Filtrowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Mało tego, że wysładzam wodą bezpośrednio na młóto, to jeszcze mieszam 1/2 młóta. Mimo mieszania brzeczka leci klarowna. No ale moje zasypy mają ok 10 kg
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • strzelczyk76
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.11
      • 823

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      A ja od kiedy mam rurkę filtracyjną, nieco niedopracowaną, to leci mi mąka, potem część tej mąki trafia do chmielenia, a potem i tak mam dobre i klarowne piwo. Nie wiem, czy w warunkach domowych zatem aż tak warto się przejmować klarownością brzeczki przedniej.
      też tak się zastanawiam, czy warto, ja nie filtruję wcale, korzystam z worka zaciernego - po zacieraniu wyciągam młóto, wysładzam, brzeczka już się grzeje do chmielenia, a mąka zostaje - oszczędzam dużo czasu, po chmieleniu mam po prostu więcej osadów, znad których zlewam wystudzoną brzeczkę...

      tak to mniej więcej wygląda:
      Attached Files
      NORMALNOŚĆ



      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Podoba mi sie. Skąd masz taki worek?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
          Ma. Na powierzchni młota osadza się warstwa gęstego błota, znacznie opóźniające przenikanie wody wysładzającej. Wzburzenie i przemieszanie wierzchniej częsci młóta przyśpiesza proces filtracji i poprawia wydajność. W przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje się specjalne noże i pługi do mieszania wierzchniej warstwy młóta.

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Podoba mi sie. Skąd masz taki worek?
            Z Brauparntera, zamówiłem przy okazji zakupu kociołka, zamawianie samego oczywiście nie opłaca się, jednak gdyby znaleść gdzieś u nas podobny materiał - możnaby łatwo uszyć takie ustrojstwo...

            a może gdyby było więcej chętnych, któryś z naszych sklepów internetowych zainteresowałby się sprowadzeniem?

            ja osobiście polecam takie rozwiązanie
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #21
              Sposobem na lepszą filtrację w podziurkowanej kadzi może być rozsypanie na dnie warstwy ryżu i takie przelanie brzeczki by ryż się nie uniósł (po ściance i na talerzyk) - gdzieś na forum o tym czytałem kiedyś w archiwum.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                W takim wypadku sprawdziłbym scukrowanie po gotowaniu - wszak ryż zawiera skrobię.
                Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-09-28, 16:56.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #23
                  Czy nie chodzi przypadniek o łuskę ryżową, której W_B chciał używać do filtrowania zacieru z dużym udziałem słodów pszenicznych?

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Czy nie chodzi przypadniek o łuskę ryżową, której W_B chciał używać do filtrowania zacieru z dużym udziałem słodów pszenicznych?
                    Może i o to chodziło ale nie wiem skąd ją wziąć

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Łuska to produkt uboczny przy oczyszczaniu ryżu. Ryż oczyszcza się chyba tylko w kraju pochodzenia, czyli nie w Polsce

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Może te dwa linki rozjaśnią sprawę rice hulls:
                        pierwszy link i drugi link
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • solozzo
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.08
                          • 87

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Łuska to produkt uboczny przy oczyszczaniu ryżu. Ryż oczyszcza się chyba tylko w kraju pochodzenia, czyli nie w Polsce
                          w Gdyni były łuszczarnie ryżu na pewno jeszcze za komuny, wydaje mi się że w porcie cały czas dystrybutorzy łuszczą sami co nieraz widac po ryżu jak się go konsumuje.
                          vere sede vacante est

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Twierdzisz, że jak ryż jest "brzydki" to na pewno jest łuszczony w Polsce?

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • DraveS
                              Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?
                              DraveS
                              Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich

                              Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
                              2017-12-16, 21:04
                            • Piotr1234
                              filtrowanie do-chmielonego brewkita
                              Piotr1234
                              Witam Serdecznie,

                              Mam takie pytanie, dodałem chmielu do brewkita (170g na 22l) , wstawiłem całość na burzliwą , czy będę to musiał filtrować , czy chmieliny same opadną? Chmiel wcześniej gotowałem 30 min(podobno gotowany jak przy zacieraniu opada). Nie zależy mi na super...
                              2015-10-29, 09:58
                            • Coldleon
                              Filtrowanie
                              Coldleon
                              Witam, forumowiczów.
                              Chciałaby uzyskać do Was kilka porad lub opinii na temat filtrowania zacieru. Przejrzałem forum i z tego, co wyczytałem zasadniczo jest kilka sposobów filtracji. Pierwszy, filtrowanie z podbiciem, przy użyciu np. filtratora z BA, filtracja z rurką z oplotu, ewentualnie...
                              2009-01-07, 09:56
                            • ART
                              Filtrowanie / kadź filtracyjna
                              ART
                              Czwarty temat, tym razem dot. filtracji, zaostał przygotowany przez Crizza i jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej...
                              2003-12-02, 13:58
                            • z_bychu
                              Filtrowanie
                              z_bychu
                              Mam pytanie. Jestem w posiadaniu dwóch siatek o śr. ok 30 cm. Jedna z oczkami 0,5 x 0,5 mm a druga z oczkami 1 x 1,5 mm. Która by się lepiej nadała do budowy filtra.
                              2009-05-30, 15:32
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...