Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Szukal na roznych forach dobrych doradcow no i chyba narescie trafilem
1.Czy do tej dezynfekcji trezba uzywac jakis specjalnych srodkow ?
2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika budziol26
Szukal na roznych forach dobrych doradcow no i chyba narescie trafilem
1.Czy do tej dezynfekcji trezba uzywac jakis specjalnych srodkow ?
2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne
Poczytaj forum, zwłaszcza dział Browarnictwo Amatorskie. Byc może ktoś Ci odpowie, ja nie mam w tej chwili czasu. Co do zakupu surowców i sprzętu zajrzyj tu:
2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
zdaniem niektórych można od razu zacząć warzyć ze słodu. Moim zdaniem lepiej opanować po kolei pewne aspekty warzenia, czyli następnym razem warka z ekstraktu + chmielenie.
3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne
są tacy co liczą. najłatwiej przeliczyć jest biorąc pod uwagę tylko surowce, niemniej kłopotliwe staje się gdy chcesz wyliczyć wraz z mediami (woda, gaz, prąd) i wtedy przestaje mieć to sens. może się okazać, że w sklepie jest taniej (tylko czy lepsze!?)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
są tacy co liczą. najłatwiej przeliczyć jest biorąc pod uwagę tylko surowce, niemniej kłopotliwe staje się gdy chcesz wyliczyć wraz z mediami (woda, gaz, prąd) i wtedy przestaje mieć to sens. może się okazać, że w sklepie jest taniej (tylko czy lepsze!?)
Nie, no media, to za przeproszeniem są groszowe sprawy. Nie przesadzajmy. Tym co moze znacznie wpłynać na cenę piwa jest amortyzacja sprzętu. No, ale tu wystarczy przyjąć odpowiednio długi okres amortyzacji i już jest OK
A wracajac do tej piany o ktora pytalem sie na poczatku no czy ma byc teraz przy burzliwej fermentacji czy moze byc jej brak tak jak ja to mam po 2 dniu. ?
na forum prawie każdy nowy zakłada wątek w stylu "co z tą pianą? bo mnie opadła w 2 dni". skończyła się fermantacja burzliwa to i siadła... nie zdarzyło mi się by brew-kitowe drożdże przy nastawie blg 11-12 blg pracowały dłużej (w takiej temp.).
No juz mija 5 dzien mojej pierwszej warki wiecej wolnego czasu bede mial dopiero w piatek po pracy .
Przy pomiarze blg przed fermentacja mialem 13 ,
przez rurke juz coraz mniej bulgocze czy moge poczekac jeszcze do piatku czy mam teraz sprawdzic blg ? jezeli tak to jaki ma byc ? i czy mam dalej zamknac balon ?
Comment