Mało tego, że wysładzam wodą bezpośrednio na młóto, to jeszcze mieszam 1/2 młóta. Mimo mieszania brzeczka leci klarowna. No ale moje zasypy mają ok 10 kg
A ja od kiedy mam rurkę filtracyjną, nieco niedopracowaną, to leci mi mąka, potem część tej mąki trafia do chmielenia, a potem i tak mam dobre i klarowne piwo. Nie wiem, czy w warunkach domowych zatem aż tak warto się przejmować klarownością brzeczki przedniej.
też tak się zastanawiam, czy warto, ja nie filtruję wcale, korzystam z worka zaciernego - po zacieraniu wyciągam młóto, wysładzam, brzeczka już się grzeje do chmielenia, a mąka zostaje - oszczędzam dużo czasu, po chmieleniu mam po prostu więcej osadów, znad których zlewam wystudzoną brzeczkę...
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
Ma. Na powierzchni młota osadza się warstwa gęstego błota, znacznie opóźniające przenikanie wody wysładzającej. Wzburzenie i przemieszanie wierzchniej częsci młóta przyśpiesza proces filtracji i poprawia wydajność. W przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje się specjalne noże i pługi do mieszania wierzchniej warstwy młóta.
Z Brauparntera, zamówiłem przy okazji zakupu kociołka, zamawianie samego oczywiście nie opłaca się, jednak gdyby znaleść gdzieś u nas podobny materiał - możnaby łatwo uszyć takie ustrojstwo...
a może gdyby było więcej chętnych, któryś z naszych sklepów internetowych zainteresowałby się sprowadzeniem?
Sposobem na lepszą filtrację w podziurkowanej kadzi może być rozsypanie na dnie warstwy ryżu i takie przelanie brzeczki by ryż się nie uniósł (po ściance i na talerzyk) - gdzieś na forum o tym czytałem kiedyś w archiwum.
Łuska to produkt uboczny przy oczyszczaniu ryżu. Ryż oczyszcza się chyba tylko w kraju pochodzenia, czyli nie w Polsce
w Gdyni były łuszczarnie ryżu na pewno jeszcze za komuny, wydaje mi się że w porcie cały czas dystrybutorzy łuszczą sami co nieraz widac po ryżu jak się go konsumuje.
Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
Mam takie pytanie, dodałem chmielu do brewkita (170g na 22l) , wstawiłem całość na burzliwą , czy będę to musiał filtrować , czy chmieliny same opadną? Chmiel wcześniej gotowałem 30 min(podobno gotowany jak przy zacieraniu opada). Nie zależy mi na super...
Witam, forumowiczów.
Chciałaby uzyskać do Was kilka porad lub opinii na temat filtrowania zacieru. Przejrzałem forum i z tego, co wyczytałem zasadniczo jest kilka sposobów filtracji. Pierwszy, filtrowanie z podbiciem, przy użyciu np. filtratora z BA, filtracja z rurką z oplotu, ewentualnie...
Czwarty temat, tym razem dot. filtracji, zaostał przygotowany przez Crizza i jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej...
Mam pytanie. Jestem w posiadaniu dwóch siatek o śr. ok 30 cm. Jedna z oczkami 0,5 x 0,5 mm a druga z oczkami 1 x 1,5 mm. Która by się lepiej nadała do budowy filtra.
Comment