Zanik piany / szybka fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #16
    Ad 1) Sterylizacja, czyli dezynfekcja. Mycie to za mało.
    Ad 2 i 3) Tak.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      .... to już przy cichej, która trwa kilka/kilkanaście dni, wydaje mi się to problematyczne.
      Ja używam wiadra z kranikiem tylko do rozlewu
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Ja używam wiadra z kranikiem tylko do rozlewu
        No i o to mi chodziło. Robię tak samo.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #19
          W niektórych prymitywnych browarach potrafią do filtracji używać.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            W niektórych prymitywnych browarach potrafią do filtracji używać.
            Wtedy nie trzeba dezynfekować, więc problem nie dotyczy tego zastosowania.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8109

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Ja używam wiadra z kranikiem tylko do rozlewu
              Ja do cichej i od razu do rozlewu.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • budziol26
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.09
                • 10

                #22
                Szukal na roznych forach dobrych doradcow no i chyba narescie trafilem
                1.Czy do tej dezynfekcji trezba uzywac jakis specjalnych srodkow ?
                2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
                3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika budziol26
                  Szukal na roznych forach dobrych doradcow no i chyba narescie trafilem
                  1.Czy do tej dezynfekcji trezba uzywac jakis specjalnych srodkow ?
                  2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
                  3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne
                  Poczytaj forum, zwłaszcza dział Browarnictwo Amatorskie. Byc może ktoś Ci odpowie, ja nie mam w tej chwili czasu. Co do zakupu surowców i sprzętu zajrzyj tu:

                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika budziol26
                    Szukal na roznych forach dobrych doradcow no i chyba narescie trafilem
                    1.Czy do tej dezynfekcji trezba uzywac jakis specjalnych srodkow ?
                    pirosiarczyn sodu lub potasu sam lub w połączeniu z kwaskiem cytrynowym (podobnoż silniejszy efekt), ew. chemipro - czyli tzw. zestawy do dezynfekcji.

                    2.Czy po udanej pierwszej warce na brewkicie mozna sie porwac na inne warzenie ? gdzie moge znalesc jakies przepisy ? instrukcje ?
                    zdaniem niektórych można od razu zacząć warzyć ze słodu. Moim zdaniem lepiej opanować po kolei pewne aspekty warzenia, czyli następnym razem warka z ekstraktu + chmielenie.

                    3.Czy ktos liczyl ile kosztuje wyprodukowanie 0,5l piwa ? albo to jest nie przeliczalne
                    są tacy co liczą. najłatwiej przeliczyć jest biorąc pod uwagę tylko surowce, niemniej kłopotliwe staje się gdy chcesz wyliczyć wraz z mediami (woda, gaz, prąd) i wtedy przestaje mieć to sens. może się okazać, że w sklepie jest taniej (tylko czy lepsze!?)
                    Last edited by e-prezes; 2006-10-02, 10:20.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      są tacy co liczą. najłatwiej przeliczyć jest biorąc pod uwagę tylko surowce, niemniej kłopotliwe staje się gdy chcesz wyliczyć wraz z mediami (woda, gaz, prąd) i wtedy przestaje mieć to sens. może się okazać, że w sklepie jest taniej (tylko czy lepsze!?)
                      Nie, no media, to za przeproszeniem są groszowe sprawy. Nie przesadzajmy. Tym co moze znacznie wpłynać na cenę piwa jest amortyzacja sprzętu. No, ale tu wystarczy przyjąć odpowiednio długi okres amortyzacji i już jest OK
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #26
                        no jak komuś piwo (same surowce) wychodzi po 25 gr to i media groszowe będą.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #27
                          Ja kiedyś z ciekawości starałem się policzyć jak najdokładniej. Cena za 0,5dm3 gotowego piwa wahała się od 0,8zł do 3zł. Zależnie od użytych surowców.
                          Last edited by JAckson; 2006-10-02, 15:12.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • budziol26
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.09
                            • 10

                            #28
                            A wracajac do tej piany o ktora pytalem sie na poczatku no czy ma byc teraz przy burzliwej fermentacji czy moze byc jej brak tak jak ja to mam po 2 dniu. ?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #29
                              na forum prawie każdy nowy zakłada wątek w stylu "co z tą pianą? bo mnie opadła w 2 dni". skończyła się fermantacja burzliwa to i siadła... nie zdarzyło mi się by brew-kitowe drożdże przy nastawie blg 11-12 blg pracowały dłużej (w takiej temp.).
                              Last edited by e-prezes; 2006-10-02, 23:05.

                              Comment

                              • budziol26
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2006.09
                                • 10

                                #30
                                No juz mija 5 dzien mojej pierwszej warki wiecej wolnego czasu bede mial dopiero w piatek po pracy .
                                Przy pomiarze blg przed fermentacja mialem 13 ,
                                przez rurke juz coraz mniej bulgocze czy moge poczekac jeszcze do piatku czy mam teraz sprawdzic blg ? jezeli tak to jaki ma byc ? i czy mam dalej zamknac balon ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X