Biały osad po cichej / Zdążyć przed kwasem...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Biały osad po cichej / Zdążyć przed kwasem...

    Po 2 tygodniowej cichej postanowiłem przelać piwko do butelek. Gdy otworzyłem fermentator, na powierzchni piwa znajdował się biały osad (Jak na zdjęciu). W dotyku przypominał krem, był bowiem dość tłusty. Tego co pływało na powierzchni nie zbierałem (tutaj chyba zrobiłem błąd). Teraz, kilka dni po zabutelkowaniu, widze taki sam osad na powierzchni piwa w butelkach. Piwo w smaku jest ok. Skąd ten osad i co to ?

    PS. Fotka jest zrobiona po przelaniu połowy piwa do drugiego fermetnatora. Pierwotnie tego osadu było dużo więcej.
    Attached Files
    Pozdrawiam
    dj
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    ...W dotyku przypominał krem, był bowiem dość tłusty...
    Mogły to być bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Leuconostoc np: L. mesenteroides.
    Odpowiadają one za tzw. śluzowacenie. Pewności oczywiście nie mam.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      ... na powierzchni piwa znajdował się biały osad ...
      Jakim cudem osad może znajdować się na powierzchni piwa? Osad to jest coś, co się osadza, czyli opada grawitacyjnie aż do osiągnięcia jakiejś twardszej powierzchni.

      Ze zdjęcia wygląda, że mogą to być dofermentowujące drożdże, ale to też tylko zgadywanka.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23929

        #4
        o to samo chciałem się też dopytać, bo po ósmej warce (wysłodkowa 12* po porterze) mieliśmy chyba identyczną sytuację. dodatkowym niemiłym akcentem był nieco octowy zapaszek, ale w smaku tego nie czułem :/
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          o to samo chciałem się też dopytać, bo po ósmej warce (wysłodkowa 12* po porterze) mieliśmy chyba identyczną sytuację. dodatkowym niemiłym akcentem był nieco octowy zapaszek, ale w smaku tego nie czułem :/
          Ja mam słaby węch, mogłem nie wyczuć
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Mieliscie więcej szcęścia niz ja. W mocnym piwie, a co zatym idzie po dlugiej, cichej fermentacji, nie tylko zapaszek byl octowy ale i posmak. Po zabutelkowaniu posmak nabieral mocy, więc piwo niestety do ścieku. Typowy kwasizur(kto takiego nie ma na rozkladzie)

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #7
              Ale tez miałeś białą zawiesinę ? Kwasizura np. ja nie mam na rozkladzie No... ale ten moze byc pierwszym. W dodatku to byla 13 warka
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Zawiesina byla identyczna jak ta na zdjęciu, ale powtarzam cicha byla bardzo dluga(ponad 3 tygodnie)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23929

                  #9
                  też za długo zwlekaliśmy żeby rozlać piwo (niestety ze względu na brak czasu tak wyszło :/ ), myślę że mamy nauczkę

                  w dotyku była to śluzowata, tłusta, jakby zawiesina z prawdopodobnie skłaczkowanymi drożdżami.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Przeszperałem to tu to tam i znalazłem kilka informacji.
                    Źródła, oprócz wspomnianych przeze mnie bakterii śluzujących wspominają o możliwości zarażenia drożdżami Brettanomyces, których obecność może się właśnie objawiać takim białym kożuszkiem.
                    Zapach octwowy bezwzględnie wskazuje na bakterie z rodzaju Acetobacter ssp i/lub ich pochodne np. Gluconobacter ssp. Do życia niezbędny jest im tlen, stąd ogranicznie jego dopływu w trakcie fermentacji cichej może w znacznym stopniu obniżyć prawdopodobieństwo powstanie kwasiżura.
                    Bez odbioru
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #11
                      Ja jak kiedyś zrobiłem miesięczną (sic!) cichą to też mi się tak drożdże na powierzchni pojawiły. Co ciekawe: były niemalże suche i kiedy zrobiłem z nich gęstwę to w następnej warce błyskawicznie wystartowała.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        ...Co ciekawe: były niemalże suche i kiedy zrobiłem z nich gęstwę to w następnej warce błyskawicznie wystartowała.
                        I tak się robi drożdże suche...hihihi...
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          W dodatku to byla 13 warka
                          Miej się na baczności, mój pierwszy kwasiżur to własnie warka nr 13
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • kentaki
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 452

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Ja jak kiedyś zrobiłem miesięczną (sic!) cichą to też mi się tak drożdże na powierzchni pojawiły. Co ciekawe: były niemalże suche ...
                            Ja takie efekty zaobserwowałem jedynie przy US-56, z tym że drożdże na powierzchni utrzymywały się cały czas.

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #15
                              Cholera, ja miałem to samo przy 13 warce
                              Na razie to piwo stoi w premixie więc nie wiem czy to samo pojawiło się ponownie.
                              Po cichej zebrałem toto z powierzchni piwa i zlałem piwo do beczki bo w smaku było dobre.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X