Jestem bardzo poczatkujacym troche poczytalem na temat domowego warzenia piwa , ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
Zaczne tak.
Jestem smakoszem piwa (chyba tak jak kazdy na tym forum ) wiec po przeczytaniu paru for zdecydowalem sie na samodzielne warzenie , zeby ulatwic zadanie na pierwszy raz w OBI kupilem brewkita 28-09-2006 zaczolem moje zmagania tak jak to bylo w instrukcji zagotowalem wode z 1kg cukru potem polaczylem z brewkitem , calosc przelalem do baniaka (w ktorym pedze wino) poniewaz nie mam pojemnika do fermentacji po wystudzeniu do ok 27 st. C wsypalem drozdze i zamknolem to wszystko tak jak przy winie , po pewnym czasie na powierzchni zrobila mi sie piekna biala piana ( taka ja w piwku) po brzegach miala kolor bursztynowy , fermentacja sie zaczela przez rurke widac jak ucieka powietrze (lub nie wiem co ) ale 30-09-2006 piana calkowidzie zniknela a cala mieszanka w butli zrobila sie metna koloru bursztynowego .Temperatura otoczenia to ok 21-24 st C
Czy tak ma byc ?
Co z piana ?
Moze zrobilem gdzies jakis blad ?
Zaczne tak.
Jestem smakoszem piwa (chyba tak jak kazdy na tym forum ) wiec po przeczytaniu paru for zdecydowalem sie na samodzielne warzenie , zeby ulatwic zadanie na pierwszy raz w OBI kupilem brewkita 28-09-2006 zaczolem moje zmagania tak jak to bylo w instrukcji zagotowalem wode z 1kg cukru potem polaczylem z brewkitem , calosc przelalem do baniaka (w ktorym pedze wino) poniewaz nie mam pojemnika do fermentacji po wystudzeniu do ok 27 st. C wsypalem drozdze i zamknolem to wszystko tak jak przy winie , po pewnym czasie na powierzchni zrobila mi sie piekna biala piana ( taka ja w piwku) po brzegach miala kolor bursztynowy , fermentacja sie zaczela przez rurke widac jak ucieka powietrze (lub nie wiem co ) ale 30-09-2006 piana calkowidzie zniknela a cala mieszanka w butli zrobila sie metna koloru bursztynowego .Temperatura otoczenia to ok 21-24 st C
Czy tak ma byc ?
Co z piana ?
Moze zrobilem gdzies jakis blad ?
Comment