Kocioł zacierny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • matuss
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 41

    Kocioł zacierny

    Tak się złożyło, że znalazłem w domu 30 - litrowy garnek Mam tylko wątpliwości, czy się nada (na dnie widoczne są lekkie zarysowania. Zdjęcia dostępne są TUTAJ oraz TUTAJ . Proszę o opinie.
    Matuss

    Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włoży buty - James Callaghan
  • matuss
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 41

    #2
    Dwa dodatkowe zdjęcia: TU i TU
    Matuss

    Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włoży buty - James Callaghan

    Comment

    • fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matuss
      Tak się złożyło, że znalazłem w domu 30 - litrowy garnek Mam tylko wątpliwości, czy się nada (na dnie widoczne są lekkie zarysowania. Zdjęcia dostępne są TUTAJ oraz TUTAJ . Proszę o opinie.

      Emalia nie jest odbita, więc dobry!

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        A w czym przeszkadza obita emalia?

        Comment

        • fellix-f1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 157

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          A w czym przeszkadza obita emalia?
          Nie czytałem aby ktoś zacierał w rdzewiejących garnkach!
          Kontakt zacieru i brzeczki z rdzewiejącą blachą nie wpłynie pozytywnie na smak piwa.
          Dla tego nie używa się garnków z odbitą emalią , zasadniczo.
          Czyżbyś tego nie wiedział?!

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Ja używam garna dość mocno obitego i na smak piwa to nie wpływa. No chyba że twierdzisz, że moje piwo jest niedobre, a ja o tym nie wiem...
            Last edited by darko; 2006-09-25, 12:20.

            Comment

            • fellix-f1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Ja używam garna dość mocno obitego i na smak piwa to nie wpływa. No chyba że twierdzisz, że moje piwo jest niedobre, a ja o tym nie wiem...
              A wydawało mi się, że jestem od strony teoretycznej, dobrze przygotowany do warzenia piwa, jednak po tym co teraz przeczytałem, jestem w szoku.

              Nie wiem jak smakuje Twoje piwo, ja nie przepadam za posmakiem żelaza, i nie chce mi się
              wierzyć, aby kontakt brzeczki i zacieru z blachą nie miał żadnego wpływu na jakość piwa.
              Może się mylę.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Od dwu warek stosuję gar dość sterany i trudno mi stwierdzić, czy jest gorzej czy tak samo, ale też jestem w szoku. Stoi u mnie w piwnicy taki akuratny gar na 30 litrów, ale wydawał mi się zbyt zniszczony...

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Za Kunzem na szybko:
                  "Rozpuszczone w wodzie sole występują w formie jonów. Niektóre z tych jonów z czasem mogą powodować odkładanie się kamienia w sieci wodociągowej lub jej korozję (...) do tych niepożądanych substancji należą sole żelaza i manganu."
                  Narazie znalazłem tylko tyle, czyli nic.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Znalazłem!: http://www.browar.biz/forum/showpost...26&postcount=9
                    Moje piwo posmaku metalicznego nie ma więc póki co się nie martwię

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X