7 dzien i w pszeniczniaku 6 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pawcik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.08
    • 108

    7 dzien i w pszeniczniaku 6 Blg

    Witam

    Jako ze jestem poczatkujący i to jest dopiero moja 2 warka a 1 z pszenicznym mam pytanie:
    przed chwila sprawdzalem i nadal mam 6 Blg po 7 dniach ktore dzisiaj wieczorem bedą.
    Warzylem z gotowca Coopers i ekstraktu Coopers pszenicznego.
    Dałem drozdze Safale US-56.
    Czy jeszcze poczekac parę dni czy juz butelkowac ??
    W fermentorze jest ładna gruba piana tak ze nie wiem czy fermentacja już się zakończyła.
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
    Witam

    W fermentorze jest ładna gruba piana tak ze nie wiem czy fermentacja już się zakończyła.
    No ja tam nie wiem, ale jeśli młodsza siostra nie dolała Ci szamponu do warki to piana raczej nie świadczy o zakończeniu fermentacji.

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #3
      pszenica na U56

      a co do pytania: czekaj aż piany nie będzie!
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Pawcik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.08
        • 108

        #4
        Musiałem dac takie drożdze bo innych pod reka nie miałem niestety, ale smak jest tego piwa nawet calkiem calkiem
        Wszedzie slyszalem że fermentacja sie konczy po ok 7 dniach i potem mozna rozlewac, dlatego sie pytam.
        Fermentuje teraz w temperaturze 18-19 stopni, jak dlugo mniej wiecej jeszcze będzie fermentowac zanim piana zacznie zanikac ?

        Comment

        • adanjan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.08
          • 77

          #5
          Miałem bardzo podobnie, choć wazyłem z zestawu BA (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63509), u mnie piana znikneła szybciej ale tez miałem po tygodniu 6Blg. Postawiłem na cichą, spadło do 5Blg i po tygodniu rozlałem. Teraz mam reweeeelacyyyjne piwko pszeniczne. Najlepsza warka z 6 jakie zrobiłem.

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
            Wszedzie slyszalem że fermentacja sie konczy po ok 7 dniach i potem mozna rozlewac
            Nie patrz sztywno na podawaną w instrukcjach ilość dni fermentacji. Burzliwa kończy sie wtedy, kiedy zobaczysz, że piana zanika i widzisz już "lustro" piwa. Wtedy, zamiast butelkować, warto każde piwo schłodzić (o ile to mozliwe) i przelać na f. cichą. Moim zdaniem spieszenie się z butelkowaniem nie jest dobrym rozwiązaniem.

            Comment

            • BeerKing
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.11
              • 6

              #7
              długość burzliwej

              Czy można na dłużej zostawić piwo w fermantatorze niż 7 dni. Areometer mówi mi że jeszcze nie koniec fermentacji.

              Jak długo może stać 2 tygodnie?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Jak trzeba to i 2 tygodnie , a bywa że i miesiąc stoi
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • wesolcmg
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 78

                  #9
                  Witam.
                  Mam pytanie odnośnie pszenicznego bo u mnie burzliwa była 7dni(3,5blg) następnie 7dni(2,5blg) po czym rozlałem w butelki które stoją już tydzień.
                  Czy warto już spróbować czy raczej to nie będzie jeszcze ten smak?

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pszeniczne już powinno być dobre
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X