Brown Ale - słód czekoladowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    Brown Ale - słód czekoladowy

    Kiedy go wsypać?
    Robię 2 przerwy po 30 minut - czytałem ze slody takie sypie sie na 15 koncowe minut zacierania - tzn w polowie drugiej przerwy czy tez juz po przerwie na ostatnie 15 minut w wyzszej temperaturze?

    P.S Zamierzam zrobic Ale wedlug przepisu na Brown Ale i z tych samych surowcow co w zestawie w sklepie BA.
    Moje modyfikacje:
    - warze na 10 litrow wiec wszystkie slody po polowie
    - chmiel w szyszkach wiec wykombinowalem ze dam go po 18 g

    Zacieranie w dwoch przerwach po polowie, chmielenie jak w przepisie.
    Zacieral bede w 7 litrach wody, potem wysladzam do 10 litrow w garnku docelowym

    Wszelkie sugestie mile widziane - daze w kazdej kolejnej warce do zblizenia sie do smaku jaki poczulem w 1698 Strong Ale - ktos uwarzyl kiedys cos podobnego? :-)
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    #2
    Temat zamieścił się czterokrotnie - nie było to moje celowe działanie, z tego co zauważyłem to był jakiś problem z serwerem. Mimo wszystko sorki za zaśmiecanie.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Po negatywnej próbie jodowej...ciach... słód czekoladowy do reszty słodów zacieranych. Kilka minut wystarczy.
      Według innej szkoły, taki słód można wyługowac gorącą wodą w szklance( lub innym pojemniku) i taką "pepsi" wlać do powyższego.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
      (...)
      Zacieranie w dwoch przerwach po polowie, chmielenie jak w przepisie.(...)
      Przyznam się, że kumam tego
      Last edited by huanghua; 2006-09-19, 11:15.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • semplice
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 89

        #4
        Zacieram 30 minut w 65 i 30 minut w 72.
        Chmielenie w przepisie na Brown Ale czyli pierwszy chmiel bodajze w 5 minucie, a drugi na ostatnie 10 minut...jakos tak.

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          Wsyp wszytko razem! Drugą przerwę ~40-45 min. i daruj sobie te wskaźniki jonowe czy jodynowe.

          Marek
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • semplice
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 89

            #6
            Oj nie wiem czy to dobry pomysl - juz raz tak zrobilem i wyszlo piwo ciemne - nie twierdze ze to zle :-) ale chcialbym zobaczyc ta bursztynowa barwe.
            Co do przerwy to pomysl mi sie podoba - pierwsza wtedy ma okolo 15 minut?
            Jakie piwko wychodzi z takich proporcji?

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              Skoro to ma być brown ale, to po co Ci widzieć bursztynową barwę? Ale jeśli bardzo chcesz, to wsypuj ciemny słód po udanej próbie jodowej (jeśli takiej nie robisz, to po zakończeniu II przerwy). Chociaż my takowe wsypujemy na początku zacierania...

              Tradycyjnie brown ale powinien być zacierany w stałej temperaturze (ok. 67°C przez 1h), ale rozumiem, że dwie przerwy to Twoja modyfikacja. Jednak sugerowałbym nie skracać I przerwy (podejrzewam, że Markowi-C chodzi tylko o wydłużenie drugiej przerwy, bo nie robi próby jodowej).
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • olorider
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.01
                • 123

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                Kiedy go wsypać?
                Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli lubisz posmaki palone to wsypuj palonu słód od początku zacierania. Jeśli chodzi ci raczej o barwę i mniej spalenizny to słód czekoladowy wsyp pod koniec zacierania.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                P.S Zamierzam zrobic Ale wedlug przepisu na Brown Ale i z tych samych surowcow co w zestawie w sklepie BA
                Robiłem Brown Ale z zestawu BA i piwo wyszło mi czarne, czyli raczej za dużo jest tam słodu palonego. Ja dałem go od początku zacierania. Na początku piwko było mocno palone, po ok 3 miesiącach leżakowania - wsam raz, spalenizna złagodniała.
                Moja rada jest taka, że jak chcesz uzysakć Brown Ale to użyj mniej słodu palonego niż jest w przepisie BA, przynajmniej o połowe.

                Comment

                • olorider
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 123

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                  Zacieral bede w 7 litrach wody, potem wysladzam do 10 litrow w garnku docelowym
                  wysładzaj do ok 12 l, bo dwa litry ci odparuje podczas gotowania

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #10
                    Dwie przerwy wyczytalem w przepisie z zestawu surowców BA Brown Ale.
                    Zrobię tym razem jedną i czekoladowy dosypię po próbie jodowej.

                    Co do wysładzania to faktycznie popełniłem błąd - wysładzanie do 12 litrów.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      miałem gdzieś w przepisie (co prawda koźlaka), że w trakcie chmielenia dodawać czekoladowy i black patent. nie barwi wtedy tak brzeczki, a daje fajną aromę.

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                        (podejrzewam, że Markowi-C chodzi tylko o wydłużenie drugiej przerwy, bo nie robi próby jodowej).
                        exactly!

                        ALE to bym robił: 90 min w ~66-67`C.

                        pozdrawiam Marek
                        Last edited by Marek-C; 2006-09-20, 08:38.
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • semplice
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.07
                          • 89

                          #13
                          Zrobiłem około 70 minut w 66-67 stopniach.
                          Znowu mi wyszla slaba wydajnosc - uzyskalem 10,5 BLG przy zacieraniu 2 kg w 7 litrach.
                          Troche mialem awarie przy filtracji - jakos kadz BA mi nie pasuje :-)
                          Wyszlo ze odfiltrowalem to co bylo w zacierze po czym zrobilem powtorne podbicie i przelalem filtrat z powrotem na gore - pewnie nikt jeszcze tego nie probowal :-)
                          Wysladzanie bylo juz symboliczne potem :-)
                          To już któraś z kolei warka przy której mam problemy z filtrowaniem - zawracam i zawracam i filtrat wciąż jest lekko mętny - ostatnio w ogóle się tym nie przejąłem i zlałem całość na maksymalnym otwarciu kranika - piwko po zlaniu do butelek i odleżeniu tygodnia było już klarowne więc chyba nie ma się co spinać przy filtracji :-)
                          Czy to niskie BLG to przez króstszy czas zacierania? Próba jodowa udała się już po 40 minutach zacierania ale trzymałem dłużej - w sumie nie wiem czemu jak teraz sie zastanawiam :-) Wesoło jest - jak sie zwolni fermentor to jadę kolejne 10 litrów - w końcu zrobię swoje 1698 :-)

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                            Znowu mi wyszla slaba wydajnosc - uzyskalem 10,5 BLG przy zacieraniu 2 kg w 7 litrach.
                            Powodem słabej wydajności może być duże podbicie przy 20 litrach wpływ dodatkowej wody będzie mniejszy. Proponuję zrobić filtrownicę z plecionki lub ponacinanej rurki i wyeliminować
                            zupełnie zbędną wodę. Zacieranie zrobiłbym w 5 litrach wody i 5 lirtami wysładzał też by trochę pomogło.

                            Comment

                            • semplice
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.07
                              • 89

                              #15
                              No właśnie, nie pomyślałem o tym że na samo podbicie idzie mi kilka litrów które potem nie jest do końca wykorzystywane i zostaje "pod kranikiem".
                              Jak to jest z wkladem z plecionki - szukalem na forum ale jakos tylko w jednym miejscu znalazlem. Taka plecionke mozna kupic w OBI np? Co to wlasciwie jest? :-)
                              Dzieki za zainteresowanie i pomoc

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X