to maja 4 warka i pierwsze poważne kłopoty. Zrobiłem pszeniczne z zestawu BA, zacieranie poszło swietnie, postawiłem na burzliwą i po 2 dniach z 12BLG spadło do 6BLG. Te pierwsze 2 dni były niemal książkowe, dużo pieknej piany, a potem niestety już nic. Zgodnie z wieloma wyczytanymi sugestiami mieszam (napowietrzam) już 4-ty dzień warkę, a gęstość jak stanęła na 6blg tak stoi. Chyba to trochę za dużo żeby stawiac na cichą, myślę, czy nie dodać nowej partii drozdży. Prosze o poradę, poniżej kilka dodatkowych pytań:
- czemu zatrzymała się fermentacja, czy drożdże były złe, czy może popełniłem jakiś krytyczny błąd podczas zacierania?
- jakie dodać drożdze, w zestawie były "firmowe BA" (co kolwiek to znaczy), mam w domu Safale US-56 i S-04, które będą dobre?
- jesli dodać nowe drożdże, to tak po prostu do brzeczki z tymi wcześniejszymi drożdżami, czy najpier przelać je do drugiego baniaka?
- jeśli nie dodawać drożdży to co innego można zrobić?
- czy jest jakieś naprawdę dobre opracowanie dla poczatkujacych co robić z "utykajacą" fermentacją? Wydaje sie mi, że problem jest dość częsty, a trudno jest mi znaleźć jakieś dobre opracowanie rozwiązania problemu.
- czemu zatrzymała się fermentacja, czy drożdże były złe, czy może popełniłem jakiś krytyczny błąd podczas zacierania?
- jakie dodać drożdze, w zestawie były "firmowe BA" (co kolwiek to znaczy), mam w domu Safale US-56 i S-04, które będą dobre?
- jesli dodać nowe drożdże, to tak po prostu do brzeczki z tymi wcześniejszymi drożdżami, czy najpier przelać je do drugiego baniaka?
- jeśli nie dodawać drożdży to co innego można zrobić?
- czy jest jakieś naprawdę dobre opracowanie dla poczatkujacych co robić z "utykajacą" fermentacją? Wydaje sie mi, że problem jest dość częsty, a trudno jest mi znaleźć jakieś dobre opracowanie rozwiązania problemu.
Comment