Piwo bez drożdży

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zibiolot
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 195

Piwo bez drożdży

Takie lamerskie pytanie. Teraz używanie drożdży w procesie produkcji piwa jest normą. Mnie ciekawi jakie stężenie alkoholu w piwie można uzyskać (było uzyskiwane) bez ich używania.
    I trochę z innej beczki, właściciele Broka dali prikaz, aby wszelkie zamawiane gadżety, reklamy itp. były porządnej jakości. Kilka nowych rzeczy dostałem do knajpy i rzeczywiście wyglądają porządnie.
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot
    . Teraz używanie drożdży w procesie produkcji piwa jest normą. Mnie ciekawi jakie stężenie alkoholu w piwie można uzyskać (było uzyskiwane) bez ich używania.
    Przede wszystkim to można tak duże stężenie kwasu uzyskać Trudno powiedzieć, zależy czym zakazi się brzeczka

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

Takie lamerskie pytanie. Teraz używanie drożdży w procesie produkcji piwa jest normą. Mnie ciekawi jakie stężenie alkoholu w piwie można uzyskać (było uzyskiwane) bez ich używania.
      I trochę z innej beczki, właściciele Broka dali prikaz, aby wszelkie zamawiane gadżety, reklamy itp. były porządnej jakości. Kilka nowych rzeczy dostałem do knajpy i rzeczywiście wyglądają porządnie.
      Ja bym nie bazował na pytaniu: jakie stężenie alkoholu uzyskam? Bardziej trafne będzie: co w ogóle z tego bedzie? I czy domownicy to przeżyją?
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

A znasz jakieś inne grzyby, bakterie itp. występujące w przyrodzie, przerabiające cukry na alkohol?
        Chodziło Ci pewnie o używanie szlaczetnych odmian drożdzy, oczywiście że można się bez nich obejść. Patrz np. lambiki.
        W powietrzu jest mnóstwo różnego tałatajstwa w tym także dzikich odmian drożdzy.
        W domowym winiarstwie często korzysta się z drożdzy znajdujacych się na owocach.
        Bez problemu uzyskuje się wtedy wino 7-8%.
        Z piwem jest podobnie trudniej tylko o te dzikie drożdze, lambiki produkuje sie w pomieszczeniach wykorzystywanych do tych celów od xxx lat. Można powiedzieć że drożdze tam wprost fruwają w powietrzu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2006-09-30, 09:02.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Nie tylko w domowym winiarstwie wykorzystuje sie dzikie drożdże. W krajach winiarskich jest to normą.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• zibiolot
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.12
            • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Ja bym nie bazował na pytaniu: jakie stężenie alkoholu uzyskam? Bardziej trafne będzie: co w ogóle z tego bedzie? I czy domownicy to przeżyją?
            No to trochę inaczej. Piwopodobny napój w starożytności ile miał %. Od którego wieku dodawane są wyhodowane specjalnie drożdże?

Comment

• reeb
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.09
              • 25

Od którego wieku dodawane są wyhodowane specjalnie drożdże?
              z wyszperanego tekstu wynika, ze cyt.
              "badania archeologiczne wykazały, iż Egipcjanie stosowali drożdże w czystej postaci.",

gdzies znalazlem informacje, ze w Newcastle Breweries w 1996 wyprodukowano "Tutankhamon Ale" z wykorzystaniem osadów znalezionych w naczyniach pochodzących ze starożytnego Egiptu... wyszlo im tego chyba ok. 1000 butelek sprzedawanych po 50 funtow za szt. piwo mialo 5-6% alkoholu.

z innych informacji wynika, ze w starozytniosci formowano "ciasto" z kielkujacych ziaren, które wypiekano by nastepnie wymieszac z drozdzami i woda tworzac w ten sposob nastaw do fermentacji, ponoc dodawano owocow, przez co napoj bardziej chyba przypominal wino niz piwo.

takie chlebowe piwo robili sumerowie jedna z wspolczesnych rekonstrukcji procesu warzenia daje ok. 3.5% alk. napitek.
              ...

Comment

• tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

Mi przypadkiem udało się zrobić piwo na dzikich drożdżach:

Po warzeniu i po ostudzeniu całej warki ( 20l ) odlałem jakieś 300ml brzeczki do sterylnej butelki po piwie ( 650 ml ). Tą brzeczkę chciałem wykorzystać podczas butelkowania.
                Popełniłem przy tym 2 błędy:

1. w butelce było zbyt dużo powietrza
                2. butelka stała w mieszkaniu, w temp. ok 25 stopni.

Kiedy po trzech tygodniach otworzyłem butelkę ( )

kapsel wystrzelił z hukiem i oczywiście z piwem (została mała szrama na suficie)

W butelce zostało jakieś 50ml "piwa"

w każdym razie miało zapach i smak( ) piwa

Więc próbować można, jeśli nie szkoda ludzi ( i sufitu )
                Ostatnia zmiana dokonana przez tomcio83; 2006-10-04, 20:15.
                rowarek esoła

Comment

Przetwarzanie...
                X