Filtrowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Mało tego, że wysładzam wodą bezpośrednio na młóto, to jeszcze mieszam 1/2 młóta. Mimo mieszania brzeczka leci klarowna. No ale moje zasypy mają ok 10 kg
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • strzelczyk76
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.11
      • 823

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      A ja od kiedy mam rurkę filtracyjną, nieco niedopracowaną, to leci mi mąka, potem część tej mąki trafia do chmielenia, a potem i tak mam dobre i klarowne piwo. Nie wiem, czy w warunkach domowych zatem aż tak warto się przejmować klarownością brzeczki przedniej.
      też tak się zastanawiam, czy warto, ja nie filtruję wcale, korzystam z worka zaciernego - po zacieraniu wyciągam młóto, wysładzam, brzeczka już się grzeje do chmielenia, a mąka zostaje - oszczędzam dużo czasu, po chmieleniu mam po prostu więcej osadów, znad których zlewam wystudzoną brzeczkę...

      tak to mniej więcej wygląda:
      Attached Files
      NORMALNOŚĆ



      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Podoba mi sie. Skąd masz taki worek?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Ja bezpośrednio. A ma to jakieś znaczenie ?
          Ma. Na powierzchni młota osadza się warstwa gęstego błota, znacznie opóźniające przenikanie wody wysładzającej. Wzburzenie i przemieszanie wierzchniej częsci młóta przyśpiesza proces filtracji i poprawia wydajność. W przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje się specjalne noże i pługi do mieszania wierzchniej warstwy młóta.

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Podoba mi sie. Skąd masz taki worek?
            Z Brauparntera, zamówiłem przy okazji zakupu kociołka, zamawianie samego oczywiście nie opłaca się, jednak gdyby znaleść gdzieś u nas podobny materiał - możnaby łatwo uszyć takie ustrojstwo...

            a może gdyby było więcej chętnych, któryś z naszych sklepów internetowych zainteresowałby się sprowadzeniem?

            ja osobiście polecam takie rozwiązanie
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #21
              Sposobem na lepszą filtrację w podziurkowanej kadzi może być rozsypanie na dnie warstwy ryżu i takie przelanie brzeczki by ryż się nie uniósł (po ściance i na talerzyk) - gdzieś na forum o tym czytałem kiedyś w archiwum.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                W takim wypadku sprawdziłbym scukrowanie po gotowaniu - wszak ryż zawiera skrobię.
                Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-09-28, 16:56.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #23
                  Czy nie chodzi przypadniek o łuskę ryżową, której W_B chciał używać do filtrowania zacieru z dużym udziałem słodów pszenicznych?

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Czy nie chodzi przypadniek o łuskę ryżową, której W_B chciał używać do filtrowania zacieru z dużym udziałem słodów pszenicznych?
                    Może i o to chodziło ale nie wiem skąd ją wziąć

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Łuska to produkt uboczny przy oczyszczaniu ryżu. Ryż oczyszcza się chyba tylko w kraju pochodzenia, czyli nie w Polsce

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Może te dwa linki rozjaśnią sprawę rice hulls:
                        pierwszy link i drugi link
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • solozzo
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.08
                          • 87

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Łuska to produkt uboczny przy oczyszczaniu ryżu. Ryż oczyszcza się chyba tylko w kraju pochodzenia, czyli nie w Polsce
                          w Gdyni były łuszczarnie ryżu na pewno jeszcze za komuny, wydaje mi się że w porcie cały czas dystrybutorzy łuszczą sami co nieraz widac po ryżu jak się go konsumuje.
                          vere sede vacante est

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Twierdzisz, że jak ryż jest "brzydki" to na pewno jest łuszczony w Polsce?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X