Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
Zacieranie z jedną długą przerwą
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MakaronWitam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
-
-
Przy ostatnich dwóch warkach tak zrobiłem. Trzymałem potem wszystko przez dwie godziny. Wyższa wydajność, a i smakowo jest inaczej. Wydaje mi się pełniejsze, ale mogę się mylić.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Jest to tak zwane zacieranie "po angielsku" - jak opisał to Krzysiu. Angole przy swoich ale właśnie tak robią, a efekty mają chyba nienajgorsze My osobiście nigdy nie stosowaliśmy jednej uśrednionej przerwy, ale trzeba będzie spróbować...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Ze zwykłego wygodnictwa stosuję jedną przerwę, conajmniej półtorej godziny, a bywa i dłużej. Temperaturę wody ustalam w zależności od tego, jaka ma być wyjściowa temp. zacieru, zazwyczaj woda jest 3 - 4 stopnie cieplejsza, ale trzeba to sobie wypraktykować - zalezne jest to od użytych proporcji wody i słodu.
Comment
-
-
Zacieram z jedną przerwą już od jakiegoś czasu i efekty są całkiem dobre. Temperaturę zacieru ustawiam na 67C w przypadku piw normalnych i 62C w przypadku piw mocnych. Trzymam całośc w tej temperaturze 3 godziny. Po ok 1.5 godizny trzeba dolać trochę (ok. 2l) wrzątku, żeby utrzymać temperaturę.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
Comment