Filtrowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    #1

    Filtrowanie

    Wiem że temat filtracji był już przerabiany ale ostatnio kombinuję nad poprawieniem tego etapu warzenia w moim domowym browarze i przyszedł mi do głowy pomysł ownięcia wlotu kranika w fermentorze BA czymś co zatrzyma osady i inne towary pływające - jakaś pończocha albo coś takiego.
    Może ktoś już to robił? Jak wrażenia?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Mówisz tu o filtrowaniu brzeczki przedniej czy nastawnej ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #3
      Filtracja zacieru przed chmieleniem.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Jeżeli chcesz tylko usprawnić zwykłe filtrowanie zacieru aby dodatkowo zatrzymać część osadów to można by poczynić próby z pończochą. Ale zasadniczo jeżeli łuska jest dobrze ułożona podczas filtracji to wystarczy kadź filtracyjna lub rurka filtracyjna i nie będziesz potrzebował nic na kranik zakładać. Ja odkąd zmajstrowałem ciśnieniowy filtrator wg lukuja to nie mam poblemu nawet z pyłkiem mącznym. Nic się nie przedostaje.





        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #5
          Denerwuje mnie ten pył mączny i ciągłe zawracanie filtratu.
          Myślałem nad wkładem z rurki do spłuczki ale póki co chciałbym wykorzystać kadź z BA.
          Warzę 10 litrowe warki - podbicie do poziomu dziurek kadzi obniża mi wydajność więc przy następnej okazji zrobię mniejsze albo wcale go nie zrobię, założę pończochę na kranik i będę zlewał na max przepływie :-)
          Zrobię tak albo nie mam na imie Krzysztof :-)))))

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Zakładanie dodatkowego sitka z pończochy to tylko zawracanie głowy - cząsteczki nadające brzeczce przedniej mętność mają mniejsza średnicę niż otwory w pończosze, więc i tak przejdą, a cząstki grubsze osiądą na takim sitku i zatkają je. Można zastosować filtry kartonowe, ale potrzebne jest wtedy ciśnienie w instalacji, żeby przepchnąć brzeczkę. W warunkach domowych komplikowanie filtracji zacieru to doskonały sposób na obrzydzenie sobie piwowarstwa.

            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #7
              No właśnie tego się obawiałem. A jak z tym podbiciem przy mniejszych warkach?

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Ja przeważnie nie stosuję podbicia, nie ma to w zasadzie wpływu na końcowy efekt. Zrobiłem z podbiciem parę filtrowań i zrezygnowałem.

                Brzeczkę przednią masz mętną, bo:
                1. z powodu małej ilości słodu masz cienką warstwę filtracyjną,
                2. za szybko filtrujesz.
                może jeszcze być:
                3. zrobiłeś za duże dziury w płycie filtracyjnej.

                Rób warki 20 - 25 l i filtruj przepisowo 1,5 godz, a będziesz otrzymywał idealnie klarowną brzeczkę.

                Comment

                • semplice
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 89

                  #9
                  Nie wydaje mi się żebym filtrował za szybko - czekam najpierw około 45 minut, potem kilka razy otwieram i zamykam, przelewam na górę.
                  Potem otwieram na minimalny przepływ i czekam.
                  Na razie nie chcę robić dużych warek - doszlifowuję proces, poza tym bardzo wygodne są 15l fermentory z BIOWINU :-)
                  Dziur dodatkowych nie robiłem.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    A jak przelewasz? Na talerzyk, czy bezpośednio na młuto?

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      A jak przelewasz? Na talerzyk, czy bezpośednio na młuto?
                      Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
                      Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2006-09-28, 13:17.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #12
                        Po ściance kadzi z kufla albo podobnego naczynia.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          A ja od kiedy mam rurkę filtracyjną, nieco niedopracowaną, to leci mi mąka, potem część tej mąki trafia do chmielenia, a potem i tak mam dobre i klarowne piwo. Nie wiem, czy w warunkach domowych zatem aż tak warto się przejmować klarownością brzeczki przedniej.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                            Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
                            talerzyk chroni przed wzburzaniem młóta
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
                              talerzyk chroni przed wzburzaniem młóta
                              Jakim wzburzaniem ?
                              Nie zauważyłem, żeby to moje bezpośrednie polewanie miało jakikolwiek wpływ na filtrację.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • DraveS
                                Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?
                                DraveS
                                Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich

                                Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
                                2017-12-16, 21:04
                              • Piotr1234
                                filtrowanie do-chmielonego brewkita
                                Piotr1234
                                Witam Serdecznie,

                                Mam takie pytanie, dodałem chmielu do brewkita (170g na 22l) , wstawiłem całość na burzliwą , czy będę to musiał filtrować , czy chmieliny same opadną? Chmiel wcześniej gotowałem 30 min(podobno gotowany jak przy zacieraniu opada). Nie zależy mi na super...
                                2015-10-29, 09:58
                              • ART
                                Filtrowanie / kadź filtracyjna
                                ART
                                Czwarty temat, tym razem dot. filtracji, zaostał przygotowany przez Crizza i jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej...
                                2003-12-02, 13:58
                              • Coldleon
                                Filtrowanie
                                Coldleon
                                Witam, forumowiczów.
                                Chciałaby uzyskać do Was kilka porad lub opinii na temat filtrowania zacieru. Przejrzałem forum i z tego, co wyczytałem zasadniczo jest kilka sposobów filtracji. Pierwszy, filtrowanie z podbiciem, przy użyciu np. filtratora z BA, filtracja z rurką z oplotu, ewentualnie...
                                2009-01-07, 09:56
                              • angasc
                                Pytanie o filtrowanie.
                                angasc
                                Gdy filtrujemy brzeczkę, to staramy się by było w niej jak najmniej cząstek stałych. Zlewamy " pierwszy udój", wlewamy go znów do kadzi filtracyjnej, by to co trafia do chmielenia było jak najczystsze. Dlaczego? Jaki wpływ mają te osady słodowe na nasze piwo? Czym mu grożą? Nie...
                                2006-05-11, 21:23
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...