Kiedy go wsypać?
Robię 2 przerwy po 30 minut - czytałem ze slody takie sypie sie na 15 koncowe minut zacierania - tzn w polowie drugiej przerwy czy tez juz po przerwie na ostatnie 15 minut w wyzszej temperaturze?
P.S Zamierzam zrobic Ale wedlug przepisu na Brown Ale i z tych samych surowcow co w zestawie w sklepie BA.
Moje modyfikacje:
- warze na 10 litrow wiec wszystkie slody po polowie
- chmiel w szyszkach wiec wykombinowalem ze dam go po 18 g
Zacieranie w dwoch przerwach po polowie, chmielenie jak w przepisie.
Zacieral bede w 7 litrach wody, potem wysladzam do 10 litrow w garnku docelowym
Wszelkie sugestie mile widziane - daze w kazdej kolejnej warce do zblizenia sie do smaku jaki poczulem w 1698 Strong Ale - ktos uwarzyl kiedys cos podobnego? :-)
Robię 2 przerwy po 30 minut - czytałem ze slody takie sypie sie na 15 koncowe minut zacierania - tzn w polowie drugiej przerwy czy tez juz po przerwie na ostatnie 15 minut w wyzszej temperaturze?
P.S Zamierzam zrobic Ale wedlug przepisu na Brown Ale i z tych samych surowcow co w zestawie w sklepie BA.
Moje modyfikacje:
- warze na 10 litrow wiec wszystkie slody po polowie
- chmiel w szyszkach wiec wykombinowalem ze dam go po 18 g
Zacieranie w dwoch przerwach po polowie, chmielenie jak w przepisie.
Zacieral bede w 7 litrach wody, potem wysladzam do 10 litrow w garnku docelowym
Wszelkie sugestie mile widziane - daze w kazdej kolejnej warce do zblizenia sie do smaku jaki poczulem w 1698 Strong Ale - ktos uwarzyl kiedys cos podobnego? :-)
Comment