Pszeniczne, 6 dni i nadal 6BLG, co robic?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adanjan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 77

    Pszeniczne, 6 dni i nadal 6BLG, co robic?

    to maja 4 warka i pierwsze poważne kłopoty. Zrobiłem pszeniczne z zestawu BA, zacieranie poszło swietnie, postawiłem na burzliwą i po 2 dniach z 12BLG spadło do 6BLG. Te pierwsze 2 dni były niemal książkowe, dużo pieknej piany, a potem niestety już nic. Zgodnie z wieloma wyczytanymi sugestiami mieszam (napowietrzam) już 4-ty dzień warkę, a gęstość jak stanęła na 6blg tak stoi. Chyba to trochę za dużo żeby stawiac na cichą, myślę, czy nie dodać nowej partii drozdży. Prosze o poradę, poniżej kilka dodatkowych pytań:
    - czemu zatrzymała się fermentacja, czy drożdże były złe, czy może popełniłem jakiś krytyczny błąd podczas zacierania?
    - jakie dodać drożdze, w zestawie były "firmowe BA" (co kolwiek to znaczy), mam w domu Safale US-56 i S-04, które będą dobre?
    - jesli dodać nowe drożdże, to tak po prostu do brzeczki z tymi wcześniejszymi drożdżami, czy najpier przelać je do drugiego baniaka?
    - jeśli nie dodawać drożdży to co innego można zrobić?
    - czy jest jakieś naprawdę dobre opracowanie dla poczatkujacych co robić z "utykajacą" fermentacją? Wydaje sie mi, że problem jest dość częsty, a trudno jest mi znaleźć jakieś dobre opracowanie rozwiązania problemu.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Jak zacierałeś?

    Comment

    • adanjan
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.08
      • 77

      #3
      1) przerwa ferulikowa (10 minut w 45C)
      2) przerwa białkowa (15 min. w 53C)
      3) przerwa maltozowa (30 min. w 63C)
      4) podgrzałem do 73 i po 25 minutach uzyskałem negatywna próbę jodową
      5) podgrzałem do 78C na 15 minut i zacząłem filtrację.

      niestety dokładną instrukcje z "dekokcją" (czyli ops: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...przedm=2131110) przeczytałem po zrobieniu mojego piwka ;-(

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Zadanie pytania "Jak zacierałes" już nic nie da. Przecież nie zacznie zacierać od nowa

        Na moje oko Szanowny adanjanie ta warka wcale nie wygląda źle. Potrzymaj ją jeszcze troche i siódmego dnia zlej na cichą. Im mniej operacji wykonujesz teraz tym większa szansa że nic się z warką nie stanie. Takie odfermentowanie (a myślę ze po cichej zejdzie jeszcze) jest całkiem OK. W końcu jeszcze nie butelkujesz.
        ... a czytać to trza umić
        Będzie doooobrze
        Last edited by huanghua; 2006-09-09, 15:46.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Warek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 127

          #5
          Sprawdz balingometr (w czystej wodzie o temp. 20C powinien wskazywać 0)
          http://www.mafoto.pl/

          Comment

          • adanjan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.08
            • 77

            #6
            Co do instrukcji i czytanie, załozyłem (jak widać niepotrzebnie), ze BA z zestawem daje kompletna instrukcje ważenia, jak widać nie, mogli chociaż w niej napisać, ze mam se doczytac z neta ;-(

            co do balingometru, właśnie sprawdziłem i woda 20C ma według niego 2 BLG, czyzby to włąsnie było przyczyną moich problemów? Dziwne bo jest nowy, sprawdzam nim każdą warkę i zawsze na poczatku pokazuje tyle ile mówi instrukcja, więc myslałem, że wszystko jest OK Chyba zaraz skoczę do Liroya po nowy cukromierz!

            Comment

            • adanjan
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.08
              • 77

              #7
              Mam drugi balingometr, biowina z Liroya i teraz już sam nie wiem co o tym sądzić, bo:
              1) mój stary balingomtr w wodzie 20C wskazuje 2blg
              2) nowy z Liroya w wodzie 20C wskazuje 0blg
              3) pomiar problematyczne brzeczki moim starym balingometrem -> 5,5-6blg
              4) pomiar problematyczne brzeczki tym nowym z Liroya -> 5blg

              jak mam te wyniki interpretować? Domyslam sie, że ten stary jest zły, któremu mam wirzyć? Jesli ten stary jest zły to jak mógł sie popsuć (dodam, że trzymam go w piankowym etui). Czy kazdy z balingometrów mierzy jak chce? Pozostaje pytanie: co dalej z piwem, zlewać czy dodać drożdze?

              Comment

              • Warek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.12
                • 127

                #8
                Zamknij fermentor, jutro zlej na cichą fermentacje i zostaw na tydzień, i niepanikuj. :-))
                http://www.mafoto.pl/

                Comment

                • adanjan
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.08
                  • 77

                  #9
                  Tak też właśnie zrobię, jednak tak naprawdę problemem nie jest ta warka (w ostateczności nie wyjdzie), chciałbym po prostu dowiedzieć się więcej, tak, żeby w przyszłości unikąć takich problemów.
                  Reasumując, juz tak generalnie co robić w takich przypadkach utykajacych warek? Generalnie nic, czyli po prostu zlać na cicha i już? Czy ktoś może mimo wszystko skomentować ewentualny pomysł dodania drożdży (nadal nie wiem, czy tak sie robi, jesli tak to czy można "mieszać" rózne gatunki, czy lepiej zlać a potem dodać nowych? ile ewentualnie dodać nowych całą porcję czy np. pół).
                  No i jak to jest z tymi balingometrami, czy można im wierzyć? czemu otrzymója tak dziwne wskazania tymi dwoma?

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Po pierwsze. Nie panikować! Nic złego się nie dzieje.
                    Nie dodawaj drożdży. Pomysł z dodaniem innych drożdży tym bardziej nie jest wart pochwały.
                    Co do instrukcji warzenia zestawu z BA to zakłada ona zacieranie infuzyjne, które ty prawdopodonie przeprowadziłeś. W artykule o którym wspomniałeś owszem, jest mowa o zacieraniu dekokcyjnym, ale w Twoim przypadku na razie dałbym sobie spokój.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Warek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.12
                      • 127

                      #11
                      W przypadku piw niezbyt gęstych fermentacja raczej się niepowinna zatrzymać, czasami może być potrzeba dodania powtórnego drożdży, ale to w wypadku kiedy pierwsze driożdże wogóle niewystartują fermentacji.

                      Co do balingometrów to sytuacja jest trochę dziwna, bo skala na nich jest liniowa - czyli jeżeli w wodzie wskazywał 2blg, a w piwie 6blg, to piwo powinno mieć 4blg i ten dobry tyle powinien wskazać.
                      W jednym moim balingometrze skala niejest przyklejona(biowin) i jak sie lekko uderzy w rurke to się przemieszcza, a drugi w wodzie ma 0,5blg(browamator).
                      http://www.mafoto.pl/

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #12
                        Ja bym się nie przejmował. Mimo, że słyszę czasem opinie, że zeszło komuś blg do 2 to mnie nigdy się to nie dało. Nie mierzę nawet od jakiegoś czasu blg końcowego. Widzę kiedy ustała fermentacja główna i zwykle po 6-7 dniach zlewam na cichą. Co miało odfermentować odfermentowało!! Coś jeszcze spadnie na cichej i tyle. Piwo jak nie skwaśnieje i tak będzie gites. (oczywiście wszystko piszę "moim zdaniem")

                        Comment

                        • adanjan
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.08
                          • 77

                          #13
                          Dzieki wszystkim za słowa optymizmu, wszak co jak co ale optymizm podczas warzenia piwa jest koniecznie potrzebny ;-)
                          Jak mój pszeniczniak nie skwaśnieje, na pewno po cichej go zabutelkuję i za kilka tygodni przekażę opinie o jego smaku.
                          Oczywiście dalej będę eksplorował temat "utykającej" brzeczki no i tego nieszczęsnego balingometrów, bo wskazania jakie odczytałem nie dają mi spokoju.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Mnie też, nigdy nie zdarzyło się, dojść do 2 Blg przy piwie, ale chyba mnie to nie martwi, a wręcz cieszy, bo piwko jest przez to IMO pełniejsze w smaku. A zainspirowany dyskusją własnie porównałem dwa balingometry w kranówie o temp. 20C, jeden z biowinu, jeszcze z czasów winiarskich, i jeden z zestawu BA, ten drugi wskazuje 1 Blg, biowinowski 0,5 Blg. Jak to mówią kolejarze - Pięknie K.... Pięknie.
                            I teraz pytanie czy wystarczy przyjęcie poprawki, że jeden z nich zawyża o 1 Blg, a drugi o 0,5 czy tak se ne da.
                            Tak czy siak, przy tym sprzęcie, najniżej gdzie zszedłem to było 4 Blg, czyli dajmy na to 3 Blg.
                            Last edited by kopyr; 2006-09-10, 08:55.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Zadanie pytania "Jak zacierałes" już nic nie da. Przecież nie zacznie zacierać od nowa
                              Da. Jeśli kolega zatarłby na "bardzo słodko" to możliwy byłby koniec fermntacji przy 6 Blg, co mi się kiedyś zdarzyło.

                              Czasami wystarczy pomysleć zamiast pisać, że jakieś pytanie "nic nie da".

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X