna
        0.75 kg monacha
        0.6 kg kandyzowanego cukru
        35 marynki
        25 lubelskiego
        5 g kolendry
        zacieranie 64-65*C 45' oraz 75*C 25'
        gotowanie 90' goryczka, 30' 1/2 aroma, 5' kolendra i 1/2 aroma
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-09-08, 22:09.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • centris
          Potrzebuje pomocy piwowara
          centris
          Cześć,
          Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....
          2025-01-07, 10:23
        • Petitpierre
          Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
          Petitpierre
          W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
          2025-02-14, 11:03
        • kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 19:13
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • Danny_daniello
          IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
          Danny_daniello
          Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
          Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
          2020-04-20, 22:19
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...