Mam jeszcze jedną uwage w temacie. Żadne z 3 piw na których wystąpiła zawiesina, nie ma praktycznie w ogóle piany. Od razu dodam, że zasyp dwoch sugerowałby raczej obfitą pianę. Czas leżakowania w butelkach także powinien zapewnić obfitą pianę (nagazowanie jest).
Biały osad po cichej / Zdążyć przed kwasem...
Collapse
X
-
-
Ja teraz mam podobny problem:
Po 10 dniach fermentacji cichej na powierzchni utworzył się białawy "pergaminowy" kożuszek.
Mam pytanie: czy to może być efekt zastosowania Hop Aroma Tab?
5 dni temu (nie było żadnego kożucha) dodałem 1/5 tabletki HAT na 15 litrów (po prostu pokruszyłem i wrzuciłem na wierzch brzeczki, lekko zamieszałem fermentorem ).
Teraz piwo w smaku jest niezłe tylko wyczuwam trochę obcego- jakby sztucznego aromatu
( chyba chmielowego? ) ale to pewnie po tej tabletce.
Dodatkowa informacja: 5 dni temu piwo miało 5-6 blg (początkowe 16-17 )
Teraz, po 5 dniach, ma 5 Blg czyli praktycznie tyle samo.
Co powinienem zrobić? (zamierzałem dziś butelkować)rowarek esołaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83Ja teraz mam podobny problem:
(...)
Co powinienem zrobić? (zamierzałem dziś butelkować)
Edit: chociaż ja też chmieliłem na zimno, tyle że granulatem w siateczce. Może to coś z tym chmielem jednak. W sumie chmiel chyba jałowy nie był.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2006-11-26, 10:04.Comment
-
Ja bym jak najbardziej butelkował. Jakiś czas temu zabutelkowałem warke, która miała baaardzo duży kożuch, piwo jest pijalne jak najbardziej. Wg. mnie, powodem tego jest chyba zbyt duża powierzchnia wolnego powietrza w fermentatorze oraz jak napisał Kopyr, zbyt wysoka temperatura.
Co do kolejnych spostrzeżeń, to te moje piwka z zawiesiną nie miały jednak żadnego obcego powonienia. Wtedy tak mi się wydawało, jednak teraz już wiem, że to akurat przez Trappist High GravityPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83Przez THG?
Ta warka była właśnie na drożdżach trappist.
Fermentacja cicha trwała 10 dni, więc nie za długo,
ale w fermentorze jest tylko 15 litrów piwa.THG wg. mnie dodaja piwku dość charakterystycznego smaku i zapachu. Wcześniej o tym nie wiedziałem bo ich nie używałem. Poczatek ich używania u mnie przypadł właśnie na 3 warki pod rząd gdzie pokazała mi się ta zawiesina. Wnioskowałem więc, ze ten zapach jest przez zawiesine, ale myliłem się, on był przez THG.
Jeśli w fermentatorze było tylko 15 L to w tym właśnie upatrywałbym źródło problemu.Pozdrawiam
djComment
-
Film pływający na powierzchni sfermentowanej brzeczki jest prawdopodobnie wynikiem niedość szczelnego zamknięcia pokrywy fermentora, wyschnięcia rurki fermentacyjnej, itp. - krótko mówiąc wniknięcia powietrza i tlenu do piwa. To stwarza warunki rozwoju dla pleśni i bakterii aeorobowych.
Nawet gdyby tak było, piwo ciągle będzie wypijalne, chociaż w Konkursie Piw Domowych raczej nie zwycięży
Wśród bakterii aerobowych pospolite są te produkujące kwas octowy (kwas octowy pachnie jak ocet domowy, aldehyd octowy jak niedojrzałe jabłka). W tym przypadku też nie należy wpadać w panikę - dość powiedzieć, że np. wiele piw belgijskich (nie tylko Lambiki) wykazuje lekkie octowe nuty.
W końcu są i takie bakterie aeorobowe, które szkodzą jedynie wizerunkowi piwa (film, obrączka w szyjce butelki), a praktycznie nie wpływają na smak i pozostałe walory trunku.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesW końcu są i takie bakterie aeorobowe, które szkodzą jedynie wizerunkowi piwa (film, obrączka w szyjce butelki), a praktycznie nie wpływają na smak i pozostałe walory trunku..
Comment
-
No i mi też coś takiego przydarzyło się, dokładnie wyglada ak na zdjęciu z pierwszego wpisu.
Zakapslowałem piwo bez tego białego i przepłukuje drożdze, gdyż już nastepna warka chłodzi się... Zobaczymy co z tego wyjdzie..
Moim zdaniem przyczyną była zbyt wysoka temperatura przy przelewaniu na fermentację cichą: trzy tygodnie temu były jeszcze upały. Piwa było 27 litrów w 33 litrowym fermentatorze.Comment
-
Niestety nie. Przepłukałem je, odstały sie w kuflu, zdjąłem górna warstwę i zadałem nastepną warkę (100% monachijskiego).
Mam na burzliwej już trzy tygodnie Weizenbocka na drożdach 3068 i postanowiłem go rozlać, by nie zrobiło sie to samo, a drożdze do słoika i lodówki . Niech czekają na swoją kolej, muszę tylko poczytać o skosach.Comment
-
Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Mija dwa tygodnie, a w butelkach osad nie odtwarza się...
Piwo w smaku jest bardzo dobre, zobaczymy co bedzie za 4 tygodnie. A może nie zobaczymy, gdyż obecnie jest go połowa stanu początkowego...
Druga warka dopiero co zakapslowana, ale również nia ma objawów zakażenia. Najprawdopodobniej niskie temperatury zlikwidowały infekcje.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025
Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.
Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-12, 15:35 -
-
Cześć,
Tydzień temu z niedzieli na poniedziałek przygotowałem swoją pierwszą brzeczke. Po około 24h drożdże wystartowały, wszystko przebiegało na moje oko w porządku. Dzisiaj sprawdzając, jak się sprawy mają zauważyłem, że na powierzchni pływają fusy coś Ala martwe drożdże,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam od 2giej Warki mam taki osad w kilku butelkach. Przypomina jakiś kożuszek zwiewny...
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahwx.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahww.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahws.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswa...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2019-08-19, 18:28 -
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment