Popsute piwo - jak uniknąć w przyszłości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Popsute piwo - jak uniknąć w przyszłości

    Tym samym warka nr 5 dolaczylem do grona producentow kwasow. No moze nie do konca...

    Przygotowalem piwo zgodnie z zasadami z tego co mialem przeterminowane (a na pewno po terminie Najlepiej spozyc przed). Cos w kierunku Brown ale, ekstrakt jasny i bursztynowy + zatarte ok. kg monachijskiego i karmelowego. Piwo po burzliwej smokowalo dobrze, Blg 11-->5,5. Wynik nie powalil i poszlo na cicha... po 7 dniach nalot ja na wodzie poogorkach kiszonych, Blg 5, smak chyba gorszy, na pewno nie kwas.

    fermentory, weze, kranik sterylizowane Ace (lyzka na 5l, przez godzine albo dluzej). Lyzka itp parzone lub wyparzane we wrzatku. Wszystko niestety stalo w piwnicy w ktotej gdzie niegdzie jest plesn i wilgoc, ale majac ta swiadomosc staralem sie tym dokladniej czyscic. Jedyne obiekcie moge miec do pokrywek ktore byly dobrze umyte, ale nie zanurzone po obu stronach tylko od srodka -- kontak z roztworem w fermentorze.

    Gdzie tkwi blad? Co zrobic zeby sie nie powtrzylo.

    Spider
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    A ile było tego roztworu dezynfekującego w wiadrze?
    Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-10-01, 18:11.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Też mi się trafiła jedna warka z takim nalotem. Po 4 tygodniach od zabutelkowania (zabutelkowałem na próbę) było jeszcze pijalne, żadnych kwaśnych akcentów, ale po miesiącu było już niepijalne. Cóż, wypadek przy pracy! Nie zaniechaj prac związanych z dezynfekcją, tyle.

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #4
        Powiem tak: czasami chciałabym znać odpowiedź na takie pytanie...

        W kwestii pewności: cicha fermentacja była w balonach, prawda???
        Bo jeśli w piwnicy widoczne są grzybnie, to zarodniki w powietrzu latają, aż miło. Balon, zabezpieczony dodatkowo parafilmem jest bezpieczniejszy, niż fermentor....
        I może jeszcze jedna sprawa: ale, to piwo, które może fermentować w nieco wyższej temperaturze. Może na przyszłość, spróbuj fermentacji w zaciszu domowym - upałów już nie ma, ogrzewania jeszcze nie - niezłe domowe warunki dla piw górnej fermentacji...

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Latem w powietrzu znajduje się mnóstwo bakterii i różnych zarodników. No a powietrza w domowych warunkach zdezynfekować się raczej nie da. Często wystarczy kontakt zimnej (lub właśnie chłodzącej się - ilu piwowarów na czas chłodzenia zostawia odkrytą brzeczkę?) brzeczki z takim powietrzem i po warce.

          Zimą takich problemów raczej nie ma. Dlatego wydaje mi się, że w powyższym tkwi problem. W końcu kiedyś piwo warzono tylko w czasie od października do kwietnia...

          Comment

          • spider74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.12
            • 77

            #6
            Cicha odbywala sie w fermetorze zakrytym, wczesniej tez byl zakryty tylko jednak z dostepem powietrza przy burzliwej.

            Fermentacja nie odbywala sie w piwnicy tylko w domu temp. ok. 21 st. C.

            Co do roztworu to 1 lyzka na 5 litrow, a litrow tyle ile wlezie z meniskiem do fermentora.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            A ile było tego roztworu dezynfekującego w wiadrze?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • heckler
              Czechy, Úvaly, Škvorecká 725, Akciový pivovar Libertas
              heckler
              Pod koniec września browar zorganizował dni otwarte, niestety w ostatniej chwili rodzinne sprawy pokrzyżowały nam plany i na imprezkę nie dotarliśmy. Drugie i udane podejście zrobiliśmy 01.11 .
              Z racji, że browar otwierany jest codziennie, ale dopiero od godziny 15-22 do miejscowości...
              2019-12-02, 08:22
            • heckler
              Czechy, Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
              heckler
              Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
              Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
              ...
              2023-05-16, 14:37
            • heckler
              Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
              heckler
              Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

              To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
              2025-01-17, 10:05
            • wojtemac
              Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
              wojtemac
              Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
              - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
              - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
              - termometr analogowy
              - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
              2024-09-15, 11:09
            • bastion
              Bułgaria, Mezdra, Ul. Pazara, Hotelski Kompleks Ariel.
              bastion
              Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
              Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
              2024-09-04, 21:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...