Zacieranie z jedną długą przerwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Zacieranie z jedną długą przerwą

    Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
    Krzysiu tak robi i nawet to opisywał na forum - poszukaj.

    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Przy ostatnich dwóch warkach tak zrobiłem. Trzymałem potem wszystko przez dwie godziny. Wyższa wydajność, a i smakowo jest inaczej. Wydaje mi się pełniejsze, ale mogę się mylić.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

        #4
        Jest to tak zwane zacieranie "po angielsku" - jak opisał to Krzysiu. Angole przy swoich ale właśnie tak robią, a efekty mają chyba nienajgorsze My osobiście nigdy nie stosowaliśmy jednej uśrednionej przerwy, ale trzeba będzie spróbować...
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Ja stosuję taką metode do wszystkich brytyjskich piwek. Scukrowanie ogiągam zwykle po ok. godzinie.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ze zwykłego wygodnictwa stosuję jedną przerwę, conajmniej półtorej godziny, a bywa i dłużej. Temperaturę wody ustalam w zależności od tego, jaka ma być wyjściowa temp. zacieru, zazwyczaj woda jest 3 - 4 stopnie cieplejsza, ale trzeba to sobie wypraktykować - zalezne jest to od użytych proporcji wody i słodu.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Ja odkad stosuje taki sposób zacierania to moje piwa nawet e-prezesowi bardziej smakują Choć nie zawsze pasuje piwo na słodko robić.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                Zacieram z jedną przerwą już od jakiegoś czasu i efekty są całkiem dobre. Temperaturę zacieru ustawiam na 67C w przypadku piw normalnych i 62C w przypadku piw mocnych. Trzymam całośc w tej temperaturze 3 godziny. Po ok 1.5 godizny trzeba dolać trochę (ok. 2l) wrzątku, żeby utrzymać temperaturę.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                Przetwarzanie...
                X