Tym samym warka nr 5 dolaczylem do grona producentow kwasow. No moze nie do konca...
Przygotowalem piwo zgodnie z zasadami z tego co mialem przeterminowane (a na pewno po terminie Najlepiej spozyc przed). Cos w kierunku Brown ale, ekstrakt jasny i bursztynowy + zatarte ok. kg monachijskiego i karmelowego. Piwo po burzliwej smokowalo dobrze, Blg 11-->5,5. Wynik nie powalil i poszlo na cicha... po 7 dniach nalot ja na wodzie poogorkach kiszonych, Blg 5, smak chyba gorszy, na pewno nie kwas.
fermentory, weze, kranik sterylizowane Ace (lyzka na 5l, przez godzine albo dluzej). Lyzka itp parzone lub wyparzane we wrzatku. Wszystko niestety stalo w piwnicy w ktotej gdzie niegdzie jest plesn i wilgoc, ale majac ta swiadomosc staralem sie tym dokladniej czyscic. Jedyne obiekcie moge miec do pokrywek ktore byly dobrze umyte, ale nie zanurzone po obu stronach tylko od srodka -- kontak z roztworem w fermentorze.
Gdzie tkwi blad? Co zrobic zeby sie nie powtrzylo.
Spider
Przygotowalem piwo zgodnie z zasadami z tego co mialem przeterminowane (a na pewno po terminie Najlepiej spozyc przed). Cos w kierunku Brown ale, ekstrakt jasny i bursztynowy + zatarte ok. kg monachijskiego i karmelowego. Piwo po burzliwej smokowalo dobrze, Blg 11-->5,5. Wynik nie powalil i poszlo na cicha... po 7 dniach nalot ja na wodzie poogorkach kiszonych, Blg 5, smak chyba gorszy, na pewno nie kwas.
fermentory, weze, kranik sterylizowane Ace (lyzka na 5l, przez godzine albo dluzej). Lyzka itp parzone lub wyparzane we wrzatku. Wszystko niestety stalo w piwnicy w ktotej gdzie niegdzie jest plesn i wilgoc, ale majac ta swiadomosc staralem sie tym dokladniej czyscic. Jedyne obiekcie moge miec do pokrywek ktore byly dobrze umyte, ale nie zanurzone po obu stronach tylko od srodka -- kontak z roztworem w fermentorze.
Gdzie tkwi blad? Co zrobic zeby sie nie powtrzylo.
Spider
Comment