kalasztorne piwko pomocy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • deeking
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.01
    • 20

    kalasztorne piwko pomocy!

    witam wszystkich

    potrzebuje waszej pomocy

    chcialbym nawazyc piwa klasztornego ale nie umiem sobie poradzic z proporcjami slodu wody i cukru kandyzowanego .

    Ile wynosi prawidlowe blg dla prawdziwego klasztorniaka i jakie sa wtedy proporcje.
    Pomozcie bo malo czasu mi zostalo ?

    czy 5 kg zasypu i 1.5kg kandyzowanego cukru to nie zaduzo na 20l ?

    pozdrowka

    deeking
    - deeking -
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    chłopie, a co to za bimber pędzisz?
    nie spotkałem się z recepturą w której byłby aż taki duży udział procentowy cukru. w tej co mam jest go 0.6 kg na 4.75 kg słodów. baling 19 przy 15 litrach.

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #3
      tez wlasnie wydaje mi sie ze to za duzo za duzo i dlatego pytam ?

      podajcie mi jakies normalne proporcje na 20 litrow porzadnego klasztorniaka
      - deeking -

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
        tez wlasnie wydaje mi sie ze to za duzo za duzo i dlatego pytam ?

        podajcie mi jakies normalne proporcje na 20 litrow porzadnego klasztorniaka
        4 kg pilsna
        0.75 kg monacha
        0.6 kg kandyzowanego cukru
        35 marynki
        25 lubelskiego
        5 g kolendry
        zacieranie 64-65*C 45' oraz 75*C 25'
        gotowanie 90' goryczka, 30' 1/2 aroma, 5' kolendra i 1/2 aroma
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-09-08, 22:09.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X